Bramborový salát mnozí připravují jenom jednou ročně právě na Vánoce. Ne že by byl tak složitý, ale mnohé odrazuje loupání brambor vařených ve slupce, které v podstatě nikoho moc nebaví.
Podstatné pro úspěšný bramborový salát je vybrat varný typ A. Tyto brambory jsou lojovitější a po varu se tolik nerozpadají. Odrůda kéřkovské rohlíčky je sice pro výrobu bramborového salátu legendou, ale pravdou je, že pracovat s nimi je jen pro velmi trpělivé jedince. Jsou drobné, nepravidelné, takže si při loupání užijete.
Podívejte se na video, které ukazuje tip, jak si loupání usnadnit. Nemůžeme být tak naivní, že bychom si mysleli, že tak snadno bude fungovat u všech odrůd brambor, ale za vyzkoušení to určitě stojí.
Ve spolupráci s kuchařem jsme podobné fígle zkoušeli, ale byli jsme drobně rozčarovaní (článek čtěte zde).
28. října 2015 |
Na bramborový salát neexistuje „právě ten jediný a správný“ recept. V každé rodině se připravuje trošku jinak. Někde do něj přidávají hrášek, jinde uzeninu. A to se pak přou, jestli je lepší šunkový, či gothajský salám.
Někde používají směs majonézy s hořčicí, jinde se vyrábí odlehčená varianta s jogurtem, jinde dokonce jenom olivový olej. Ani poměr jednotlivých surovin není předem daný.
Úplná klasika
|
Podstatné je smíchat vychladlé, na kostičky nakrájené brambory s uvařenou kořenovou zeleninou, na drobno nakrájenou cibuli, přikrájet pár vajec, okurku, spojit směsí majonézy s hořčicí, osolit a opepřit, zalít trochou láku z okurek a promíchat.
Tento základ je možné doplnit podle rodinných zvyklostí. Důležité je nechat salát pár hodin uležet, aby se chutě spojily. Takže ho připravujte ideálně už večer před štědrým dnem.
Podívejte se na video, kde tři verze ukazuje šéfkuchař Radek David z restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.
22. prosince 2016 |
Radek David připomíná, na co se často zapomíná. Bramborový salát se často konzumuje i několik dní po Štědrém dni. Až půjdete ochutnávat, vždy do něj sahejte jen čistou lžící. Jinak ho můžete kontaminovat a brzy zkysne. Dobu trvanlivosti můžete prodloužit i tím, že před vmícháním do salátu necháte nakrájenou cibuli oblanšírovat.
Úplně jiný typ bramborového salátu představuje vídeňský. Obejde se úplně bez majonézy, přitom je krémový. Je to tím, že se ještě horké brambory zalijí vývarem, který se do nich vsákne a vytvoří příslovečné „hňáhňáníčko“ jako spojka mezi kolečky brambor.
Recept pochází od foodblogera Cuketky. „Když si budete dělat salát poprvé, je to docela šok, jak může být něco tak jednoduchého tak dobré,“ tvrdí na svém blogu.
Budete potřebovat 800 g brambor (varný typ A), 200 ml horkého hovězího vývaru, 2 lžíce najemno nasekané cibule, 6 lžic slunečnicového oleje, 3 lžíce jablečného octa, sůl, pepř, pažitku nebo polníček na ozdobu.
I tento salát podléhá rodinným zvyklostem. Někde tak přidávají nadrobno nasekanou okurku, jinde by přísahali na kopr jako nedílnou součást složení. To už si musíte rozhodnout sami podle chuťových preferencí.
19. prosince 2019 |