Pondělí 14. června 2021, svátek má Roland
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 14. června 2021 Roland

Mleté nastavte zeleninou, pak se u grilu nepřecpete, tvrdí Pohlreich

Zelenina podle Zdeňka Pohlreicha oddaluje pocit smrtícího přežrání masem, proto je při grilování strašně důležitá a není jí nikdy dost. Ke krůtímu masu proto do bochánků klidně přidejte nasekané bylinky a nať jarní cibulky. A další grilovanou zeleninu a okurkovou salsu si ještě dejte jako přílohu.

Pro čtyři strávníky si na bochánky připravte zhruba 500 g mletého krůtího masa (záleží jen na vás, jestli to bude maso ze stehen či prsou), cca 100 g strouhanky, 4 jarní cibulky, citron, pár snítek čerstvé bazalky, cca 15 ml sójové omáčky, 1 až 2 stroužky česneku, špetku chilli, mořskou sůl, mlýnek s černým pepřem.

Fotogalerie přípravy

K bochánkům ideálně pasuje opečená veka či bageta a okurková salsa. Bagetu stačí pokapat olivovým olejem a přihodit na chviličku na gril ke grilovaným bochánkům.

Salsu si můžete připravit dopředu a nechat vychladit. Takže nezapomeňte při nákupu ani na okurku, kterou nahrubo nastrouhejte, vymačkejte z ní vodu, přidejte trochu najemno nasekaného čerstvého kopru a špetku papričky jalapeño, také najemno nasekané. Ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem, vše dobře promíchejte a dejte salsu zchladit. 

Grilování krůtích bochánků krok za krokem

Připravte si mleté krůtí maso, může být z prsou i stehen, co máte raději.
Mleté krůtí maso osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
Nebojte se k masu vymačkat šťávu z půlky citronu, dodá směsi lehkost a zvýrazní...

Krůtí maso si umelte (umelou vám ho na přání i v řeznictví), v míse ho ochuťte mořskou solí, čerstvě mletým černým pepřem a šťávou z půlky citronu.

Hrst bazalky najemno nasekejte a přihoďte ji k masu.
Najemno nasekejte i nať jarní cibulky a také ji přidejte k masu.
přidejte sojovou omáčku.

Přidejte ještě hrst čerstvé bazalky, kterou najemno nasekejte, totéž udělejte s natí jarní cibulky, které přihoďte také minimálně hrst, a přidejte trochu sójové omáčky.

S citem přidejte strouhanku.
Mleté maso nejprve promíchejte se všemi ingeriencemi.
Pak masovou směs čistýma rukama pořádně propracujhte.

Přidejte zhruba tři čtyři lžíce jemné strouhanky, nadrobno nasekaný stroužek česneku a promíchejte. Pak si vyhrňte rukávy a čistýma rukama směs na bochánky pořádně propracujte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Promíchanou směs ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
Můžete případně přidat další citronovou šťávu, která dává směsi lehkost a...
Ze směsi vytvarujte nejprve kuličku, tu zplácněte na bochánek.

Neváhejte směs ochutnat a podle potřeby ji případně dochutit nebo přidat citronovou šťávu. Právě ta totiž přidá letní svěžest a zvýrazní ostatní chutě. Pak vytvarujte zhruba 4 až 8 stejně velkých bochánků - chcete-li - vyšších placiček.

Bochánky by měly být dostatečně vysoké.
Do každého bochánku udělejte doprostřed důlek, aby se rovnoměrně propekl.
Připravené krůtí bochánky.

Doprostřed každé placičky udělejte důlek, aby se na grilu rovnoměrně propekly. Když je pak necháte chvilku odpočinout  v lednici, zakryté fólií, chybu neuděláte.  

Gril nezapomeňte čistit, čistota je půl zdraví.
Každý bochánek na gril pěkně jemně přimáčkněte.
Tvar bochánků můžete upravit ještě před položením na rozpálený gril.

Před vlastním grilováním nezapomeňte očistit gril, protože čistota znamená při přípravě jídel půl zdraví, jak poznamenává i šéf. Před vložením na rozpálený gril můžete připravené krůtí bochánky potřít olivovým olejem a podle velikosti je  grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanými jarními cibulkami a připravenou chlazenou okurkovou salsou.

Tento a další recepty a tipy pro letní grilování představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dnes večer na Primě, v posledním dílu pořadu Šéf na grilu.

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohloreich natáčel ve známých kulisách na statku.

VIDEO Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil...

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Pstruh na grilu se smaženými bramborami

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum i kvetoucí krasavice do salátů

Lichořeřišnici se vyplatí pěstovat, na zahradě i v truhlíku. Už je po zmrzlých, takže ji lze vysévat přímo do půdy či...

Pestrobarevná zahrada v Českém ráji má raritu, bazén usazený v jezírku

Soutěž Vypadají jako blázni a bývají šťastní. Ti, kteří od rána do večera pracují na zahradě a vnímají to jako nikdy nekončící...

Přírodní zahrada pár minut z centra města je rájem pro děti i divočinu

Soutěž Zahrada, která vypadá úplně normálně, nic vyumělkovaného, a kde je vám prostě dobře, aniž byste věděli proč. Taková na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zelená oáza v pražské Hostivaři má za domem les. Do centra je to kousek

Soutěž Není nijak rozlehlá, nicméně je útulná a s komfortem krytého bazénu a metropole za zády. O zahradu u rodinného domku v...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Upřímnost fotbalové antihvězdy. Souček o tetování, rasismu i vyjídání ledničky

Premium Říká o sobě, že je obyčejný kluk z Brodu. Přitom si ho už stihla zamilovat fotbalová Anglie a Česko na něj spoléhá: na...

O antikoncepci už není takový zájem. Párový sex upadá, míní gynekolog

Premium „Všichni strašili, že bude upadat mravnost a ženy budou mít z dlouhodobého užívání pilulek zhoubná onemocnění jater....

  • Další z rubriky

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho...

Teď je čas na to vlítnout. Mytí oken snadno a rychle v pěti krocích

Mytí oken nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti, ale párkrát do roka se do něj chtě nechtě musíme pustit. Je celkem...

Velké divadlo na malém grilu. Toto je tortilla podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je nejšťastnější, když může i v polních podmínkách ukázat, že vaření není jen o technologii a vybavení...

Sedmero jarních bylinek, na jejichž sběr a zpracování je ten pravý čas

Když rozkvete „zelená lékárna“, můžete s její pomocí šetrně zmírnit nebo vyléčit leckteré zdravotní obtíže....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželka majitele Alzy promluvila o fungování firmy, se Zavoralem se rozvádí

Majitel tuzemského internetového gigantu Alza.cz Aleš Zavoral patří se svým jměním mezi nejbohatší Čechy. Na rozdíl od...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Premium Oficiálně se považuje za nejchytřejšího Čecha. Jako robot ale nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním...

Moderátor Aleš Cibulka skončil na jednotce intenzivní péče

Čtyřiačtyřicetiletý Aleš Cibulka měl v sobotu v rozhlasovém pořadu Tobogan dělat narozeninový rozhovor s herečkou Marií...

Mladí by chtěli do penze v 60 letech. Mají jasno, jaký důchod jim postačí

Generace narozená po roce 1971 bude podle současných pravidel odcházet do penze v 65 letech. A to jak ženy, tak i muži....

Dušek: Očkovat se nenechám. Indiáni raději zemřeli, než se nechat zotročit

Jaroslav Dušek promluvil o svém rozhodnutí nenechat se očkovat vakcínou proti covidu-19. Herec, který nedávno oslavil...