ryby
Na Štědrý večer se tradičně servíruje i rybí polévka. Poznejte její historii
Vánoční svátky jsou v české kultuře spojeny s mnoha tradicemi, z nichž jednou z nejvýznamnějších je příprava rybí polévky. Tato polévka, často podávaná jako součást štědrovečerní večeře, má své...
Nejede vám kapr? Zkuste letos na Vánoce rybu trochu jinak
Štědrovečerní večeře, to je bramborový salát a kapr. Anebo ne? Možná i vy patříte mezi ty, kterým kapr příliš nechutná, nebaví vás každoroční hledání kostí a radši byste si dali nějakou jinou rybu.
Nemusí to být jen kapr, objevte další naše ryby. Třeba štiku, okouna, lososa
Zásadní důvod, proč jíme tak málo ryb, spočívá v tom, že je moc neznáme a nevíme, jak je vařit. A proto se s nimi pojďme blíže seznámit. Nejen proto, že se blíží čas kaprů, on i další ryby jsou...
Ryby cítí povodeň předem. Do horních toků už se nevrátí, říká ichtyolog
Ryby, které spláchne povodeň, se kvůli přehradám a jezům zpět už nevrátí. Naopak pokud bude vody velké množství a poteče z rybníků přes bezpečnostní přelivy, dá se čekat, že z rybníků odplaví část...
Šel jsem proti rozhodnutí rodiny, ale už nejsem černá ovce, říká rybář Vágner
Rybář Jakub Vágner (42) je držitelem několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Syn hudebníka Karla Vágnera (81) promluvil v rozhovoru pro iDNES.cz nejen o rybaření. Řeč byla i o jeho...
Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy
Nový ročník Masterchefa kolem soutěžících rozhodně nenašlapuje po špičkách. V kuchyni se ještě pořádně nerozkoukali a už si museli poradit s živou rybou. Na druhou stranu byli finalisté kuchařské...
Nakrmí ryby, které dají nažrat rostlinám. A produkují lahodné maso a saláty
Říkají si aquaponičtí farmáři a jsou to vlastně takoví nadšení chovatelé ryb a pěstitelé chutných klíčků a křehkých salátů a bylinek v jednom. Neomezuje je v tom denní hodina ani roční období, což je...
Proměnil svůj dům na obří akvárium. Úspěšný finančník zachraňuje korály
Životní příběh finančníka z New Yorku Andrewa Sandlera je jako z učebnice o americkém snu. Úspěšný byznys s hedgeovými fondy mu dovolil v plné síle věnovat se koníčku, který nemůže být světu financí...
Klučina nachytal za půl dne 22 metrů ryb. Benešovští mají skvěle zarybněno
Dětské rybářské závody? Zapomeňte na to, že by děti lovily jenom čudly, na Konopišti jsou schopné vytáhnout z vody i pořádného kapra nebo dokonce amura. Každý centimetr znamená pro šťastného rybáře...
Servírovali jsme do pastiček na myši, vzpomíná Jan Vorel. Chystá food truck
Ve známé televizní soutěži Masterchef Česko 2019 „si vyvařil“ druhé místo, a to už je co říct. Zkušenosti z provozu pak získal po boku Přemka Forejta v jeho olomouckém Entrée a živí se jako kuchař....
Každoroční boj s přípravou kapra nemusíte prohrát. Jak ho snadno připravit
Je to slizké, doslova jako živé, navíc s tím nemáme příliš zkušeností. Je to příprava kapra na štědrovečerní stůl do fáze, než ho budeme moci už jenom obalit a osmažit. Záleží na tom, jak si ho...
Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr
Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu:...
Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak
Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské laboratoři. Brzy by se takové maso mohlo dostat do průmyslové výroby, což by mimo jiné...
Porotu Masterchefa utáhl na řízek a rybu bez soli. Získal víkend s rodinou
Stačilo, aby ve spolupráci se svými malými syny porotu rozmazlil obráceným řízkem, a pak jim ještě naservíroval slané jídlo bez použití soli. Lubina, který si teprve nedávno vybojoval návrat do...
Punčochářovy kapří hranolky a škvarky versus Forejtův kapr po japonsku
Kapr na talíři? Tak maximálně o Vánocích, má to nastaveno většina z nás. Přitom se kapr v české kuchyni dřív docela používal, konstatuje kuchařka Anna Vejvodová z táborského bistra a vinného baru...
Číču zradila chuť. Dojela na sladké krevety a vypadla z Masterchefa první
Ve středu vypadla jako první z finálové šestnáctky televizní soutěže Masterchef Česko 2022 Číča, jejíž jídlo v jedné výzvě porotci odmítli ochutnat, v další ji zradila její vlastní chuť. Smůla....
Z řeky Dyje vytahují desítky tun uhynulých ryb kvůli sinicím
Na miliony korun odhadují rybáři škody, které v týdnu vznikly uhynutím ryb v řece Dyji na Břeclavsku v souvislosti s nedostatkem kyslíku. Podle Zdeňka Blably, předsedy pobočného spolku Rakvice...
Neházejte zlaté rybky do řek, jsou krásné, ale ostatním všechno sežerou
Pořídili jste si zlatou rybičku do akvária, ale přestala vás bavit? Pak si raději dvakrát rozmyslete, než ji hodíte do řeky nebo do kanálu, varují vědci. Tyto potvůrky sice vypadají nevinně, ale...
VIDEO: Marinovat můžete nejen lososa, klidně zkuste i levnějšího pstruha
Šéfkuchař Patrik Bečvář ukazuje, jak si poradit se pstruhem a jeho suchým marinováním metodou gravlax, kterou už jste určitě ochutnali, třeba na některé společenské akci. Klasicky se používá k...
Rybky šílí z kulatých akvárií. Francouzská společnost je přestane prodávat
Přední francouzský dodavatel akvaristických potřeb ukončil prodej akvárií ve tvaru koule. Rybky dohánějí k šílenství a rychle v nich hynou. Některé evropské země prodej těchto akvárií zakázaly již v...
Manželka je nejúspěšnější rybářka na území Evropy, říká Jakub Vágner
Jakub Vágner a jeho manželka Claudia Darga se znali dlouho předtím, než spolu loni začali chodit. Rybář o sympatické Polce kdysi prohlásil, že je sice krásná, ale domů by ji nechtěl. Koncem listopadu...
Kupuju si i vánočního kapra, říká rybář, který loví pro radost
Vstávat ještě za tmy, mrznout u rybníka a někdy se i pořádně zmáčet, to vše je součástí běžného dne na rybách. „Při lovení ani rybu nevytahuju z vody. Pustím ji rovnou. Zranění po háčku se jí zhojí...
Kašpárek s Punčochářem nekompromisně vyhodili půlku svých adeptů na Masterchefa
„Vidíte to? Jedna chyba, jedno špatně připravené jídlo a vaše účast je jednoduše u konce,“ konstatoval Radek Kašpárek poté, co ze své desítky adeptů na postup do šestnáctky nejlepších v páté řadě...
Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř
Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...
Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché
Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku....
VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital
„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou milujeme....
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá
Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se místo péče o rodinný hotel s třistaletou...
Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na...
Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět
Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní...
Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se...
Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha
Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U...
VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař
Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.
Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar
Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší....
Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm
Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu...
Japonec dá do pudinku vejce i kuřecí kůžičky. Sní ho samozřejmě s rýží
Japonský vaječný pudink s kuřecím masem neboli chawanmushi není sladkým dezertem ani náhodou. Je slaný a dokonce se do něj přidává i krabí maso. Podle názorného receptu šéfkuchaře Marka Hory, který...
Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd
Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu...