Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

aktualizováno 
Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší než obvykle. Nyní přijde kilo brambor na 15 až 20 korun, ale jakmile zmizí z pultů, budeme závislí na těch dražších z dovozu.

Letošní nižší úroda pokryje podle odhadů potřeby našeho trhu zhruba ze tří čtvrtin, v řadě okolních států EU bude podle odborníků chybět dokonce kolem třiceti procent brambor. „Letošní teplé a suché léto prostě nebylo pro brambory ideální, nenarostly,“ konstatuje Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu.

V tuto chvíli se u nás cena za kilogram brambor pohybuje mezi 15 a 20 korunami, je tedy až o polovinu nižší než v ostatních členských státech EU. Je to dáno tím, že zatím máme české brambory. Jakmile začnou docházet, budeme závislí na dovozu a jejich cena se může zvýšit. Konkrétní částku lze ale jen těžko odhadnout,“ vysvětluje zkušený bramborář.

Jak si tedy brambory jako naši nejběžnější - a zatím stále ještě asi nejlevnější - zeleninu užít tak, aby tělu dodala maximum živin a prospěšných látek?

Trendy je vařit brambory ve slupce, nejlépe v páře

„Dnes vítězí snaha o maximální využití brambor i se slupkou, protože právě pod ní je největší množství vitaminů a dalších cenných látek. Ideální je uvařit je v páře,“ popisuje Vlastimil Rasocha, že to lze zvládnout i s obyčejným pařáčkem, který se najde v každé kuchyni.

Jak na snadné loupání brambor vařených ve slupce

Brambory lze samozřejmě vařit i ve vodě nebo v tlakovém hrnci, příprava v páře je nicméně opravdu ten nejšetrnější a nejvhodnější způsob, jak je tepelně upravit a přitom zachovat veškeré jejich chuťové i nutriční vlastnosti.

Podle varného typu konkrétní odrůdy si pak dopředu rozmyslete, co z ní budete připravovat. „Brambory typu A jsou salátové, které po uvaření zůstanou pevné a drží v celku. Písmeno C naopak označuje brambory moučné, které se po uvaření rozpadají a jsou vhodné na přípravu bramborové kaše nebo do těsta. Skupina B je takový univerzální přechod mezi těmito dvěma diametrálně odlišnými typy a říká se jim přílohové,“ vysvětluje bramborář.

Varný typ by měl být u nabízených brambor vždy uveden, ale ne vždy tomu tak u vážených brambor bývá. „Pokud znáte odrůdu, můžete si sice najít v tabulkách na internetu, do které kategorie patří, ovšem jsou odrůdy, které jsou přechodného typu AB. U těch pak záleží na konkrétních pěstitelských podmínkách, jestli z nich vyroste brambor na salát, či přílohový. Proto by typ měl být vždy uvedený,“ vysvětluje odborník.

A když vám nějaké brambory zachutnají natolik, že si jich najednou koupíte celý pytel? Skladování brambor není vůbec jednoduché, takže si to dobře rozmyslete. „Je to živý organismus, který žije a dýchá. V první řadě musíte mít tmavou místnost, aby nezelenaly. Teplotu potřebují nižší než pět šest stupňů, ale ne nižší než tři stupně, aby nezesládly. A potřebují dobrou cirkulaci vzduchu,“ vypočítává odborník. „A ještě je otázka, zda jste vybrali odrůdu vhodnou na skladování,“ dodává.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz