Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět věcí, které musíte udělat, abyste nikdy nezkazili bramborový salát

Bramborový salát je příčinou jednoho z největších sporů v diskusích mezi přáteli, v práci i v restauracích. Najdete tam štamgasty, jak se vášnivě přou, které suroviny do salátu patří a které ne. Ale jedno mají Češi společné: víc než polovina z nich si zcela nevědomky salát kazí už při přípravě.
Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu...

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

Více než polovina Čechů si podle průzkumu společnosti Bonduelle na vánočním bramborovém salátu dokáže pochutnávat i déle než čtyři dny. Výzkumníci se zaměřili na to, jak Češi přistupují k jeho přípravě a jakých hygienických nešvarů se při tom dopouštějí. Průzkum realizovala agentura STEM/MARK.

Pomiňme jednotlivé suroviny, které se použijí na přípravu. Recept na ten nejlepší bramborový salát se určitě liší rodinu od rodiny, správná výrobní praxe s ohledem na použité suroviny, způsob a délku skladování bramborového salátu by však měl mít každý z nás totožný.

1. Čistota na prvním místě

Základní hygienické pravidlo zní, „čisti, kudy chodíš,“ a mělo by platit pro každou kuchyni. Průzkum však ukázal, že 25 % Čechů míchá při přípravě bramborový salát rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny.

„Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také poté, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí se správnou hygienou Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin.

2. Ochutnávejte jen čistou lžící

Tím však správná hygiena nekončí. Polovina respondentů kontaminuje salát při jeho ochutnávání, když lidé ujídají opakovaně z velké mísy jednou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.

V praxi: když ochutnáváte, zda jste dali dost soli nebo pepře, vždy olíznete lžičku. Nikdy do saláte „nejděte“ tou samou lžící, jinak mikroorganismy z vašich úst přenesete zpět do salátu. Použijte vždy čistou lžíci. Ta troška nádobí navíc stojí za to.

Tedy pokud nehodláte salát sníst na jediné posezení. Což nebývá obvyklé, protože v praxi se obvykle udělá salátu tolik, že se nakonec dojídá ještě několik dní.

3. Volba surovin zásadně ovlivňuje trvanlivost

Většina surovin na salát prochází tepelným ošetřením, ať už jde o sterilované okurky a hrášek nebo kořenovou zeleninu a brambory. Pokud suroviny tepelně upravujete v domácích podmínkách, je potřeba je následně zchladit co nejrychleji, aby nedocházelo k rozvoji patogenů v pokojové teplotě, a salát míchat až když je zelenina studená.

Dvaadevadesát procent Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec.

Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

Pokud preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích.

V 15 % vánočních salátů je oblíbený naopak bílý jogurt a upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že jde o kysaný mléčný výrobek, který v 1 g obsahuje 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy, a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ popisuje Karolína Fourová.

Průzkum ukázal, že bramborový salát si Češi nedovedou představit bez vajíčka (77 %), mrkve (62 %) či hrášku (55 %). Ten se v zimním období nabízí využít konzervovaný či mražený.

4. Tři dny a dost

Více než 20 % Čechů salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů.

Nejčastěji Češi (60 %) začínají s přípravou salátu den před Štědrým dnem. Téměř 40 % z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.

5. Zblanšírujte cibulku

Na závěr ještě tip od kuchaře. Jeden z nejlepších českých kuchařů současnosti Radek David doporučuje před přípravou bramborového salátu zblanšírovat cibulku.

Nejenže se tím zbaví čpavosti, která některým strávníkům nevyhovuje, ale navíc se tím snižuje pravděpodobnost, že salát brzy začne kysnout.

Podívejte se na video, kde Radek David připravuje bramborový salát krok za krokem:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Datum narození vám to lehce spočítá. Co jste za numero, a co to znamená

Den a rok narození odhalí číslo, které ovlivňuje naše chování, jednání i vlastnosti. Numerologové totiž tvrdí, že není náhoda, který den jsme přišli na svět.

Kanadskou borůvku je potřeba nejdřív pochopit, pak řezat, radí zahradník

Kanadské borůvky jsou velmi oblíbeným ovocným keřem v řadě zahrádek. Vysazovat je můžeme v podstatě kdykoliv od jara do podzimu, prodávají se většinou jako kontejnerované rostliny. Na střih je ovšem...

