Úterý 9. srpna 2022, svátek má Roman
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 9. srpna 2022 Roman

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská kuchyně je pro něj jednoznačně číslo jedna a potvrzuje, že stojí hlavně na kvalitních surovinách. Není podle něj nijak složitá, přesto prý zná jen asi dva tři české kluky, co ji pravdu umějí.

V rámci dalšího pondělního primáckého vzpomínání Jak to bylo, šéfe? Zdeněk Pohlreich právě Davidovu kuchyň v jeho horoměřické restauraci navštívil, aby spolu poodkryli pokličku skutečně moderní italské kuchyně.

A propojili současnost se vzpomínkami na natáčení především v počátcích Ano, šéfe!, kdy u nás byla nabídka pizzerií a rádoby italských restaurací skutečné Itálii na hony vzdálená. Italská kuchyně je přitom velice bohatá a liší se region od regionu. „Důležité jsou ingredience a důležité je vše dělat jednoduché. Vaření není komplikované, jde o kvalitu surovin,“ vysvětluje během vaření Davide a šéf to za jeho zády s úsměvem glosuje, že to vypadá, jako by Italové ani vařit neuměli.

Českou kuchyni má má italský šéfkuchař Davide také rád. Tu poctivou, domácí. Protože to podle něj funguje podobně jako u té italské: stejné jídlo může mít miliony podob, záleží, kdo a jak ho připraví. A z jakých surovin.

Zapomeňte na kečup a laciné těstoviny

„Dáváš do toho kečup ostrý, nebo sladký?“ nakloní se Zdeněk Pohlreich přes rameno Davidovi, který na pánvi umně dolaďuje svíčkovou se špagetami. „Sladký,“ odpoví bez mrknutí oka Davide a šéf propukne v odzbrojující smích. Oba jsou evidentně dávno přesvědčeni, že kečup už byste snad v kuchyni žádné italské restaurace nepotkali. I když, kdo ví. Nebudeme si nic namlouvat, v řadě rodin patří kečup k těstovinám dodnes.

Díky špagetám s rajčaty a ovčím sýrem zapomenou na kečup i děti

Roli hraje i kvalita těstovin. „Pokud chcete kvalitní jídlo, pořiďte si lepší pastu. Jinak se vám rozpadne,“ musel Zdeněk Pohlreich v minulosti v mnoha provozovnách vysvětlovat. „Je to pak šetření na nepravém místě. A zákazník to pozná,“ konstatoval tehdy nad rozvařenými lacinými těstovinami.

Například před dvanácti lety šéf musel učit naprosté základy poctivé italské kuchyně „profíky“ v českokrumlovské pizzerii Latrán, kde za italskou pastu vydávali převařené české těstoviny. A tak je naučil nejprve pastu se sýrem.

Potom další klasiku, pastu pomodoro, tedy těstoviny s kvalitními rajčaty.

A nakonec i pastu se smetanovou omáčkou. Italská kuchyně je opravdu snad tou nejjednodušší na světě, takže stačily jasné stručné lekce. Nakonec tato českokrumlovská pizzerie získala od šéfa hvězdu a pyšní se jí dodnes.

Ovšem ani dnes dobrou italskou restauraci či pzzerii nepoznáte jen podle jídelního lístku. Musíte tam prostě něco ochutnat, pak teprve uvidíte.

A co spolu Davide Lagomarsino a Zdeněk Pohlreich v kuchyni Davidovy horoměřické restaurace uvařili? Šéf nejprve jako rozcvičku připravil venku na grilu bisteccu fiorentinu, toskánský recept, který je typický tím, že jsou v něm dva druhy masa – hovězí roštěná i hovězí svíčková. I s kostí.

A se Zdeňkovou asistencí pak Davide připravil marocké kalamáry, svíčkovou a špagety a nakonec involtini di vitello neboli italské závitky. Vyzkoušejte si je.

Involtini z telecího se šalvějovým máslem

Budete potřebovat: telecí hřbet, šunku (vcelku), parmazán, bílé víno, cuketu, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvou šalvěj.

Telecí hřbet, čerstvá cuketa, silný látek libové šunky, livový olej, parmazán,...
Z telecího hřbetu je potřeba nařezat tzv. motýlky, které se pak rozklepou do...
Oba šéfkuchaři si společné vaření užívali.
Davide Lagomarsino zarolovává grilovanou šunku do plátku telecího masa s...

Tenké plátky šunky a cukety osmahneme na olivovém oleji v předem rozehřáté pánvi. Z telecího hřbetu si ukrojíme naříznutý plátek masa (aby byl větší), který důkladně rozklepeme.

Involtini z telecího hřbetu s grilovanou cuketou s šalvějovým máslem

Rozklepaný plátek masa osolíme, opepříme a posypeme šalvějí a parmazánem. Osmahnuté plátky šunky poklademe na maso, plátek zabalíme a připevníme párátkem. Takto připravenou rolku osolíme, opepříme a z obou stran krátce osmahneme na pánvi. Poté necháme dotáhnout v předehřáté troubě na 175 °C asi 5 minut.

Plátky opečené cukety si položíme na talíř, hotové závitky z telecího hřbetu nakrájíme na plátky a vyskládáme je na cuketu. Nakonec dozdobíme přelitím předem připravenou omáčkou z másla a šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

Z tisícovky snímků jste vybrali nejroztomilejšího mazlíčka července

Hlasy pro červencové mazlíky jsou sečteny. Čtenáři iDNES.cz vybírali z více než tisícovky snímků psů, koťat,...

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na zahradu měli vysoké nároky, budovali ji deset let. A jsou spokojení

Soutěž Nejprve rodina čtenáře Martina vybudovala téměř svépomocí rodinný dům na Kladensku, v příjemné lokalitě u lesa. Poté...

Česko je plné pokladů a legend. Když se některé vynoří, je z toho poprask

Česká republika je plná bájných pokladů. Mnohé z nich se ale našly zcela náhodou třeba při břehu potoka či na poli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrádkou jako dlaň na českokrumlovském dvorku dokonce protéká potůček

Soutěž Stačí kousek vlastního venkovního prostoru a lze ho během pár let proměnit v kouzelné místo, kde se zastavil čas, nebe...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Fotovoltaika nemusí být jen na střechách přímo na jih. Odchylka se snese

Seriál Už dávno neplatí, že fotovoltaické panely jsou vhodné pouze na jižní střechy o sklonu 35 stupňů. Technologie...

Univerzální recept na cuketový dort, který nezklame. Od cukráře Maršálka

Cukety se u nás rozšířily až v osmdesátých letech, o to rychleji však zdomácněly v našich kuchyních. Ale zatímco...

Grilovaný steak oživte jemnou smržovou omáčkou, radí Grilovací akademie

Seriál Osolit rib eye neboli vysoký roštěnec ještě před tím, než ho dáme na gril, nebo až po ugrilování? Jak chutná se...

Jak přežít úmorné vedro? Zkuste praktické tipy ze Španělska nebo Indie

Kdo by v posledních dnech a týdnech neřešil, jak si poradit s úmorným vedrem, které snad neskončí. Obklopujeme se...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Johnny Depp trpí poruchou erekce, proto mě penetroval lahví, tvrdí Heardová

Nově zveřejněné dokumenty ze soudního procesu mezi Johnnym Deppem a Amber Heardovou obsahují tvrzení, že slavný...

Čím víc odebere Čína ruského plynu, tím lépe pro Evropu, tvrdí analytici

Navýšený export ruského zemního plynu na území Číny může mít pro evropské země pozitivní dopady. Díky tomu se totiž...