Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

  0:21aktualizováno  0:21
„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Brambory a zeleninu si totiž nechá uvařit vždycky večer předem, přes noc je strčí do lednice nebo ven a ráno může rovnou začít s loupáním a krájením. Pokud každý Štědrý den v kuchyni šílíte, můžete si nechat poradit, jak změnit vánoční šílenství na pohodu, nedělat zbytečnosti a nenechat si všechno na poslední chvíli.

Fotogalerie

„Je důležitý si ty Vánoce trošičku naplánovat, většinou to samozřejmě začíná den předem. A bramborový salát je z celýho toho dne to nejsložitější,“ říká Pohlreich nahlas to, co samozřejmě každý dobře ví. A přesto jsme schopni z toho každý rok šílet.

Uvařit si brambory (jak vybrat a nakoupit ty správné čtěte zde) a kořenovou zeleninu - tedy mrkev, petržel a celer - už den předem nic nestojí a v den D to ušetří spoustu času, to má šéf jednoznačně pravdu. Nehledě na to, že když začnete pěkně po ránu, stihne se salát do večera pěkně rozležet.

Recept na salát: rodinné stříbro, na které se nesahá

Ten váš je samozřejmě ten nejlepší. Stačí změnit jedinou ingredienci a polovina rodiny má pocit, že to rozhodilo celé Vánoce. V řadě domácností je jeho příprava rituálem hlavy rodiny, ne nepodobným tomu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Kdo v tomto směru čeká od šéfa nějaké zvláštní vychytávky, ten se načeká. Jeho recept nemůže být jednodušší a obsahuje jen ty nejzákladnější ingredience: vařené brambory a kořenovou zeleninu, kyselé sterilované okurky, mražený hrášek, vařená vejce, cibuli (klidně šalotku, je chuťově jemnější), trochu dijonské hořčice pro oživení chuti, majonézu (jak vyrobit vynikající domácí se podívejte zde) smíchanou pro odlehčení půl na půl se zakysanou smetanou, sůl a pepř.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

Kořenovou zeleninu šéf před vařením nečistí, oškrábe ji až uvařenou. Vaří ji totiž dohromady s bramborami v jednom hrnci. A v osolené vodě, aby salát nemusel moc dosolovat.

Brambory krájí nožem, což je složitější a zdlouhavější, ale máte přesně pod kontrolou velikost kostiček. „Prostě mám rád, když ty brambory nejsou na veliký kusy,“ vysvětluje šéf, že jednou za rok to nikoho nezabije. Nejdůležitější je totiž podle něj právě konzistence bramborového salátu

Vařenou kořenovou zeleninu krájí ještě na trošinku menší kousky než brambory, nadrobno krájí i okurky a cibuli. Do mísy k těmto pokrájeným surovinám pak přidá sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice a odlehčenou majonézu a malou vařečkou vše zvolna promíchá. „Aby se vám při tom salát zbytečně nerozmačkal na kusy, přilijte k němu trochu láku od okurek a malinko mu ulevte. Bude trochu řidší a bude se vám lépe míchat. Navíc už nemusíte přidávat ani ocet, ani cukr,“ radí.

Teprve pak pokrájejte a přidejte vajíčka, tedy až ve chvíli, kdy je salát perfektně promíchaný a prakticky dochucený. Dejte ho odležet do chladna a podle šéfa máte v podstatě hotovo. Zbytek štědrodenního vaření je už jen to lehčí. Naštěstí. Na Vánoce se přece nemusíme strhat.

Děláte bramborový salát stejně jako šéfkuchař Zdeněk Pohreich?

celkem hlasů: 5954

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 27. prosince 2014. Anketa je uzavřena.

V podstatě ano, není to žádná velká věda 3811
Děláme lepší, máme svoje vlastní rodinné vychytávky, bez kterých by to nebylo ono 1889
Salát na Štědrý večer vůbec nejíme 180
Salát neděláme, kupujeme hotový 74
Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Češi podceňují zabezpečení chalup, přitom v nich mají majetek za statisíce

Do zabezpečení chalupy by měl člověk investovat tři až pět procent ceny...

Letní dovolenou na chalupě už lidé dávno netráví v provizorních podmínkách. Chaty a chalupy se začínají vybavením a...

Advantage Consulting, s.r.o.
.NET/C# Developer

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 30 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz