Bramborový salát je v každé rodině jiný, vyzkoušejte několik základních variant

aktualizováno 
Někde do bramborového salátu dávají hrášek, jinde uzeninu. Většina si chrání recept na bramborový salát po mamince nebo babičce a takto se v rodině podává na Vánoce po generace. Kdo se však nebojí v kuchyni experimentovat, může vyzkoušet následující recepty na nedílnou součást štědrovečerní večeře.
Část 1/4

Tradiční bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Vídeňský bramborový salát.

Mnohými proklínaná kniha Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka dodnes nechybí v mnohé restauraci. Podle kritiků je sice poplatná socialistickým časům, ale používají ji i amatérští kuchaři, aby jejich jídlo chutnalo tak, jak má.

Úplná klasika

  • 1 kg brambor
  • 1 velká mrkev (150 g)
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1/2 střední cibule 
  • 4 vejce natvrdo
  • 160 g nakládaných okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř

V knize nechybí ani recept na bramborový salát v nejklasičtější podobě. Stačí uvařit brambory, nakrájet je na plátky, přidat  cibuli, okurky a nálev, sůl, pepř, ocet, olej a cukr. Vše dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Nejvíc se podobá vídeňskému bramborovému salátu. Tam se ještě teplé brambory zalijí troškou vývaru, někde i přidají na tvrdo uvařená vejce nebo jarní cibulku.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Údržbu domova zvládnou Češi z velké části svépomocí, ukázal průzkum

Drobné opravy většinou zvládáme sami.

Na práci řemeslníků dovedou Češi výrazně ušetřit. Více než polovina lidí by se totiž sama pustila například do zbourání...

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Najdete na iDNES.cz