Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

aktualizováno 
Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku. Dochutíte je chilli a snítkou fenyklu.

Na českých terasách a dvorcích okupuje grily spíše krkovička, nicméně i krevety jsou schopny se uchytit, jak dokládá výherce loňské soutěže o grily.

Jak na krevety na grilu

A není nad čerstvé mořské plody, někde z rybího trhu. Tak jako se je podařilo koupit šéfkuchaři Zdeňku Pohlreichovi pěkně po ránu během natáčení dalšího dílu Rozpal to, šéfe ve Španělsku. A pak připravit pod širým nebem na skalnatém mořském pobřeží, což lze při sledování tohoto pořadu v nedělním podvečeru na Primě považovat za provokaci. A nebo inspiraci, proč stojí za to vyrazit pro krevety někam, kde tomuto zboží rozumí.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami

První čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Protože lákavé to je, a příprava hodně prostá. Pár stroužků česneku nakrájíte na plátky, připravíte si i kousek nasekané chilli papričky a kousek natě z fenyklu. Na pánvi s odnímatelnou rukojetí pak na rozpáleném grilu rozehřejete olivový olej.

Na olej hodíte česnek, necháte zapěnit a přihodíte na něj celé neloupané krevety,. Omamná nasládlá vůně by vás v tu chvíli měla dostat do kolen.

Přímo na pánvi pak krevety osolíte, opepříte a krátce orestujete ze všech stran. Krevety pustí vodu, ale neměly by se vám na pánvi moc vařit, takže je průběžně otáčejte a stále hlídejte. Podle potřeby lze přidat olej, na závěr přihoďte nasekanou snítku fenyklu, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Mezitím si na grilu opečte pár plátků chleba nebo bagety a můžete hodovat - krevety si ovšem samozřejmě musíte na talíři sami vyloupat. 

Loupání krevet je snadné a odpad ještě zužitkujete

Pokud krevety neumíte loupat, případně trpíte tím, kolik je z nich odpadu, obojí je řešitelné. Vyloupané ocásky, hlavičky ani slupky je totiž opravdu škoda vyhazovat.  Vše, co z krevet vyloupete, se dá se velmi chutně zužitkovat na naprosto skvostný vývar, a to i v případě krevet grilovaných na pánvi. 

Prostě zkuste následující recept na vývar z odpadu z krevet. Lze z něj okoukat i to, jak krevety správně loupat. Ať už syrové nebo tepelně upravené:

Autor:

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

VIDEO Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....


Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Podle vědce je virgule nezastupitelná. Nejlépe určí, kde začít vrtat

Na materiálu nezáleží, protože virgule je vlastně jen ručička v měřicím...

Když se řekne proutkař, často si představíme šarlatána sázejícího na lidskou naivitu a víru v nadpřirozeno. Hydrogeolog...

Mými kavárnami zlepším život na severu Čech, tvrdí podnikatel

Koncept bister, který rozjel Jan Hawelka.

Jan Hawelka je typický selfmademan. Ač je původní profesí stavařský projektant, neopustil ho sen vytvořit síť kaváren,...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz