Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ryby

Šel jsem proti rozhodnutí rodiny, ale už nejsem černá ovce, říká rybář Vágner

Rybář Jakub Vágner (42) je držitelem několika světových rekordů v lovu sladkovodních ryb. Syn hudebníka Karla Vágnera (81) promluvil v rozhovoru pro iDNES.cz nejen o rybaření. Řeč byla i o jeho...

1. dubna 2024

Jak něžně zabít kapra? MasterClass Jirky Hrachového nejen pro masterchefy

Nový ročník Masterchefa kolem soutěžících rozhodně nenašlapuje po špičkách. V kuchyni se ještě pořádně nerozkoukali a už si museli poradit s živou rybou. Na druhou stranu byli finalisté kuchařské...

6. září 2023  21:50

Nakrmí ryby, které dají nažrat rostlinám. A produkují lahodné maso a saláty

Říkají si aquaponičtí farmáři a jsou to vlastně takoví nadšení chovatelé ryb a pěstitelé chutných klíčků a křehkých salátů a bylinek v jednom. Neomezuje je v tom denní hodina ani roční období, což je...

7. června 2023

Proměnil svůj dům na obří akvárium. Úspěšný finančník zachraňuje korály

Životní příběh finančníka z New Yorku Andrewa Sandlera je jako z učebnice o americkém snu. Úspěšný byznys s hedgeovými fondy mu dovolil v plné síle věnovat se koníčku, který nemůže být světu financí...

25. května 2023  16:46

Klučina nachytal za půl dne 22 metrů ryb. Benešovští mají skvěle zarybněno

Dětské rybářské závody? Zapomeňte na to, že by děti lovily jenom čudly, na Konopišti jsou schopné vytáhnout z vody i pořádného kapra nebo dokonce amura. Každý centimetr znamená pro šťastného rybáře...

25. května 2023

Servírovali jsme do pastiček na myši, vzpomíná Jan Vorel. Chystá food truck

Ve známé televizní soutěži Masterchef Česko 2019 „si vyvařil“ druhé místo, a to už je co říct. Zkušenosti z provozu pak získal po boku Přemka Forejta v jeho olomouckém Entrée a živí se jako kuchař....

3. ledna 2023

Každoroční boj s přípravou kapra nemusíte prohrát. Jak ho snadno připravit

Je to slizké, doslova jako živé, navíc s tím nemáme příliš zkušeností. Je to příprava kapra na štědrovečerní stůl do fáze, než ho budeme moci už jenom obalit a osmažit. Záleží na tom, jak si ho...

23. prosince 2022

Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr

Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu:...

23. prosince 2022

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské laboratoři. Brzy by se takové maso mohlo dostat do průmyslové výroby, což by mimo jiné...

29. listopadu 2022

Porotu Masterchefa utáhl na řízek a rybu bez soli. Získal víkend s rodinou

Stačilo, aby ve spolupráci se svými malými syny porotu rozmazlil obráceným řízkem, a pak jim ještě naservíroval slané jídlo bez použití soli. Lubina, který si teprve nedávno vybojoval návrat do...

22. listopadu 2022  21:45

Punčochářovy kapří hranolky a škvarky versus Forejtův kapr po japonsku

Kapr na talíři? Tak maximálně o Vánocích, má to nastaveno většina z nás. Přitom se kapr v české kuchyni dřív docela používal, konstatuje kuchařka Anna Vejvodová z táborského bistra a vinného baru...

4. října 2022  22:45

Číču zradila chuť. Dojela na sladké krevety a vypadla z Masterchefa první

Ve středu vypadla jako první z finálové šestnáctky televizní soutěže Masterchef Česko 2022 Číča, jejíž jídlo v jedné výzvě porotci odmítli ochutnat, v další ji zradila její vlastní chuť. Smůla....

21. září 2022  21:45

Z řeky Dyje vytahují desítky tun uhynulých ryb kvůli sinicím

Na miliony korun odhadují rybáři škody, které v týdnu vznikly uhynutím ryb v řece Dyji na Břeclavsku v souvislosti s nedostatkem kyslíku. Podle Zdeňka Blably, předsedy pobočného spolku Rakvice...

22. července 2022  18:21

Neházejte zlaté rybky do řek, jsou krásné, ale ostatním všechno sežerou

Pořídili jste si zlatou rybičku do akvária, ale přestala vás bavit? Pak si raději dvakrát rozmyslete, než ji hodíte do řeky nebo do kanálu, varují vědci. Tyto potvůrky sice vypadají nevinně, ale...

