Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Masterchefovi dirigovali Kašpárka, Punčocháře i Forejta jako pomocníky

  21:50
Masterchef ve středu večer vytáhl povedené eso z rukávu – třem šťastlivcům se podařilo vylosovat si na kole štěstí žolíka. A to v podobě jednoho z porotců soutěže amatérských kuchařů, kterého mohli využít při vaření jako svého sous chefa, tedy zástupce a pomocníka šéfkuchaře, takové pravé ruky.

Z finálové devítky se napospas rukám štěstěny a z toho vyplývající vyřazovací výzvě musela vydat Petra, Terka, Anička, Lucia, Mára a Honza. Vítězný tým z venkovní výzvy – tedy Adam, Péťa a Kuba – mohli jejich počínaní v kuchyni Masterchefa Česko 2023 bez obav sledovat z balkonu.

Vaření s nějakým vybraným omezením už je neodmyslitelnou součástí soutěže amatérských kuchařů u nás. Prověří šikovnost i psychiku soutěžících a ukáže, zda jsou schopni si poradit a uvařit i ve ztížených podmínkách. „Někdy to prostě v kuchyni bez špetky štěstí nejde,“ má jasno Jan Punčochář.

O finálové osmičce rozhodlo štěstí ve hře

Soutěžící si kolem štěstí zatočili hned dvakrát. Nejprve o čas na vaření, podruhé o výhodu, či naopak nevýhodu, jak se to komu podařilo. Štěstí měla Petra, která získala na vaření hodinu a půl a k tomu ještě žolíka s hlavou Přemka Forejta. Žolíky získali i Honza a Anička, on Honzu Punčocháře, ona Radka Kašpárka – pro roli svých pomocníků, tzv. sous chefů, tedy zástupců šéfkuchaře. Sice jen na 10 minut z celkovým 45 minut, jež měli na vaření, ale i tak to pro ně byla zkouška ohněm i nezapomenutelný zážitek.

Nepopulární vaření s rybičkou – tedy s poměrně tupým mininožíkem, který už v soutěži něco zažil, jak konstatoval Jan Punčochář – si vytočil Mára. „Tak možná tím něco ukrojit půjde, je to tedy úplně tupý,“ sžíval se s rybičkou její výherce Mára. Proto se rozhodl, že svých 65 minut využije na pečení, zariskuje a připraví dezert z oblíbeného celeru.

I bez masa uvaříte skvělé vepřo knedlo, zjistili adepti na Masterchefa

Lucia musela přemýšlet, co uvařit, když z kuchyňského vybavení mohla použít jen jednu pánev. Rozhodla se pro tatarák z tuňáka, na jehož přípravu měla přesně hodinu. A Tereza musela pětiminutový nákup ve spižírně i své 65minutové vaření absolvovat s kolíčkem na nose. Šťastné zlaté políčko s postupem rovnou do další epizody, ani smolné černé pole, které by znamenalo odvelení rovnou do vyřazovacího vaření, si nevytočil nikdo.

Vaření se zkušeným sous chefem klaplo

Jak si užívali asistenci svých sous chefů tři výše uvedení šťastlivci, to se můžete podívat na videích. A jak se jim povedlo uvařit? Anička porotě naservírovala hodně chlapskou kyselou kulajdu s nakládanými houbami, opečenými brambory, zastřeným vajíčkem a koprovým olejem. Skvěle vychucenou. Terka připravila rib eye steak s pepřovou omáčkou, nakládanými žampiony a zeleninou, a dochutila to jídlo skvěle. I s kolíčkem na nose.

Petra předvedla skvěle upečenou křepelku se špenátovou nádivkou s jatýrky a bavorským špekem, servírovanou s brambory a květákem romanesco, který podle poroty nebyl dochucený. Podívejte se, jak jí pomáhal Přemek Forejt.

Honza připravil se sous chefem Punčochářem (viz úvodní video) holubí prso s houbovým rizotem a omáčkou z demi glace, s kačenkami a holubími játry. Lucia připravila tuňákový steak i marinovaný tatarák s mangem a s cibulkou, a avokádovým pyré. Porotu ale bohužel moc nenadchla.

A Mára servíroval svůj celerový dezert s korpusem, smetanovo-tvarohovým krémem a celerovými lupínky obalenými v moučkovém cukru „Máro hodně jste zariskoval, vzít si celer a udělat z něj dezert... Spousta šéfkuchařů, kdyby dostala tohle zadání, tak na tom pohoří,“ nechal se slyšet porotce Forejt, kterému na Márově dezertu nejvíc chutnalo celerové ragú na vrchu. Korpus už považoval za zbytečný. Márova odvaha se mu ovšem moc líbila.

Hodně chlapská, kyselá kulajda s nakládanými houbami, opečenými brambory,...
Honza připravil za 10minutové asistence Jana Punčocháře holubí prso s houbovým...
Nadívaná křepelka od Petry, kterou jako sous chef vykosťoval Přemek Forejt.

Kulajda od Aničky, holubí prso od Honzy a křepelka od Petry byly podle poroty nejlepší.

A verdikt? Není divu, že pomoc zkušených šéfkuchařů se na jídlech projevila a na balkon zamířili nejprve Honza s Aničkou. A nakonec i Petra, díky skvělé křepelce. Máru, Terku a Lucii čekalo vyřazovací vaření.

