Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět věcí, které musíte udělat, abyste nikdy nezkazili bramborový salát

Bramborový salát je příčinou jednoho z největších sporů v diskusích mezi přáteli, v práci i v restauracích. Najdete tam štamgasty, jak se vášnivě přou, které suroviny do salátu patří a které ne. Ale jedno mají Češi společné: víc než polovina z nich si zcela nevědomky salát kazí už při přípravě.
Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu...

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

Více než polovina Čechů si podle průzkumu společnosti Bonduelle na vánočním bramborovém salátu dokáže pochutnávat i déle než čtyři dny. Výzkumníci se zaměřili na to, jak Češi přistupují k jeho přípravě a jakých hygienických nešvarů se při tom dopouštějí. Průzkum realizovala agentura STEM/MARK.

Pomiňme jednotlivé suroviny, které se použijí na přípravu. Recept na ten nejlepší bramborový salát se určitě liší rodinu od rodiny, správná výrobní praxe s ohledem na použité suroviny, způsob a délku skladování bramborového salátu by však měl mít každý z nás totožný.

1. Čistota na prvním místě

Základní hygienické pravidlo zní, „čisti, kudy chodíš,“ a mělo by platit pro každou kuchyni. Průzkum však ukázal, že 25 % Čechů míchá při přípravě bramborový salát rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny.

„Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také poté, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí se správnou hygienou Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin.

2. Ochutnávejte jen čistou lžící

Tím však správná hygiena nekončí. Polovina respondentů kontaminuje salát při jeho ochutnávání, když lidé ujídají opakovaně z velké mísy jednou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.

V praxi: když ochutnáváte, zda jste dali dost soli nebo pepře, vždy olíznete lžičku. Nikdy do saláte „nejděte“ tou samou lžící, jinak mikroorganismy z vašich úst přenesete zpět do salátu. Použijte vždy čistou lžíci. Ta troška nádobí navíc stojí za to.

Tedy pokud nehodláte salát sníst na jediné posezení. Což nebývá obvyklé, protože v praxi se obvykle udělá salátu tolik, že se nakonec dojídá ještě několik dní.

3. Volba surovin zásadně ovlivňuje trvanlivost

Většina surovin na salát prochází tepelným ošetřením, ať už jde o sterilované okurky a hrášek nebo kořenovou zeleninu a brambory. Pokud suroviny tepelně upravujete v domácích podmínkách, je potřeba je následně zchladit co nejrychleji, aby nedocházelo k rozvoji patogenů v pokojové teplotě, a salát míchat až když je zelenina studená.

Dvaadevadesát procent Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec.

Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

Pokud preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích.

V 15 % vánočních salátů je oblíbený naopak bílý jogurt a upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že jde o kysaný mléčný výrobek, který v 1 g obsahuje 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy, a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ popisuje Karolína Fourová.

Průzkum ukázal, že bramborový salát si Češi nedovedou představit bez vajíčka (77 %), mrkve (62 %) či hrášku (55 %). Ten se v zimním období nabízí využít konzervovaný či mražený.

4. Tři dny a dost

Více než 20 % Čechů salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů.

Nejčastěji Češi (60 %) začínají s přípravou salátu den před Štědrým dnem. Téměř 40 % z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.

5. Zblanšírujte cibulku

Na závěr ještě tip od kuchaře. Jeden z nejlepších českých kuchařů současnosti Radek David doporučuje před přípravou bramborového salátu zblanšírovat cibulku.

Nejenže se tím zbaví čpavosti, která některým strávníkům nevyhovuje, ale navíc se tím snižuje pravděpodobnost, že salát brzy začne kysnout.

Podívejte se na video, kde Radek David připravuje bramborový salát krok za krokem:

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...