3. června 2022

VIDEO: Marinovat můžete nejen lososa, klidně zkuste i levnějšího pstruha

Šéfkuchař Patrik Bečvář ukazuje, jak si poradit se pstruhem a jeho suchým marinováním metodou gravlax, kterou už jste určitě ochutnali, třeba na některé společenské akci. Klasicky se používá k...

17. března 2022

Rybky šílí z kulatých akvárií. Francouzská společnost je přestane prodávat

Přední francouzský dodavatel akvaristických potřeb ukončil prodej akvárií ve tvaru koule. Rybky dohánějí k šílenství a rychle v nich hynou. Některé evropské země prodej těchto akvárií zakázaly již v...

24. ledna 2022  10:57

Manželka je nejúspěšnější rybářka na území Evropy, říká Jakub Vágner

Jakub Vágner a jeho manželka Claudia Darga se znali dlouho předtím, než spolu loni začali chodit. Rybář o sympatické Polce kdysi prohlásil, že je sice krásná, ale domů by ji nechtěl. Koncem listopadu...

15. prosince 2021  15:01

Kupuju si i vánočního kapra, říká rybář, který loví pro radost

Premium

Vstávat ještě za tmy, mrznout u rybníka a někdy se i pořádně zmáčet, to vše je součástí běžného dne na rybách. „Při lovení ani rybu nevytahuju z vody. Pustím ji rovnou. Zranění po háčku se jí zhojí...

15. října 2021

Kašpárek s Punčochářem nekompromisně vyhodili půlku svých adeptů na Masterchefa

„Vidíte to? Jedna chyba, jedno špatně připravené jídlo a vaše účast je jednoduše u konce,“ konstatoval Radek Kašpárek poté, co ze své desítky adeptů na postup do šestnáctky nejlepších v páté řadě...

8. září 2021  21:35

Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř

Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...

23. prosince 2020  10:12

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte čerstvé a vyzkoušejte tento jednoduchý španělský recept na krevety na česneku....

7. května 2018

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou milujeme....

11. prosince 2017

VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se místo péče o rodinný hotel s třistaletou...

5. září 2017

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na...

24. srpna 2016

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní...

8. července 2016

Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se...

11. května 2016

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U...

20. ledna 2016

VIDEO: Nůž nepatří do myčky! Jinak už ho nenabrousíte, radí šéfkuchař

Než se vrhnete na grilování, bez ostrého nože se neobejdete, ať chystáte pořádnou flákotu, nebo chcete jen správně naříznout klobásky či nakrájet zeleninu.

30. června 2015

Odpad z krevet je poklad. Pohlreich prozradil recept na skvělý vývar

Zapomeňte na „slunce, seno, jahody přístup“, mořské plody si zamilujete, říká Pohlreich o kalamárech, krevetách, slávkách nebo italských mušlích vongole. Na vaření jsou mořské plody to nejjednodušší....

22. března 2015

Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu...

15. prosince 2014  10:14

Japonec dá do pudinku vejce i kuřecí kůžičky. Sní ho samozřejmě s rýží

Japonský vaječný pudink s kuřecím masem neboli chawanmushi není sladkým dezertem ani náhodou. Je slaný a dokonce se do něj přidává i krabí maso. Podle názorného receptu šéfkuchaře Marka Hory, který...

1. prosince 2014

Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd

Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu...

19. října 2014

Koupíte kilo zmrazených rybích filetů, ale až 200 Kč zaplatíte za vodu

Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu a nikdo to nehlídá. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za...

2. listopadu 2012  11:51

VIDEO: Do šampaňského jahoda z kompotu lepší než žádná. Pohlreich šílí

Jen málokoho by asi napadlo dávat si v rybářské baště šampaňské s jahodami nebo tam jít na diskotéku. V pražské Hostivaři se dá v Rybářské baště zkusit obojí. Jak se o této restauraci vyjádřil Zdeněk...

15. října 2012

Nemusí to být za každou cenu drahé, kope Pohlreich za slušné jídlo

"Zahoďte cestovní pasy, tady to máte všechno," dozví se Zdeněk Pohlreich z jídelního lístku restaurace Letem světem v pražských Petrovicích. Jenže na opravdu slušné úrovni tam je snad jen zařízení...

8. října 2012

VIDEO: I mleté maso může chutnat jako z ráje. Karbanátky po italsku

Říkejte tomu čufty, burgry nebo sekaná, chutnat to bude pořád skvěle. Aby ne, vzhledem k použitým ingrediencím a oblíbenému a osvědčenému receptu italského šéfkuchaře Emanuela Ridiho od jeho babičky...

21. srpna 2012