Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S hráškem, uzeninou nebo vídeňský. Jaký bramborový salát je nejlepší?

Vánoční bramborový salát je chloubou každého domácího kuchaře. Recepty se někdy dědí z generace na generaci a celé rodiny se navštěvují, aby si ho navzájem ochutnávaly a hodnotily. Jaký je pro vás ten nejlepší?
Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu...

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

S bramborovým salátem je ta potíž, že neexistuje naprosto univerzální recept. Podívejme se na základní variantu, kterou prezentuje například Roman Vaněk ve svých Pokladech klasické české kuchyně. To je recept, který nikoho neurazí.

Co budete potřebovat na základní recept:

1 kg lojovitých brambor varného typu A, 1 (150 g) velkou mrkev, 75 g celeru, 75 g petržele, 1/2 střední cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 160 g nakládaných okurek, 6 lžic majonézy, 2 lžíce hořčice, sůl pepř.

A teď začíná to peklo a jádro veškerých sporů. Jsou lidé, kteří si bramborový salát nedokážou představit bez keřkovských rohlíčků, které se obecně doporučují jako nejvhodnější odrůda pro výrobu. 

Jen je potřeba zvážit, jestli stihnete v tom předvánočním shonu složitější operaci s nimi. Jsou většinou docela malé a oloupat brambory ve slupce bývá dost pracné.

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček. Také majonézu někteří míchají s jogurtem, aby salát trošku odlehčili.

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na běžnou mísu stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť.

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu?

celkem hlasů: 5478

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Okurka
Okurka 2097
Vejce
Vejce 1570
Hrášek
Hrášek 1228
Uzenina
Uzenina 583

Celkově z toho vyplývá, že bramborový salát není pro jednou uzavřená záležitost a experimentům se meze nekladou. O tom se ostatně mohou přesvědčit i účastníci každoročního mistrovství České republiky, které se koná v Mratíně, letos to bylo už po dvanácté.

Podívejte se na video, jak před pár lety uchopili přípravu studenti z učňovského střediska z Prahy-Písnice.

6. prosince 2009

Jde to i bez majonézy po vídeňsku

Slavná kuchařka Receptury teplých pokrmů od Runštuka, která byla po mnoho desetiletí považována za „bibli“ každého kuchaře, se s tím moc nemazala. V její receptuře se píšou jen základní údaje.

Brambory a okurky nakrájíme na tenké plátky, přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, ocet, mletý pepř, olej, nálev z okurek a cukr, směs lehce promícháme a hotový salát necháme v chladu krátce proležet. 

Vídeňský salát však potřebuje ještě jednu důležitou ingredienci, a to vývar, který se přidá k ještě teplým bramborám. „Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží,“ popisuje na svém webu foodbloger Martin Kuciel.

Na video přípravy vídeňského bramborového salátu se podívejte zde.

19. prosince 2019

Každopádně – co kuchař, to jiný názor a postup. Trošku jinak na to jde Zdeněk Pohlreich, jinak třeba Radek David.

Ten ještě připomíná základy hygieny, aby salát vydržel co nejdéle „zdravý“. Jde o to, že většina z nás mívá „velké oči“ a děláme ho víc, než se při štědrovečerní hostině spotřebuje. Takže je běžné, že se pak ještě několik dní během Vánoc chodí mlsat do ledničky.

Radí cibuli před vložením do směsi lehce zblanšírovat. Nejenže se tím salát zjemní, ale prodlouží se tím proces kysnutí.

A až budete ochutnávat, lžičku, kterou jste strčili do úst, už nikdy ji znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Stoletou ptačí zahradu ve Zlíně zdobí zakrslé slepičky a chrání kachní komando

20. května 2024

Soutěž „Ptačí zpěv a život je v zahradě to nejhezčí,“ je přesvědčena čtenářka Jana, která se třináct let...

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...