Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Nejlepší bramborový salát dělají křepelčí vejce, jablko a med

  10:40
Samé tradiční suroviny, bez kterých si bramborový salát neumíme představit, doplněné ovšem několika ingrediencemi, které posunou jeho chuť ještě o něco blíž k nebi. To je tajemství receptu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, který se svým týmem již potřetí vyhrál Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Hellmann ́s Cup 2013.

Absolutní vítěz soutěže, bramborový salát týmu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, na který vám přinášíme recept. | foto: Vítek Novákpro iDNES.cz

Již sedmé mistrovství v přípravě bramborového salátu proběhlo minulou sobotu ve středočeském Mratíně za účasti 13 týmů z celé republiky. Limit 120 minut musel soutěžícím stačit na to, aby připravili 2 kilogramy populární vánoční přílohy dle vlastní receptury. Předsedou poroty byl tentokrát Jiří Babica, pro kterého je v období Vánoc bramborový salát jednoznačně nejkonzumovanější jídlo u nás.

Mistrovské tituly se udílely ve dvou kategoriích. V kategorii junior si jej odnesl tým mladých kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou (Michal Tuček, Věra Vomáčková, Aneta Vávrová).

V kategorii senior získal titul již potřetí za sebou tým veterinárního technika Martina Pánka z Jeseníku (Martin Pánek, Michaela Hanusová, Kateřina Pánková), jejichž salát byl obohacen o křepelčí vejce, jablko a pár kapek medu. Pánkův tým se stal zároveň absolutním vítězem. Není divu, dal si záležet na jemných nuancích nejen v chuti, ale nepodcenil ani servírování a sváteční dozdobení svého salátu.

Jak na nejlepší letošní bramborový salát krok za krokem

Potřebné ingredience - rozpis pro 10 porcí:2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajíček, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka (ideálně dvě různé odrůdy), 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř a med.

A jaký je váš recept na vánoční bramborový salát?

Co kromě tradičních ingrediencí přidáváte do bramborového salátu vy? Nebo některé tradiční ingredience nahrazujete jinými surovinami? Zapojte se do hravé ankety ZDE i do diskuze pod článkem. Případně napište své tipy přímo redakci.

Brambory uvařte den předem ve slané vodě společně s mrkví. Kdo je opravdu velký gurmán, může brambory a mrkev uvařit v silném vývaru z hovězích kostí s přídavkem bílého vína. Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev, veškerou cibuli a sterilované okurky pokrájejte na menší kostičky.

Mražený zelený hrášek přidejte hned na začátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetřete. "Zde platí čím dražší, tím kvalitnější," říká Martin Pánek.

Červenou kapii týden předem spařte vroucí vodou, stáhněte slupku a ve větších kusech vložte do okurkového láku "natáhnout" chuť. Tuto křupavou ochucenou kapii také pokrájejte na menší kousíčky, jako cibuli. Řapíkatý celer důkladně očistěte od tuhých vláken a nakrájejte na velmi jemné kousky. Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a pokrájejte na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.

Během krájení si dejte vařit vejce; aby nepraskla, propíchněte je na širší špičce jehlou. Slepičí vejce překrojte strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájejte na osminky. Osolte, opepřete a přidejte majonézu promíchanou s tatarskou omáčku, plnotučnou hořčicí a pár kapkami medu. Nakonec salát jemně, ale důkladně promíchejte.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jméno pro mládě hrabáče vybráno, rodinné vstupenky do Zoo Praha rozdány

Bude to Amari, Bahati, Farisa, Imani, nebo Middag? Jako čtenáři iDNES.cz jste měli možnost rozhodnout o tom, jakým...

Mistrovská práce s čokoládou vygenerovala finálovou pětku Masterchefa

Zreplikovat dezert v podobě plněné skořápky kokosového ořechu z dílny zakladatelky cukrářské akademie a cukrářky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Vánoční úklid nemusí být drama. Zkuste to letos v předstihu a s klidem

Vánoce řada lidí vnímá jako nejkrásnější svátky v roce. Abychom si je však mohli s těmi nejbližšími opravdu užít a...

O Putinových robocopech, potížích Diany i chuti Klause. Kuchař prezidentů vzpomíná

Premium Jeho historky občas připomínají román Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. Mimochodem, i pro filmové...

Křest ohněm profi kuchyně si finálová pětka Masterchefa užila v Entrée

„Zavařit si“ v kuchyni olomoucké restaurace Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, o tom možná sní leckterý nadšený...

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské...

Jako z pohádky Hrnečku, vař! Uvaří multifunkční hrnec Concept skutečně za vás?
Jako z pohádky Hrnečku, vař! Uvaří multifunkční hrnec Concept skutečně za vás?

Chodit s celou rodinou do restaurace je drahý špás. A tak se vaření stává nepostradatelnou součástí našeho života a taky předmětem partnerských...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...