Bramborový salát je v každé rodině jiný, vyzkoušejte několik základních variant

aktualizováno 
Někde do bramborového salátu dávají hrášek, jinde uzeninu. Většina si chrání recept na bramborový salát po mamince nebo babičce a takto se v rodině podává na Vánoce po generace. Kdo se však nebojí v kuchyni experimentovat, může vyzkoušet následující recepty na nedílnou součást štědrovečerní večeře.
Část 1/4

Tradiční bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Vídeňský bramborový salát.

Mnohými proklínaná kniha Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka dodnes nechybí v mnohé restauraci. Podle kritiků je sice poplatná socialistickým časům, ale používají ji i amatérští kuchaři, aby jejich jídlo chutnalo tak, jak má.

Úplná klasika

  • 1 kg brambor
  • 1 velká mrkev (150 g)
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1/2 střední cibule 
  • 4 vejce natvrdo
  • 160 g nakládaných okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř

V knize nechybí ani recept na bramborový salát v nejklasičtější podobě. Stačí uvařit brambory, nakrájet je na plátky, přidat  cibuli, okurky a nálev, sůl, pepř, ocet, olej a cukr. Vše dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Nejvíc se podobá vídeňskému bramborovému salátu. Tam se ještě teplé brambory zalijí troškou vývaru, někde i přidají na tvrdo uvařená vejce nebo jarní cibulku.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Další z rubriky

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz