Neděle 9. května 2021, svátek má Ctibor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 9. května 2021 Ctibor

Mleté nastavte zeleninou, pak se u grilu nepřecpete, tvrdí Pohlreich

Zelenina podle Zdeňka Pohlreicha oddaluje pocit smrtícího přežrání masem, proto je při grilování strašně důležitá a není jí nikdy dost. Ke krůtímu masu proto do bochánků klidně přidejte nasekané bylinky a nať jarní cibulky. A další grilovanou zeleninu a okurkovou salsu si ještě dejte jako přílohu.

Pro čtyři strávníky si na bochánky připravte zhruba 500 g mletého krůtího masa (záleží jen na vás, jestli to bude maso ze stehen či prsou), cca 100 g strouhanky, 4 jarní cibulky, citron, pár snítek čerstvé bazalky, cca 15 ml sójové omáčky, 1 až 2 stroužky česneku, špetku chilli, mořskou sůl, mlýnek s černým pepřem.

Fotogalerie přípravy

K bochánkům ideálně pasuje opečená veka či bageta a okurková salsa. Bagetu stačí pokapat olivovým olejem a přihodit na chviličku na gril ke grilovaným bochánkům.

Salsu si můžete připravit dopředu a nechat vychladit. Takže nezapomeňte při nákupu ani na okurku, kterou nahrubo nastrouhejte, vymačkejte z ní vodu, přidejte trochu najemno nasekaného čerstvého kopru a špetku papričky jalapeño, také najemno nasekané. Ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, vše dobře promíchejte a dejte salsu zchladit. 

Grilování krůtích bochánků krok za krokem

Připravte si mleté krůtí maso, může být z prsou i stehen, co máte raději.
Mleté krůtí maso osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Nebojte se k masu vymačkat šťávu z půlky citronu, dodá směsi lehkost a zvýrazní...

Krůtí maso si umelte (umelou vám ho na přání i v řeznictví), v míse ho ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z půlky citronu.

Hrst bazalky najemno nasekejte a přihoďte ji k masu.
Najemno nasekejte i nať jarní cibulky a také ji přidejte k masu.
přidejte sojovou omáčku.

Přidejte ještě hrst čerstvé bazalky, kterou najemno nasekejte, totéž udělejte s natí jarní cibulky, které přihoďte také minimálně hrst, a přidejte trochu sójové omáčky.

S citem přidejte strouhanku.
Mleté maso nejprve promíchejte se všemi ingeriencemi.
Pak masovou směs čistýma rukama pořádně propracujhte.

Přidejte zhruba tři čtyři lžíce jemné strouhanky, nadrobno nasekaný stroužek česneku a promíchejte. Pak si vyhrňte rukávy a čistýma rukama směs na bochánky pořádně propracujte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Promíchanou směs ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
Můžete případně přidat další citronovou šťávu, která dává směsi lehkost a...
Ze směsi vytvarujte nejprve kuličku, tu zplácněte na bochánek.

Neváhejte směs ochutnat a podle potřeby ji případně dochutit nebo přidat citronovou šťávu. Právě ta totiž přidá letní svěžest a zvýrazní ostatní chutě. Pak vytvarujte zhruba 4 až 8 stejně velkých bochánků - chcete-li - vyšších placiček.

Bochánky by měly být dostatečně vysoké.
Do každého bochánku udělejte doprostřed důlek, aby se rovnoměrně propekl.
Připravené krůtí bochánky.

Doprostřed každé placičky udělejte důlek, aby se na grilu rovnoměrně propekly. Když je pak necháte chvilku odpočinout  v lednici, zakryté fólií, chybu neuděláte.  

Gril nezapomeňte čistit, čistota je půl zdraví.
Každý bochánek na gril pěkně jemně přimáčkněte.
Tvar bochánků můžete upravit ještě před položením na rozpálený gril.

Před vlastním grilováním nezapomeňte očistit gril, protože čistota znamená při přípravě jídel půl zdraví, jak poznamenává i šéf. Před vložením na rozpálený gril můžete připravené krůtí bochánky potřít olivovým olejem a podle velikosti je  grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanými jarními cibulkami a připravenou chlazenou okurkovou salsou.

Tento a další recepty a tipy pro letní grilování představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dnes večer na Primě, v posledním dílu pořadu Šéf na grilu.

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

  • Nejčtenější

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pochlubte se svou zahradou, prozraďte její příběh a vyhrajte pomocníky

Po dlouhé zimě si teď o to víc užíváme na svých zahradách každou chvíli, kdy je venku pěkně. Ať už tu svou budujete...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

A teď budu kadeřník! Jiří Babica jako youtuber narazil na zlatou žílu

Premium Před rokem si na internetu založil Babicovu televizi. Uvedl ji prohlášením: „Tohle je moje televize. A nikdo mi do ní...

Domácí práce jsou jako posilovna pro mozek, brání demenci, zjistili vědci

Pokud jste se ještě nepustili do jarního úklidu, máte o důvod víc. Nová studie kanadských vědců ukázala, že domácí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...