Neděle 24. září 2023, svátek má Jaromír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 24. září 2023 Jaromír

Nejjednoduššího kapra bez kostí připravíte z podkov

Není v současné době větší vánoční klasika než kapr. Přesto ho spousta lidí vlastně nemá ráda, většině vadí množství kostí, se kterými se musí potýkat, a ani příprava z celého kapra není právě jednoduchá.
Klasika českých Vánoc: smažený kapr s bramborovým salátem

Klasika českých Vánoc: smažený kapr s bramborovým salátem | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Kuchaři v restauracích se s tím už dávno smířili, takže dnes už skoro nenajdete na menu porce s kostmi, i když popravdě: není nic jednoduššího, než na talíři „stáhnout“ maso z velkých žeberních kostí. České kulinářství však pokročilo a velí vyfiletovat kapra už před kuchyňskou přípravou – obalováním a smažením.

Podrobný návod, jak vyfiletovat kapra

Skoro každý kuchař na to jde trošku jinak. Profíci dokážou kapra vyfiletovat tak, že nakrojí tělo za hlavou, pak ho naříznou kolem páteře a podél žeberních kostí ostrým nožem odkrojí filet.

Asi nejjednodušším způsobem, jak kapra vyfiletovat, je z předpřipravených podkov. 

Na fotkách vidíte, že je to velmi snadné a s rybou ve formě podkov se daleko snáze manipuluje. Stačí jen vyříznout část s páteří, pak seříznout žeberní kosti a nakonec proříznout drobné kostičky, kterých je nejvíc v oblasti hřbetu. 

Není se třeba bát, že by se porce rozpadla, pohromadě ji drží jednak kůže, jednak trojobal. Pokud chcete mít porci bez kůže, můžete filet kůží položit na prkénko a nožem položeným naplocho ji elegantně odstranit. 

U jednotlivé porce to je snazší, než když se to provádí s celou polovinou ryby. Předpokladem je mít hodně ostré nože, protože rybí maso je jako živé stříbro a ostří nože by nemělo s masem bojovat.

Podívejte se, jak si s filetováním kapra poradí profesionálové například v Makru.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové rolky plněné sýrem a...

Recepty na neotřelé marmelády překvapí. Zkuste přidat čokoládu či brandy

Chcete z letošní ovocné úrody vyrobit něco jiného než meruňkovou marmeládu podle babiččina receptu? Vyzkoušejte naše...

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...