Úterý 29. listopadu 2022, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 29. listopadu 2022 Zina

Ideální postup pro přípravu bramborového salátu, jak ho máte rádi

S bramborovým salátem je to jako s gulášem nebo vanilkovými rohlíčky. V každé rodině jsou jiné chutě a dodržují se jiné zvyklosti a složení salátu. Ale pokud chcete něco zaručeného, začněte receptem od profesionálů, který si můžete dotvořit podle vlastních zvyklostí.

Smažený kapr s bramborovým salátem. Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Základem pro výrobu bramborového salátu jsou brambory varného typu A, to znamená, že jsou lojovité a po nakrájení se nerozpadají (radu k výběru správných brambor čtěte zde). Takže pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat asi kilogram brambor, jednu větší mrkev a poloviční množství celeru a petržele, půl větší cibule, čtyři vejce uvařená natvrdo, 150 gramů nakládaných okurek, majonézu a hořčici.

Začněte dva dny předem

Salátový rozcestník

Ideální je uvařit brambory ve slupce den předem a oloupat, dokud jsou ještě vlažné, jde to daleko lépe než zastudena. Když to uděláte dnes v pátek, do neděle vám to akorát vyjde. Zároveň když už jste v tom vaření, klidně si uvařte i zeleninu. Jde také o to, aby na Štědrý den zbylo jen minimum povinností spojených s vařením a přípravou večeře.

Den poté brambory i zeleninu nakrájejte na kostičky, hodně najemno i okurky a vejce. Například kuchař Radek David krájí jen bílky, žloutky rozetře zvlášť v kapce oleje a přidá do směsi. Na jeho recept i s videem se můžete podívat zde.

Jemně nakrájejte i cibuli. Kdo počítá s tím, že bude ujídat i několik dnů po Štědrém večeru, měl by cibuli zblanšírovat. Nejen kvůli jemnější chuti, ale i proto, aby salát předčasně nezkysl.

S tím souvisí i problém s ochutnáváním. Jakmile už jednou oblíznete lžíci, už ji podruhé nepoužívejte – vezměte si novou, nebo ji umyjte, abyste nezanesli do jídla žádné zbytečné bakterie, které by urychlovaly kažení.

Salát osolte a opepřete, zlehka promíchejte a nechejte klidně přes noc odležet. Až na Štědrý den ráno můžete salát „dotáhnout“ přidáním majonézy a hořčice (kdo má radši říznější variantu, nahradí plnotučnou hořčici dijonskou). Také si můžete majonézu sami vyrobit. Pomocí tyčového mixéru to trvá jen pár okamžiků (podívejte se na video, jak vyrobit domácí majonézu).

Variant salátu jsou tisíce

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček.

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na toto množství stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť. 

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Ostatně když půjdete do restaurace i během roku a dáte si řízek se salátem, bude v každém podniku trochu jiný podle chuti kuchaře.

22. prosince 2016

Existuje i mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu, které se každoročně koná v Mratíně ve středních Čechách, kde soutěží jednotlivci, ale třeba i týmy z gastronomických škol. Takto nám například v roce 2009 ukazovali studenti svůj vítězný bramborový salát. Z videa je jasné, že fantazii se meze nekladou a každá rodina má ostatně recept po babičce, který se dodržuje už po desetiletí. A studenti se snaží o variace, které mají přinést trochu jiné pojetí.

Jaký je váš ideální recept na bramborový salát? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich se skoro neudržel na nohou, když si restauratér zavolal vědmu

V pořadu Jak to bylo, šéfe? šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal na největší „špeky“ ze 3. a 4. řady legendární show...

Tropická kráska v květináči z Ikea. Nemáte ji také doma? ptají se vědci

Okrajenka žlutoskvrnná je nepřehlédnutelné, několikacentimetrové stvoření s několika desítkami nohou. Tato exotická...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britský rybář ulovil Francouzům legendární Mrkev, obří zlatou rybu

Neuvěřitelný úlovek zaznamenal Andy Hackett z britského Kidderminsteru u jezera Bluewater Lakes v oblasti Champagne ve...

Jméno pro mládě hrabáče vybráno, rodinné vstupenky do Zoo Praha rozdány

Bude to Amari, Bahati, Farisa, Imani, nebo Middag? Jako čtenáři iDNES.cz jste měli možnost rozhodnout o tom, jakým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čeští modeláři opět vyjeli na světové mistrovství. Přivezli 64 medailí

Trvalo to tři roky, než se po covidové přestávce podařilo obnovit tradiční Mistrovství světa Scale Model World v...

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Premium Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

Poté, co se vyrojil Řezník, jsme v podstatě mainstream, říkají Morčata na útěku

Premium Místo ženy se v hitu od Mandrage hledá děda a ve známé písni Richarda Müllera o tom, že kvůli poruše výtahu musí jít...

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Začíná čas adventních a vánočních světel. Venkovní mohou svítit i zadarmo

Na Vánocích můžete zpochybňovat hodně věcí, všechen ten spěch, nekonečné nákupy a možná i přehnaný úklid. Jednu věc...

Zařaďte do jídelníčku dýně, řepu, ořechy. Nakopnou imunitu i spalování

Dýně, kořenová zelenina, hroznové víno, ořechy. Podzim si pro nás připravil spoustu dárků, které výtečně chutnají,...

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....