Pátek 15. ledna 2021, svátek má Alice
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 15. ledna 2021 Alice

S hráškem, uzeninou nebo vídeňský. Jaký bramborový salát je nejlepší?

Vánoční bramborový salát je chloubou každého domácího kuchaře. Recepty se někdy dědí z generace na generaci a celé rodiny se navštěvují, aby si ho navzájem ochutnávaly a hodnotily. Jaký je pro vás ten nejlepší?

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

S bramborovým salátem je ta potíž, že neexistuje naprosto univerzální recept. Podívejme se na základní variantu, kterou prezentuje například Roman Vaněk ve svých Pokladech klasické české kuchyně. To je recept, který nikoho neurazí.

Co budete potřebovat na základní recept:

1 kg lojovitých brambor varného typu A, 1 (150 g) velkou mrkev, 75 g celeru, 75 g petržele, 1/2 střední cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 160 g nakládaných okurek, 6 lžic majonézy, 2 lžíce hořčice, sůl pepř.

A teď začíná to peklo a jádro veškerých sporů. Jsou lidé, kteří si bramborový salát nedokážou představit bez keřkovských rohlíčků, které se obecně doporučují jako nejvhodnější odrůda pro výrobu. 

Fotogalerie

Jen je potřeba zvážit, jestli stihnete v tom předvánočním shonu složitější operaci s nimi. Jsou většinou docela malé a oloupat brambory ve slupce bývá dost pracné.

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček. Také majonézu někteří míchají s jogurtem, aby salát trošku odlehčili.

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na běžnou mísu stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť.

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu?

celkem hlasů: 5478

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Okurka 2097
Vejce 1570
Hrášek 1228
Uzenina 583

Celkově z toho vyplývá, že bramborový salát není pro jednou uzavřená záležitost a experimentům se meze nekladou. O tom se ostatně mohou přesvědčit i účastníci každoročního mistrovství České republiky, které se koná v Mratíně, letos to bylo už po dvanácté.

Podívejte se na video, jak před pár lety uchopili přípravu studenti z učňovského střediska z Prahy-Písnice.

6. prosince 2009

Jde to i bez majonézy po vídeňsku

Slavná kuchařka Receptury teplých pokrmů od Runštuka, která byla po mnoho desetiletí považována za „bibli“ každého kuchaře, se s tím moc nemazala. V její receptuře se píšou jen základní údaje.

Brambory a okurky nakrájíme na tenké plátky, přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, ocet, mletý pepř, olej, nálev z okurek a cukr, směs lehce promícháme a hotový salát necháme v chladu krátce proležet. 

Vídeňský salát však potřebuje ještě jednu důležitou ingredienci, a to vývar, který se přidá k ještě teplým bramborám. „Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží,“ popisuje na svém webu foodbloger Martin Kuciel.

Na video přípravy vídeňského bramborového salátu se podívejte zde.

19. prosince 2019

Každopádně – co kuchař, to jiný názor a postup. Trošku jinak na to jde Zdeněk Pohlreich, jinak třeba Radek David.

Ten ještě připomíná základy hygieny, aby salát vydržel co nejdéle „zdravý“. Jde o to, že většina z nás mívá „velké oči“ a děláme ho víc, než se při štědrovečerní hostině spotřebuje. Takže je běžné, že se pak ještě několik dní během Vánoc chodí mlsat do ledničky.

Radí cibuli před vložením do směsi lehce zblanšírovat. Nejenže se tím salát zjemní, ale prodlouží se tím proces kysnutí.

A až budete ochutnávat, lžičku, kterou jste strčili do úst, už nikdy ji znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Autor:
  • Nejčtenější

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

Věnujte o víkendu hodinu sčítání ptáků na krmítku. A pošlete své snímky

Od pátku 8. ledna do neděle desátého máte opět jedinečnou možnost, jak pomoci vědcům se sčítáním ptactva. Nemusíte mít...

Změnit lze i osmiletého psa, který pokousal dva lidi a útočí i v rodině

Dokud se mu nepřehoupl první rok, byl prý Rex bezproblémový pes. Pak pokousal pošťačku, posléze řemeslníka a nakonec...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádnou horkou vodu, rozpouštědla ani olejová mazadla. Jak na zamrzlý zámek

Zima je v plném proudu a s ní výkyvy počasí a minusové teploty, které umí dát zámkům či cylindrické vložce zabrat. Snad...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...

  • Další z rubriky

Na zateplení stropu v garáži raději použijte vatu. Nakonec je to levnější

Další díl pořadu Fachmani, který na Primě ukazuje proces rekonstrukce domu, řeší problematiku zateplení stropu v...

Káva se sýrem nebo omáčkou z černého piva? V gastronomii je nový trend

Premium Lahodný černý nápoj máme spjatý s dezerty. Skvěle se však hodí i ke slaným ingrediencím. Se kterými ladí nejlépe? To s...

Povánoční manuál. Jak se zbavit stromku a uklidit beze stop po vosku

Svátky jsou zase na rok za námi, a tak je potřeba uklidit všechno, co jsme tak pečlivě připravovali. Případně odstranit...

Proč by měl našinec nenávidět guláš a další záhady světové gastronomie

Premium Kde se vzal guláš? Proč jsou nejlepší ústřice zrovna z Bretaně? A mohla mít Božena Němcová něco společného se zrozením...

Vágner ulovil Nechranického krokodýla. Bájná štika vzdorovala několik dní

Jakub Vágner procestoval svět v honbě za gigantickými a vzácnými rybami. V minisérii České televize pátrá po legendách...

Evropě hrozil masivní blackout. Rakušané narychlo zapojili jádro i uhlí

Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil v pátek Evropě masivní výpadek dodávek...

Dopisy od Němcové jeho žena spálila, říká potomkyně spisovatelčina milence

Irena Maňáková promluvila o vztahu svého předka Václava Bolemíra Nebeského s Boženou Němcovou. Básník byl jedním z...

Zemřel zpěvák a kytarista David Stypka. Bylo mu 41 let

Ve věku 41 let zemřel zpěvák a kytarista David Stypka, který dlouhodobě bojoval s rakovinou slinivky. V roce 2017...

Díky jeho podnikání je z neznámé obce místo, kam ročně míří tisíce turistů

Bezděkov je malá obec na Moravě, kterou, pokud tady nebydlíte nebo nemáte příbuzné, byste asi neměli důvod navštívit....