Pes je unikátní druh, díky člověku už se mnohdy nechová jako zvíře, říká kynoložka

Premium

Na jakém principu dokážou psi vycítit lidský strach? Kteří z nich jsou učenlivější a co dokážou, když se zrovna nedíváme? To vysvětluje etoložka a kynoložka Milena Santariová z České zemědělské...

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

Březnový manuál pro pěstování zeleniny. Co už může ven, jak co urychlit

Pěstování zeleniny a bylinek znamená mnohonásobný požitek. Domácí sklizeň chutná o poznání lépe než ta dovezená často až z druhého konce světa a koupená v supermarketu. Samozásobením nejen výrazně...

20. března 2025

Papoušek na výletě. Opeřenec skončil prochladlý po třiceti kilometrech

Pro Donnu Gareyovou to byla noční můra, která se stala skutečností. Její malý papoušek Alby se vyřítil z otevřeného okna obývacího pokoje a zmizel. Nakonec se našel až třicet kilometrů od domu. Jen...

20. března 2025

Jarní řez růží. Jaké jsou nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

Kdy je vhodný čas na jarní řez růží a jak se liší podle jejich druhu? Máme pro vás pár užitečných rad od odborníků.

19. března 2025  16:25

Kdy stříhat jabloně? Sedm tipů pro bohatou úrodu

Příroda se probouzí a zahrádkáři se po zimním odpočinku s nadšením pouštějí do práce. Nezapomeňte provést jarní řez jabloní, aby se vám tuto sezonu odměnily sladkou úrodou. Jak a kdy stříhat jabloně?

19. března 2025  12:28

Na rybíz se vrhněte s nůžkami i pilkou. Zmladíte ho a podpoříte úrodu

Není to žádná velká věda, střih, případně řez keřů rybízu vám odpustí mnohem víc, než je tomu u stromů a stromků. Nebojte se toho. Prosvětlení keře – který zbavíte starých, případně poškozených nebo...

19. března 2025

KVÍZ: Jak znáte koníčky českých osobností?

Téměř každý člověk má mimo své hlavní povolání nějakého koníčka, a týká se to i herců, zpěváků či vědců. Víte, čím se zabývají ve svém volném čase?

vydáno 19. března 2025

První pozorování lochnesky v roce 2025. Tmavá masa u hladiny vyvolala rozruch

Záhadná masa spatřená pod ledovými vodami jezera Loch Ness byla označena za první pozorování Nessie v roce 2025. Pozorování, které trvalo několik minut, nyní Centrum Loch Ness v Drumnadrochit...

18. března 2025

Hierarchie spřežení je daná. Mezi psy funguje chemie, burcují se, říká musher

Premium

Na svém osobním profilu píše, že když začal závodit se psy, ztratil iluze o lidech. To jen pro představu, jak moc sport, v němž je vaším parťákem celá smečka psů, člověku dává. Bez ohledu na to,...

18. března 2025

Až půjdete na medvědí česnek, hlavně čichejte. Jinak hrozí otrava

Sezona medvědího česneku pomalu začíná. Na první pohled se tato bylinka velmi podobá ocúnu nebo konvalinkám, které jsou však jedovaté. Jak se vyhnout otravě? Stačí drobnost – rozemnout list mezi...

17. března 2025  13:39

Kochejte se snímky roztomilých mazlíčků a vyberte vítěze měsíce března

Soutěžní anketa o nejroztomilejší březnové mazlíčky odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány od značky PROPLAN. Podpořte svými hlasy své...

3. března 2025,  aktualizováno  17.3 9:29

Sysli nemilosrdně loví a zakusují hraboše. Proměnili se v predátory

Syslové jsou považováni za býložravce, v Kalifornii však zpozorovali krvelačný syslí lov malých hrabošů. Může snad za šokující změnu jejich jídelníčku člověk?

17. března 2025

Ochutnali jsme jarní Restaurant Week. Ráj pro každého milovníka dobrého jídla

Začíná jarní edice festivalu Restaurant Week. Potrvá sice až do 19. dubna, ale moc dobře víme, že ty nejlepší podniky bývají brzy vyprodané, zejména ve večerních termínech. Chcete-li navštívit...

16. března 2025