Každoroční boj s přípravou kapra nemusíte prohrát. Jak ho snadno připravit

Je to slizké, doslova jako živé, navíc s tím nemáme příliš zkušeností. Je to příprava kapra na štědrovečerní stůl do fáze, než ho budeme moci už jenom obalit a osmažit. Záleží na tom, jak si ho necháme předpřipravit u kádě vánočních prodejců nebo na sádkách.
Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek

Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Vztah ke kaprovi jako štědrovečerní lahůdce je nejednoznačný. Jsou lidé, kterým vadí jeho typická chuť, jiným (zvláště dětem) vadí drobné kosti, které tam mohou najít. Jinde je tradice trošku jiná, servíruje se třeba vinná klobása. A někdo tvrdí, že nejlepší řízek z kapra musí být z pašíka.

Ale když už se pro kapra rozhodnete, budete se muset „poprat“ s jeho přípravou. Je to o to méně snadné, protože s podobnou rybou nemáme tolik zkušeností. Přece jen se v mnohých rodinách připravuje jen jednou ročně.

1. Rybí porce ze sámošky

V mnoha obchodních řetězcích se stal zázrak a v chladicích pultech, kde celoročně najdete jenom lososa, pstruha nebo tresku, se objevil i kapr. Je to zřejmě tím, že obecně se méně prodává, takže se jim nevyplatí ho nabízet.

Kdo chce mít kapra úplně bez starostí, koupí si rovnou kapří porce, které stačí jen obalit a osmažit. Je to sice nejhladší cesta ke štědrovečerní večeři, skrývá však malý zádrhel. Nezískáte žádný materiál k výrobě rybí polévky, ale pro singly nebo malé rodiny je to snadný způsob, jak u tabule zachovat alespoň trochu tradici.

2. Půlený kapr

Tady už bude třeba trocha práce. Není třeba poprat se s velkým filetováním. Ideální je nejdříve nakrájet půlky na jednotlivé porce a až pak se zabývat odstraněním kostí.

Nejsnazší je nejdřív odříznout páteř a pak nejlépe tenkým vykosťovacím nožem odříznout tenkou vrstvičku se silnými kostmi. Odstraníte jen minimum masa, které tak zůstane na filetu.

Pak prořezávejte zhruba po půl centimetru „bříško“ porce tak, abyste ucítili křupnutí jemných kůstek „ypsilonek“. Po usmažení je pak už neucítíte, natož že by vám některá uvázla v krku.

Je třeba, abyste nestahovali kůži, protože ta porci drží pohromadě. I když porce vypadá jako ježek a na první pohled by se zdálo, že se na pánvi rozpadne, není třeba se toho bát. Po obalení zůstane kapr zcela kompaktní.

Pokud nemusíte do polévky vnitřnosti, jikry nebo mlíčí, máte na její přípravu vše potřebné, protože po kuchyňské přípravě jednotlivých porcí zůstane dost masa na kostech pro přípravu polévky.

3. Klasika u kádě

Toto volí zřejmě nejvíce lidí. Vystrojí si frontu u pouličního předvánočního prodejce. Nechá si kapříka klepnout, odříznout hlavu a vyvrhnout. Hlavu a vnitřnosti si nechá přibalit na polévku, kapra si nechá (pokud je to šupináč) očistit.

Pak však přijdete domů a do dřezu vyklopíte kluzkou bestii a přemýšlíte, jak do ní. Rozhodně se vyplatí smířit se s tím, že „obětujete“ jednu klasickou látkovou utěrku, která budete po „operaci“ putovat do pračky.

Ty papírové se totiž hned rozmočí a moc nepomohou. Tady existuje několik návodů – v podstatě co profesionální kuchař, to trochu jiný přístup.

Nejsnazší je nakrájet kapra na takzvané podkovy, které se jen obalí a osmaží. V tom případě se smíříte s tím, že na talíři maso stáhnete z velkých kostí a dáte si přitom pozor i na drobné kůstky, které v masu zůstaly.

Je však možné podkovy využít i jako výchozí bod pro přípravu filetů, snáz se s nimi pracuje a daleko lépe pochopíte stavbu kapra. Podívejte se do galerie, jak postupovat krok za krokem.

Profesionální kuchaři jdou na kapra jinak. Rozpůlí ho podél páteře, seříznou žebra, a tím dostanou čistý filet, který si pak už rozdělí na jednotlivé porce.

Jedno video vydá za tisíc obrázků. Podívejte se, jak si s kaprem poradili specialisté z Makra:

Anebo existuje ještě jiný postup: rybu proříznete podélně u páteře a pak podél žeberních kostí opatrně seřezáváte maso, tím dostanete čistý filet. Tento postup si prohlédněte ve druhé části fotogalerie včetně návodu, jak zbavit kapra kůže pro ty, kteří ji nemají rádi.

Je pravda, že lysci mívají kůži silnější než šupináči. Po čerstvém smažení to není tak znát, ale vzhledem k tomu, že se kapr často dojídá ještě další dny zastudena se zbytky bramborového salátu, může už silnější „žvýkavá“ kůže trochu vadit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025