S hráškem, uzeninou nebo vídeňský. Jaký bramborový salát je nejlepší?

Autor:
Vánoční bramborový salát je chloubou každého domácího kuchaře. Recepty se někdy dědí z generace na generaci a celé rodiny se navštěvují, aby si ho navzájem ochutnávaly a hodnotily. Jaký je pro vás ten nejlepší?
Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu...

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

S bramborovým salátem je ta potíž, že neexistuje naprosto univerzální recept. Podívejme se na základní variantu, kterou prezentuje například Roman Vaněk ve svých Pokladech klasické české kuchyně. To je recept, který nikoho neurazí.

Co budete potřebovat na základní recept:

1 kg lojovitých brambor varného typu A, 1 (150 g) velkou mrkev, 75 g celeru, 75 g petržele, 1/2 střední cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 160 g nakládaných okurek, 6 lžic majonézy, 2 lžíce hořčice, sůl pepř.

A teď začíná to peklo a jádro veškerých sporů. Jsou lidé, kteří si bramborový salát nedokážou představit bez keřkovských rohlíčků, které se obecně doporučují jako nejvhodnější odrůda pro výrobu. 

Jen je potřeba zvážit, jestli stihnete v tom předvánočním shonu složitější operaci s nimi. Jsou většinou docela malé a oloupat brambory ve slupce bývá dost pracné.

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček. Také majonézu někteří míchají s jogurtem, aby salát trošku odlehčili.

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na běžnou mísu stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť.

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu?

celkem hlasů: 5478
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Celkově z toho vyplývá, že bramborový salát není pro jednou uzavřená záležitost a experimentům se meze nekladou. O tom se ostatně mohou přesvědčit i účastníci každoročního mistrovství České republiky, které se koná v Mratíně, letos to bylo už po dvanácté.

Podívejte se na video, jak před pár lety uchopili přípravu studenti z učňovského střediska z Prahy-Písnice.

6. prosince 2009

Jde to i bez majonézy po vídeňsku

Slavná kuchařka Receptury teplých pokrmů od Runštuka, která byla po mnoho desetiletí považována za „bibli“ každého kuchaře, se s tím moc nemazala. V její receptuře se píšou jen základní údaje.

Brambory a okurky nakrájíme na tenké plátky, přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, ocet, mletý pepř, olej, nálev z okurek a cukr, směs lehce promícháme a hotový salát necháme v chladu krátce proležet. 

Vídeňský salát však potřebuje ještě jednu důležitou ingredienci, a to vývar, který se přidá k ještě teplým bramborám. „Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží,“ popisuje na svém webu foodbloger Martin Kuciel.

Na video přípravy vídeňského bramborového salátu se podívejte zde.

19. prosince 2019

Každopádně – co kuchař, to jiný názor a postup. Trošku jinak na to jde Zdeněk Pohlreich, jinak třeba Radek David.

Ten ještě připomíná základy hygieny, aby salát vydržel co nejdéle „zdravý“. Jde o to, že většina z nás mívá „velké oči“ a děláme ho víc, než se při štědrovečerní hostině spotřebuje. Takže je běžné, že se pak ještě několik dní během Vánoc chodí mlsat do ledničky.

Radí cibuli před vložením do směsi lehce zblanšírovat. Nejenže se tím salát zjemní, ale prodlouží se tím proces kysnutí.

A až budete ochutnávat, lžičku, kterou jste strčili do úst, už nikdy ji znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025

Šťastnější a voňavý domov, který člověka nabíjí energií, vytvoříte snadno

S jarem přichází i chuť na změny. Vytvořte si kolem sebe prostředí, které vás nabije energií, vnese čerstvý vítr do vašich domovů a hlavně – díky němuž se budete cítit šťastnější. Nemějte obavy, není...

13. května 2025

Zvolte Porodnici roku 2025 a zahrajte si o zajímavé ceny
Zvolte Porodnici roku 2025 a zahrajte si o zajímavé ceny

Rodila jste v letech 2020 až 2025? Podělte se o své zkušenosti, vložte recenzi na vaši porodnici a ovlivněte tak budoucího vítěze ankety Porodnice...

Rostliny spolu umějí komunikovat a v jistém ohledu jsou schopny se učit, říká biolog

Premium

Když hrozí nebezpečí, začnou produkovat vonné signály, aby varovaly ostatní. Třeba když je chce sežrat koza. A to i přesto, že nemají mozek ani žádné jiné řídicí centrum. Rostliny jsou velmi chytré,...

12. května 2025

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.