Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

  18:44
Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních letech se však potýká s nepolevujícím problémem bezdomovectví. Mnohé čtvrti jsou poseté stany lidí bez domova, mezi nimiž roste kriminalita i počet drogově závislých. Některé studie tvrdí, že řešením je nepodmíněný příjem.

Když Karen Bassová v prosinci 2022 usedla do křesla starostky Los Angeles, dala veřejnosti jediný velký slib: „Vyřeším problém bezdomovectví v našem městě.“

Demokratická kongresmanka, kterou svého času Joe Biden zvažoval jako kandidátku na viceprezidentku, představila veřejnosti vizi nového města, jež postaví na nohy investice ve výši takřka dvou miliard dolarů. Po více než dvou letech však v některých čtvrtích stále vznikají nové improvizované tábory lidí bez domova.

Za loňský rok se jich z ulic podařilo dostat přes 21 tisíc, dočasné přístřeší našli v útulcích a ubytovnách, které jim hradilo vedení města. Jde o takřka třicetiprocentní nárůst oproti roku 2022. Bassová po roce ve funkci uznává, že její prvotní slib byl bláhový, z krátkodobého hlediska dnes považuje řešení bezdomovectví v jejím městě za nemožné.

Los Angeles trápí v posledních letech rostoucí počet lidí žijících na ulici. Situace je v některých částech města neúnosná, navzdory zásahům ze strany úřadů. (22. dubna 2024)

„Když si pomohu paralelou, tak vlastně stavíme letadlo, zatímco v něm už letíme. Absolutně z ničeho se snažíme vybudovat systém prevence, aby lidi nekončili na ulici. Žádný takový program v USA předtím neexistoval a nemáme tedy na co navazovat,“ vysvětlila v rozhovoru pro agenturu AP. Část veřejnosti ji za snahy problém vyřešit chválí, obyvatelé čtvrtí, které hyzdí stovky bezdomoveckých stanů, však starostka zklamala.

Jeden ze tří lidí bez domova, jenž loni nějakým způsobem využil městský program dočasného bydlení, se po pár měsících vrátil zpět na ulici. Čekání na přidělení trvalého bydlení dotovaného z městských peněz může podle neziskových organizací trvat až dva roky, což většina žadatelů nevydrží. S neklesajícím počtem bezdomovců se množí případy drobných trestných činů i napadení, roste rovněž počet drogově závislých, zejména uživatelů fentanylu.

Důvodů, proč se zrovna Los Angeles stalo hlavním městem bezdomovectví v Americe, je řada. Zámořská média zmiňují nepřekvapivě astronomické ceny nemovitostí i nájmů, nedostatek pracovních míst i extrémně pomalou administrativu. Vyřízení povolení k odstranění nelegálních stanových městeček trvá v krajním případě až dva roky.

Nepodmíněný příjem a štědrý boxer

Jak ze začarovaného kruhu ven? Podle některých studií by se státu Kalifornie vyplatilo zavedení takzvaného nepodmíněného příjmu pro sociálně slabé občany ve výši 750 až tisíce dolarů (asi 25 tisíc korun). Tisíce bezdomovců by si za tyto peníze mohly dovolit stálé ubytování. Rozpočet jednoho z nejbohatší států USA by na tom ročně ušetřil miliony dolarů, píše list Los Angeles Times.

Neortodoxní pomoc zvolil v listopadu loňského roku legendární boxer Floyd Mayweather. Během pobytu v Los Angeles věnoval trojici lidí bez domova třicet tisíc dolarů, štědrou sumu vyplatil šťastlivcům v hotovosti nedaleko hotelu Ritz-Carlton.

Příběh Krtčích lidí. V podzemí pod New Yorkem našly domov tisíce bezdomovců

Z dlouhodobého hlediska však vedení města bude i nadále sázet na kombinaci likvidace stanových městeček a hledání stabilního přístřeší pro lidi bez domova. Naději ostatním dávají příběhy hrstky těch, kterým se za pomoci dobrovolníků a finančního příspěvku úřadů podařilo z ulice dostat. Noelia Nunezová bydlela dva a půl roku v jednom z podjezdů v centru města. Bývalá učitelka na ulici skončila po smrti svého otce, kdy se utápěla ve smutku a přišla o práci.

Život ve stanu na betonovém chodníku byl podle ní plný stresu, každý den se bála, zda jí někdo neublíží. Hlídat si musela i svůj skromný majetek. V listopadu loňského roku ulici, kde přežívala, úřady vyklidily. Nunezová vstoupila do programu na návrat lidí bez domova do normálního života. Zatím žije v ubytovně a luxus, který skýtá stabilní střecha nad hlavou a pravidelná sprcha, si nemůže vynachválit. Dalším krokem pro ni bude hledání práce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...