Absolutní vítěz soutěže, bramborový salát týmu farmáře a veterináře Martina

Absolutní vítěz soutěže, bramborový salát týmu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, na který vám přinášíme recept. | foto: Vítek Novákpro iDNES.cz

Nejlepší bramborový salát dělají křepelčí vejce, jablko a med

  • 145
Samé tradiční suroviny, bez kterých si bramborový salát neumíme představit, doplněné ovšem několika ingrediencemi, které posunou jeho chuť ještě o něco blíž k nebi. To je tajemství receptu farmáře a veterináře Martina Pánka z Jeseníku, který se svým týmem již potřetí vyhrál Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Hellmann ́s Cup 2013.

Již sedmé mistrovství v přípravě bramborového salátu proběhlo minulou sobotu ve středočeském Mratíně za účasti 13 týmů z celé republiky. Limit 120 minut musel soutěžícím stačit na to, aby připravili 2 kilogramy populární vánoční přílohy dle vlastní receptury. Předsedou poroty byl tentokrát Jiří Babica, pro kterého je v období Vánoc bramborový salát jednoznačně nejkonzumovanější jídlo u nás.

Mistrovské tituly se udílely ve dvou kategoriích. V kategorii junior si jej odnesl tým mladých kuchařů ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou (Michal Tuček, Věra Vomáčková, Aneta Vávrová).

V kategorii senior získal titul již potřetí za sebou tým veterinárního technika Martina Pánka z Jeseníku (Martin Pánek, Michaela Hanusová, Kateřina Pánková), jejichž salát byl obohacen o křepelčí vejce, jablko a pár kapek medu. Pánkův tým se stal zároveň absolutním vítězem. Není divu, dal si záležet na jemných nuancích nejen v chuti, ale nepodcenil ani servírování a sváteční dozdobení svého salátu.

Jak na nejlepší letošní bramborový salát krok za krokem

Potřebné ingredience - rozpis pro 10 porcí:2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajíček, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka (ideálně dvě různé odrůdy), 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř a med.

A jaký je váš recept na vánoční bramborový salát?

Co kromě tradičních ingrediencí přidáváte do bramborového salátu vy? Nebo některé tradiční ingredience nahrazujete jinými surovinami? Zapojte se do hravé ankety ZDE i do diskuze pod článkem. Případně napište své tipy přímo redakci.

Brambory uvařte den předem ve slané vodě společně s mrkví. Kdo je opravdu velký gurmán, může brambory a mrkev uvařit v silném vývaru z hovězích kostí s přídavkem bílého vína. Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev, veškerou cibuli a sterilované okurky pokrájejte na menší kostičky.

Mražený zelený hrášek přidejte hned na začátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetřete. "Zde platí čím dražší, tím kvalitnější," říká Martin Pánek.

Červenou kapii týden předem spařte vroucí vodou, stáhněte slupku a ve větších kusech vložte do okurkového láku "natáhnout" chuť. Tuto křupavou ochucenou kapii také pokrájejte na menší kousíčky, jako cibuli. Řapíkatý celer důkladně očistěte od tuhých vláken a nakrájejte na velmi jemné kousky. Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a pokrájejte na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.

Během krájení si dejte vařit vejce; aby nepraskla, propíchněte je na širší špičce jehlou. Slepičí vejce překrojte strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájejte na osminky. Osolte, opepřete a přidejte majonézu promíchanou s tatarskou omáčku, plnotučnou hořčicí a pár kapkami medu. Nakonec salát jemně, ale důkladně promíchejte.