VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně

aktualizováno 
Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se fialových, červených či modrých brambor nijak bát. Chuť mají stejnou jako žlutomasé a výživově jsou ty barevné nakonec zajímavější, mají více antioxidantů.

„I fialovou bramboru, která má fialovou nejen slupku, ale i vnitřek, můžete používat úplně stejně jako běžné brambory,“ ujišťuje šéfkuchař, který několikrát obhájil michelinskou hvězdu pro restauraci v hotelu Alcron, že na barevné brambory není třeba se dívat s nedůvěrou.

Fotogalerie

Vůbec tedy není problém z nich udělat bramborový salát, klidně opravdu i ten štědrovečerní. Jen je třeba si vybrat barevné brambory správného varného typu, tedy salátové, označené písmenem A. 

Abyste nebyli nervózní, připravte si ho už někdy v nejbližší době, ať ho v klidu ochutnáte a na Štědrý den už jdete na jistotu. I kdybyste ho měli udělat třeba jen pro děti. Ozvláštnit něčím tradiční štědrovečerní večeři je totiž vždycky výzva.  

Na chuť vašeho barevného bramborového salátu nebude mít barva brambor opravdu žádný vliv. Můžete si to ověřit na svém vlastním, nebo třeba na  receptu od Zdeňka Pohlreicha, který si jeho přípravu nenechá na Vánoce ujít:

Roman Paulus se přimlouvá i za trochu osvěty a lobuje za brambory jako za lokální českou surovinu, která je zdravá a dostupná.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

„Historicky patří brambory mezi ty lacinější potraviny, což je výhoda, protože se toho z nich dá v kuchyni hodně připravit. Salát, brambory jednoduše na loupačku, těsto naslano i nasladko,“ konstatuje šéfkuchař, že právě obrovská variabilita jejich využití v kuchyni dělá z brambor u nás tak populární surovinu. 

Navíc mají vysoký obsah antioxidantů jako vitamin C, karotenoidy, selen či anthokyany, i stopová množství thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, železa, zinku a kyseliny listové, což právě pro hlízy odrůd s barevnou dužninou platí ještě dvojnásob až trojnásob, jak uvádí Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Recept na teplý salát z bršlice a modrých brambor

Teplý salát z bršlice a modrých brambor

Barevné brambory sice nekoupíte úplně všude, ale když trochu zapátráte například po odrůdách Valfi nebo Val Blue, při troše štěstí byste je sehnat mohli. Roman Paulus věří, že jakmile je spotřebitelé začnou více poptávat, určitě se za nějaký čas objeví i v běžné síti.

Vždyť právě šlechtěné barevné odrůdy vycházejí z původních druhů brambor, ze kterých bramboráři vyšlechtili stolní žlutomasé odrůdy. Teď se naopak dlouhé roky snažili, aby se s nimi barevné brambory mohly chuťově měřit. A podařilo se. Vařit je doporučují v slupce - což se právě u brambor na salát běžně dělá, aby v nich zůstalo co nejvíce cenných látek.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz