Vyzkoušeli jsme „geniální“ internetové triky. Fungují jen napůl

aktualizováno 
Loupání vajec a brambor ve slupce patří mezi nejotravnější kuchyňské činnosti. Internet ale nabízí perfektní řešení, vypadají skoro jako zázrak. Vyzkoušeli jsme je v praxi a byli jsme mírně rozčarovaní. Ne všemu na internetu lze věřit.

V testu nám pomáhal kuchař a manažer českého reprezentačního kulinářského týmu Asociace kuchařů a pekařů ČR Tomáš Konopka. Na postupy, které jsme po něm požadovali, se tvářil velmi nedůvěřivě. "Neumím si představit, že by takové finty mohly fungovat," konstatoval. Na jeho slova došlo už za pár chvil.

Vejce bez loupání

Když potřebujete oloupat jedno vejce, nebudete se zabývat nějakým ulehčením práce. Když ji ale bude deset (třeba po Velikonocích), stála by nějaká ta finta za hřích.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Podle videí, která kolují po internetu, stačí oloupat jen špičky vejce a bílek se pak vzniklými otvory jednoduše vyfoukne. "Myslím, že mám docela silné plíce, ale kdybych to takto měl dělat pravidelně, tak vypustím duši," komentoval výsledek. "To radši vezmu vajíčko a obyčejně ho oloupu," uzavřel pokus, na který se můžete podívat na prvním videu.

Zároveň ale doporučuje: "Tato metoda není nijak nová, ale skutečně se vyplatí jen u úplně čerstvých vajec, které lze jen velmi špatně loupat – bílek se neodděluje od skořápky. Pokud tedy zjistíte, že jste natrefili na podobný kousek, tak proč ne."

Slupka z brambor po namočení do ledové vody

Brambory ve slupce vaříme hlavně na Vánoce, když připravujeme bramborový salát. Kvůli chuti se ale doporučuje vařit brambory ve slupce i normálně, to ale skoro nikdo nedělá kvůli "nimračce" spojené s loupáním.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambora při pokusu o...

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambory při pokusu o loupání rozpadla.

Podle internetové rady by mělo stačit bramboru na pět vteřin namočit do zhruba 6 °C studené vody a slupka z ní sjede jako po másle.

Vyzkoušeli jsme několik odrůd, pozdní i rané, výsledek byl katastrofální v obou případech. Slupka na bramboře seděla tak pevně, že při silnějším stisku (ve snaze ji sundat) se brambora prostě rozpadla.

"Tak toto je marné. Prostě musíte být trpělivý, vzít loupací nožík a práci udělat ručně," říká Konopka, "anebo mají ve světě odrůdy brambor, které se u nás neprodávají." Jak probíhal pokus se podívejte na videu.

Zkoušeli jste něco podobného? A fungovalo to? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Další z rubriky

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz