Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak

aktualizováno 
Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos do vánoční pohody trochu svěžího vánku v podobě zajímavé a zdravé inovace?

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku s lehkým bramborovým salátkem | foto: Kulinární studio MAFRA

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku s lehkým bramborovým salátkem

Marinovaný kapr v bylinkovém těstíčku

Ingredience:

  • 800 g filetu z kapra
  • 1 citron
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, kopr)
  • špetka drceného kmínu
  • sůl a drcený pepř
  • 1 vejce
  • 50 ml bílého vína
  • 4-5 lžic hladké mouky
  • špetka mleté papriky
  • olej na smažení

Na salát:

  • 400 g vařených brambor
  • 1 červená paprika
  • 1 šalotka
  • 1-2 kyselé okurky
  • hrst mini mangoldu
  • kerblík
  • 1 limetka
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Filet z kapra očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Citronovou šťávu smícháme s polovinou nasekaných bylinek, drceným kmínem, pepřem a solí. Marinádou potřeme porce kapra a necháme je v chladu uležet asi dvě hodiny.
  2. Ve větší míse smícháme vejce, víno, hladkou mouku, mletou papriku a zbylé bylinky. Připravíme hustější těstíčko, ve kterém rybu obalíme. V pánvi rozpálíme olej a porce kapra zvolna osmažíme po obou stranách dozlatova.
  3. Vařené brambory nakrájíme na plátky, papriku a šalotku na nudličky, kyselou okurku na kolečka a přidáme mini mangold a čerstvý kerblík. Pokapeme olivovým olejem, limetkovou šťávou, ochutíme solí a pepřem a promícháme.
Kapr se salátem z černé čočky a pohanky

Kapr se salátem z černé čočky a pohanky

Ingredience:

  • 250 g černé čočky
  • 100 g pohanky (loupaných krup)
  • 1 větší mrkev
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 8 ředkviček
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej na restování
  • 1 lžíce nasekaného kopru
  • 1 citron
  • sůl
  • 800 g filetů z kapra s kůží
  • mletá sladká paprika na posypání
  • celý kmín na posypání

Pracovní postup:

  1. Černou čočku namočíme na 120 minut do studené vody. Poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 15 minut doměkka. Přebranou a propláchnutou pohanku vaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody cca 10 minut a poté necháme dojít pod pokličkou.
  2. Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer na malé kousky, ředkvičky na měsíčky, cibuli na nudličky a stroužky česneku na tenké plátky.
  3. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme všechnu připravenou zeleninu kromě česneku do lehce zlatavé barvy. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Odstavíme a do pánve vmícháme kopr a scezenou čočku s pohankou. Vše zakapeme vymačkanou šťávou z citronu. Salát dle chuti osolíme a uchováme v teple.
  4. Očištěné filety z kapra rozkrájíme na porce a z obou stran osolíme a posypeme mletou paprikou a kmínem. V pánvi na rozpáleném oleji opékáme porce kapra nejprve kůží dolů cca 3 minuty. Potom je obrátíme a dopékáme další asi 2 minuty (dle výšky filetů) doměkka a dozlatova. Podáváme společně se salátem.
Kapr po ďábelsku

Kapr po ďábelsku

Ingredience:

  • 800 g filetu z kapra
  • sůl
  • 4 lžíce hořčice
  • 100 g strouhanky
  • špetka mletého chilli
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 150 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 50 ml bílého vína
  • 150 ml masového vývaru

Pracovní postup:

  1. Filet z kapra rozkrojíme na čtyři porce, které z obou stran osolíme a potřeme dvěma lžícemi hořčice. Necháme chvíli odležet.
  2. Strouhanku smícháme s chilli a usekanými lístky čerstvého tymiánu. V této směsi obalíme porce kapra. V pánvi rozpálíme 100 g másla spolu s olejem a obalené kousky kapra v něm osmažíme dozlatova.
  3. V jiné pánvi rozehřejeme zbytek másla. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme zbytek hořčice, nasekanou chilli papričku a krátce orestujeme. Základ omáčky zalijeme vínem a vývarem a tekutinu necháme vyvařit na polovinu. Smaženého kapra podáváme s omáčkou a vařeným nebo pečeným bramborem.
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a pohankou

Pečený kapr s kořenovou zeleninou a pohankou

Ingredience:

  • 800 g kapra
  • sůl a mletý černý pepř
  • asi 500 ml mléka
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 1/2 bulvy celeru
  • 3 petržele
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • olivový olej
  • sušené bylinky (tymián, estragon, rozmarýn)
  • celý kmín

Na přílohu:

  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g pohanky
  • 5 snítek petrželky

Pracovní postup:

  1. Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Pak je osolíme, opepříme, vložíme do misky, zalijeme mlékem a necháme přes noc odležet v lednici.
  2. Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Vše zakapeme olivovým olej, ochutíme bylinkami, solí i pepřem a promícháme.
  3. Zeleninu rozložíme do pekáčku. Kapra vyjmeme z mléka, necháme okapat a položíme jej na zeleninu. Posypeme kmínem, osolíme, opepříme a přiklopíme alobalem. Pečeme v troubě při 160 °C asi 25 minut. Pak alobal sejmeme a odkryté pečeme ještě asi 15 minut.
  4. Červenou cibuli a česnek očistíme, nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přimícháme pohanku a zalijeme 600 ml vody. Osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Na závěr do pohanky vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s pečeným kaprem a zeleninou.
Autor:
  • Nejčtenější

Vysoký tlak nepodceňujte, i když nic necítíte. U infarktu jde o minuty

Srdeční infarkt je závažné akutní onemocnění, které postihuje pětkrát častěji muže než ženy. S největší...

Jsem manželka, ale nebudeš mi strkat jazyk do hlavy, zaznělo ve Výměně

Vlastík má ženy rád a pod vlivem alkoholu nemá zábrany. A ví to o něm i jeho manželka Markéta (37), která rodinu do...

Sedm vědecky podložených triků, jak být atraktivní pro muže

Nepatříte k ženám obletovaným muži, ale chtěla byste to změnit? Máme pro vás dobrou zprávu – nemusíte mít postavu jako...

Před třiceti lety se báli masturbace, dnes Češi řeší závislost na pornu

Když po roce 1989 začaly vycházet v tisku první poradny jako Láska, sex a něžnosti, byl to pro mnohé čtenáře šok....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena si nechala potetovat téměř celé tělo, chtěla být jako její otec

Třiadvacetiletá Nadine Andersonová ze Skotska má tělo potetované z devadesáti procent. S tetováním prý však ještě není...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím

Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso...

Jezte tak, abyste chránili planetu, velí nejnovější trendy v gastronomii

Moderní trendy se nevyhýbají ani gastronomii. Co bude v kurzu letos? Především větší důraz na to, co je zdravé a...

RECEPT DNE: Chleba ze směsi semínek a ořechů

Není nad doma upečený chleba. Vyzkoušejte si jeho zdravou variantu se semínky a ořechy.

RECEPT DNE: Lehký salát s rybími kousky

Tento salát budete milovat. Je snadný na přípravu a ještě luxusně chutná.

OTESTOVÁNO: Jak děti bavily věcičky od Fischer Price?
OTESTOVÁNO: Jak děti bavily věcičky od Fischer Price?

Čtrnáct maminek z řad blogerek otestovalo věci pro děti a miminka od značky Fisher-Price. Jak si usínáčky (vydra a ježek), houpátka, sedátka a tři druhy deček vedly v testu přísných kritiků – jejich dětí?

Najdete na iDNES.cz