Čtvrtek 23. března 2023, svátek má Ivona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 23. března 2023 Ivona

Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

Postup na nejlepší bramborový salát je prostý. Doma udělaná majonéza, vejce a správný typ brambor tvoří základ každého salátu. Pak už záleží na vás, co do něj přidáte podle chuti a rodinných zvyklostí.

Brambory nechejte před krájením vychladit v lednici. | foto: Marek Burza

Nejlepší brambory na salát jsou ty s červenou slupkou z Vysočiny. Tvrdí to známý šéfkuchař a gastroporadce Dalibor Navrátil a připojuje pár rad, které dává v kurzech vaření Pražského kulinářského institutu. Přispějí k tomu, že váš salát bude mít úspěch.

Pozor na varný typ

Pro přípravu salátu je nejdůležitější vybrat dobře brambory, ne všechny se totiž na salát hodí. Z brambor typu C uvaříte výbornou bramborovou kaši nebo placky, ale dobrý salát z něj neuděláte, protože jsou moučné a snadno se rozvářejí. O trochu méně moučnatou dužninu mají brambory varného typu B, proto se nejčastěji používají jako přílohové.

Rada nad zlato, možná si říkáte, to přece každý ví. Ale určitě stojí dát si v obchodě pozor a pečlivě si označení typu na obalu zkontrolovat.

Nejméně moučnaté jsou brambory typu A, právě proto se nejlépe hodí na bramborový salát. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.

Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční "salátové" brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle.

Vybírejte i podle vzhledu

Snažte se vybírat brambory, které nemají ani náznak klíčení či měknutí, nejsou nazelenalé nebo příliš mechanicky poškozené či mokré.

Kvalitní brambory poznáte podle toho, že jsou čisté, stejnoměrně barevné, suché a bez většího poškození slupky. I když drobné vady na povrchu nemusí mít vliv na vnitřní kvalitu hlízy.

Ideální je, když si můžete prohlédnout bramboru i na řezu. Dobrý prodejce vám ji rozřízne, abyste se přesvědčili, že je uvnitř krásně žlutá a nemá žádné skvrny.

Kromě varného typu musí být brambory při prodeji ze zákona označeny ještě dalšími údaji. Nesmí u nich chybět název odrůdy a země původu ani informace, zda jde o brambory rané, nebo pozdní.

Studené se špatně loupají

Je důležitá velikost brambor? "Neměly by být malé jako pingpongový míček, ale ani moc přerostlé. Ideální je tak sedm osm centimetrů," říká Dalibor Navrátil.

Brambory je podle něj třeba uvařit ve slupce a ve slané vodě alespoň půl dne předem. Oloupejte je však hned, jakmile jste schopni je udržet v ruce. Studené brambory se špatně loupají. Oloupané brambory pak nechte ještě vychladit v lednici. Lépe se vám budou krájet kostičky.

Další kuchařský fígl: "Všechny další suroviny, které přidáváte do salátu, ať už je to vejce, hrášek, okurka, mrkev nebo cibule, je dobré promíchat zvlášť v míse, dobře ochutit, nechat chvíli odležet a teprve na závěr opatrně smíchat dohromady s nakrájenými bramborami," říká Dalibor Navrátil. Jen tak si kostičky brambor zachovají svůj tvar a salát zůstane svěží.

Tady to bude asi názor od názoru. Určitě by to platilo, pokud se vyrábí salát na poslední chvíli. Mnoho lidí ale salát vyrábí večer před Štědrým dnem, v tomto případě by se chutě měly spojit i bez míchání surovin bez brambor.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zpřístupnili kocourovi krmítko a divili se, že nestíhají dělat hrobečky

Ano, na jedenáctiměsíčního kocourka mainské mývalí kočky sice může majitelka nahlížet jako na miminko, ale šelmu v něm...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Domácí chléb je zázrak, pokazit ho však mohou drobnosti. Podívejte se jaké

Domácí pečení chleba patří k „novým sportům“. Když se povede, lze to srovnat s uběhnutím stovky za sedm sekund. Jenže...

Místo italského chaosu skvěle promazaný gastrostroj, nadchlo Pohlreicha

Italskou kuchyni nelze nemilovat. Je bohatá na suroviny i chutě a jednoduchá, pokud ji opravdu umíte. Proto se ti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Mláďata klamou názvem. Víte kdo je kdo ve zvířecí říši?

Je jaro a fauna se pomalu probouzí k aktivitě, začínají námluvy napříč celou živočišnou říší. Jestli chcete...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Pro domácnost vybírejte netoxické materiály. Od podlahy, malby až po nábytek

Podle Světové zdravotnické organizace trávíme až 90 % našeho času uvnitř budov. Proto je nesmírně důležité udržovat...

Zkuste slavná hovězí líčka na víně připravit na grilu. Dostanou lepší chuť

Hovězí líčka jsou jídlem, se kterým se při jeho přípravě budete mazlit. Jejich příprava sice není žádná rychlovka, ale...

Fígl na plnění dvojctihodných koláčů má Maršálek od Francouzů

Také jste vždycky přemýšleli, jak se asi dělají koláče, co jsou uvnitř plněné tvarohem a ještě mají na vrchu povidla...

Recept na lahodné brownie plné čokolády, jak ho peče Josef Maršálek

Kdo by nemiloval čokoládu, užít si její plnou chuť je prostě pro většinu z nás zážitek. Ne náhodou jsou kakaové boby...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...