Sladké i slané z náhodně vybraných surovin

I druhá výzva byla o náhodě a štěstí nebo smůle. Soutěžící dostali na výběr z 24 tajemných glošů. Museli si vybrat dva, a z jedné suroviny uvařit během 90 minut sladký a z druhé slaný pokrm. Případně se mohli jedné ze surovin zříci a vybrat si jinou. Ovšem opět náhodně.

Terka tak nakonec měla na pracovním stole portské víno a fenykl, Lucia droždí a brynzu a Mára lanýžový olej a aromatický francouzský smetanový sýr reblochon s jemnou plísní na povrchu. V tu chvíli litoval, že si nenechal kefírové mléko, které si vybral jako první. Začal pochybovat, jestli to zvládne.

Ve druhé výzvě Lucia připravila slané pirohy plněné brynzou.
Jako dezert, jehož hlavní složkou mělo být droždí, Lucia připravila makovou...
Terka připravila jako slaný chod mušle svatého Jakuba s fenyklovým salátem. A...
Jako dezert Terka upekla v portském víně s badyánem, crumblem a nadýchaným...

Zleva slané a sladké jídlo od Lucie a od Terezy. Pokrmy, které je dostaly do finálové osmičky.

Vzmužit se museli všichni tři, šlo jim o setrvání v soutěži. Takže i Mára byl nakonec se svým výkonem spokojen a porotě hrdě naservíroval rizoto s lanýžovým olejem s hovězí svíčkovou a dezert z francouzského sýra, který naplnil směsí z vlašských oříšků, vína, petrželky a medu. V postup věřil.

Mára servíroval rizoto s lanýžovým olejem a hovězí svíčkovou.
Márův dezert z francouzského sýra, který naplnil směsí z vlašských ořechů,...

Márovo rizoto s lanýžovým olejem a dezert z francouzského sýra reblochon

Lucia připravila slané pirohy plněné brynzou zjemněnou krémovým sýrem, posypané opečenými kostičkami slaniny a pažitkou. Jako dezert upekla makovou buchtu se švestkovým přelivem s kokosovým mlékem.

I když Mára vypadl, poslední vaření si užil. Účast v TOP 10 amatérských kuchařů u nás považuje za úspěch.

Terka připravila mušle svatého Jakuba s fenyklovým salátem a blumy pečené v portském víně s badyánem, crumblem a nadýchaným šlehaným krémem typu sabayon, tedy šlehaným za tepla, což není ani trochu snadné. A to vařila s bolavou popálenou rukou. Sklidila obdiv, i když přetáhla mušle.

Právě mezi Terkou a Márou se rozhodovalo, který z nich soutěž opustí. Bylo to pro ně těžké, protože právě oni dva, ještě s Lucií, mají k sobě v soutěži blízko – a minule spolu ve venkovní výzvě vypadli. Terka nakonec obrečela, že právě ona Máru porazila, a přispěla tak k jeho vyřazení ze soutěže. Mára odešel sice nerad, ale se vztyčenou hlavou a hrdý, že jako jedno z posledních jídel připravil právě celerový dezert. A v každém případě prý považuje svou účast v TOP 10 amatérských kuchařů v Česku za životní úspěch.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahrada jí nejvíc kvete koncem zimy. Vypiplala z ní království čemeřic

Původně v poměrně nedávno vybudované zahradě s výhledem na Beskydy převládaly keře buxusů, majitelé ovšem nakonec změnili názor a rozhodli se pro zahradu kvetoucí po celý rok. Dnes je z ní království...

16. července 2024

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Gruzínský tarty, to je obranář, který je jako horský kamzík

Kavkazský pastevecký pes je nezávislý, sebevědomý pes, který má skvělé hlídací vlastnosti a je od přírody vůči cizím lidem nedůvěřivý. To samé platí i o původních liniích tarty pocházejících z...

23. července 2024

Babičky ze zahrady nedělaly vědu. Pěstovaly podle tradic a zdravého rozumu

Vybavíte si, jak úžasné saláty a jablka měli vaši prarodiče? Jak jim kolem domu pořád něco kvetlo? Zkuste pečovat o zahrádku podobně jako oni.

24. července 2024

Kostka, která pobláznila svět, slaví padesátiny. Víc se prodalo jen iPhonů

Premium

Šest stran, šest různých barev, 26 krychliček a nespočet možností, jak s nimi otáčet. Je to právě půl století, co maďarský vysokoškolský učitel předstoupil před studenty s novou učební pomůckou....

23. července 2024

Pořízek Oliver vážil po porodu přes pět kilo. Na svět přišel ve zlínské nemocnici

Výjimečnou událost zažili v porodnici Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Před několika dny tu přišel na svět chlapeček Oliver, který vážil 5320 gramů. Stal se tak jedním z vůbec nejtěžších...

23. července 2024  13:04

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Za celosvětový kolaps IT systémů může nečekaně absurdní chyba

Nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila pád počítačů a serverů s operačním...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů,...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Piju každý den. Dřív nebo později se upiju k smrti, líčí bývalý fotbalista Fenin

Fotbalista Martin Fenin (37) neprožívá nejlepší období. Nejen, že mu nevyšlo manželství s policistkou Beatou, se kterou...