Cuketka

Naučte se připravovat chřest, užijte si jeho sezonu. Pomáhá zhubnout i spát

Chřestová sezona začíná a nám se dělají boule za ušima už při pouhém pomyšlení na nějakou tu dobrotu. Proto je tady lekce časopisu Vaříme krok za krokem, jak na přípravu chřestu.

6. května 2022

Nejkrásnější barvy na vajíčka máte ve spíži, vyzkoušejte i barvení rýží

Vajíčka jsou neměnné symboly jara, plodnosti a znovuzrození. Nad zdobením těch velikonočních nicméně nemusíte prosedět hodiny, aby byly krásné a vymazlené. S těmi nejhezčími a zároveň...

16. dubna 2022

Na bramborový salát neexistuje jednotný recept. Vyberte si podle chuti

Nastal čas pustit se pomalu do přípravy bramborového salátu. Když si uvaříte brambory ještě dnes, do rána vychladnou, a když si na Štědrý den přivstanete, stačí se do večera ještě pěkně uležet. Teď...

23. prosince 2021

Pečete si domácí cukroví? Je čas nakoupit suroviny a nahodit harmonogram

Časopis Vaříme krok za krokem dal dohromady nákupní seznam, díky kterému se nebudete muset víckrát vracet do obchodu. Najdete na něm nejen nejdůležitější položky pro sváteční pečení, ale i něco...

20. listopadu 2021

Tipy na zajímavé weby: naučte se vařit levně, ale ne lacině

Web Skromnákuchyně.cz ukazuje, jak lze v dnešní době vařit chutná jídla a přitom neutrácet horentní sumy. Kdo bude chtít po skončení pandemie cestovat, může se již nyní inspirovat na portálu...

30. března 2020  8:35

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik vitaminu C tělu žádná pilulka nedodá. Základem korejského kimči je čínské zelí...

1. listopadu 2019

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí si můžete připravit výborné křupavé hříbky podle skromného receptu foodblogera...

2. října 2019

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká vůní česneku, který patří k základním variantám. Ale vybrat si můžete i variantu...

1. září 2019

Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a zůstane krásně vláčná. Recept s videem pocházejí z blogu pana Cuketky.

16. srpna 2019

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s dětmi užijte a buď je rozdáte, nebo si z nich příští týden uděláte třeba...

19. dubna 2019

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro.

18. dubna 2019

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který se povede i úplným začátečníkům.

15. ledna 2019

Kapra naporcujete rychle a jednoduše. A ještě zbude dost na polévku

Řízek z kapra patří ke každoroční vánoční tradici. V kuchyni patří k největším problémům, jak si s tou obří slizkou rybou poradit, aby se z ní podařilo vyrobit několik úhledných porcí vhodných pro...

23. prosince 2018

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm...

4. května 2018  8:09

VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete....

21. prosince 2017

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale zároveň ještě udrží tvar a dají se vykrajovat. Poleva se připravuje z perníkového...

14. prosince 2017

Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní...

27. listopadu 2017

Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště vhod.

8. října 2017

Tipy na zajímavé weby: Přestěhujte se on-line a dobře jezte

Bydlet pouze na jeden či několik měsíců, bez nutnosti prohlídky a s možností uzavřít smlouvu on-line umožní projekt Flatio.cz. S dobrým a kvalitním jídlem v restauraci i doma poradí blog Cuketka.cz....

26. prosince 2016

Tipy na zajímavé weby: mapa kvality vody ke koupání

Kde se v přírodě vykoupat a zda je voda čistá bez zvýšeného výskytu sinic, prozradí KoupacíVody.cz. Databáze restauračních zařízení s hodnocením od návštěvníků vám může pomoci vybrat to pravé...

12. září 2016

Trendy v jídle v roce 2016: skandinávská kuchyně, raw i kvašené výrobky

Jaké typy restaurací a jídel budou letos populární? Jakým směrem se ubírají nápady na nové podniky, kde máme mezery, co budeme žádat od výrobců? Zeptali jsme se odborníků v oblasti gastronomie, kteří...

27. ledna 2016

Vaření sous-vide na doma tak, aby vás náklady na techniku nezruinovaly

Kolem technologie sous-vide se v poslední době dělá humbuk a věda. Jistě, maso upravené touto metodou je výborné. Ale za touto mediální bublinou stojí hlavně možnost restaurace ekonomičtěji plánovat...

5. března 2015

Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.

13. července 2014

Nový trend v kuchyních: dejte jídlo v igelitovém sáčku do parní trouby

Skvěle vařit lze i v igelitových sáčcích. Přesněji vakuovacích. Kuchařská metoda sous vide neboli "ve vakuu", která tyto sáčky využívá, přitahovala na veletrhu IFA v Berlíně profesionální kuchaře i...

16. září 2013

Kam na zmrzlinu v Praze? Osvědčený je Světozor, ale i domácí výrobci

Zázvorová, mátová, skořicová, či s příchutí zeleného čaje? Nebo dáváte přednost osvědčeným chutím? Které zmrzliny v Praze frčí a které jsou nejlepší? MF DNES s pomocí známých českých gurmetů...

20. července 2013

Propadněte bílému sexu. Vaření je móda, psychoterapie i důvod ke změně

Čtení tohoto článku vytváří nutkavou potřebu vtrhnout do kuchyně, uhníst z těsta chleba, vyzkoušet slavná Pohlreichova líčka a na dezert se předvést s cupcaky podle oblíbené blogerky. U vaření se...

31. března 2013

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém...

22. února 2013

Tipy na weby: Kompatibilita aplikací s Windows 8 a mapa zemětřesení

Už nemusíte zkoušet, jestli vaše oblíbené aplikace budou fungovat i ve Windows 8. Na webu Microsoftu najdete pomocníka, který tuto otázku zodpoví. Přehled seismické aktivity dostanete na interaktivní...

10. prosince 2012

Krkovička, kapr, špíz, sele aneb grilování po česku

Ryby, kuře, špízy, krkovice, my umíme žít! Poslední díl naší grilovací kuchařky jsme nemohli nevěnovat českým a moravským grilům a táborákům. Bez nich by léto nebylo létem, tak neváhejte a zapalujte.

6. června 2012  1:59

Grilované ryby, špízy nebo souvlaki. Piknik jako u moře

Vzpomínáte na skvělé grilované ryby, na kterých jste si pochutnávali loni u moře? Přestaňte snít a dopřejte si grilování ve středomořském stylu klidně na chalupě. A nepůjde jen o ty ryby.

23. května 2012

Valentýn a čokoláda? Ne, šéfkuchař servíruje milencům býčí varlata

Zahoďte chřest a ústřice a dejte si můj slaný koláč! Takovým sloganem láká ke koupi nové afrodiziakální pochoutky šéfkuchař Charlie Bigham z Velké Británie. Svůj plněný koláč z listového těsta...

8. února 2012  12:33

Čtenářský recept: Kuřátko "nahulátko"

"Ta tomuhle kuřeti říkávaly moje dcery, když byly malé. Asi proto, že syrové kuře je holé," vysvětluje čtenářka Helena, která nám poslala svůj recept na kuře pečené v jednom pekáči i s přílohou a...

6. října 2011  15:14

Recepty na světová jídla, která chutnají nejlépe na trávě

Každé jídlo chutná na trávě mnohem lépe než v luxusní restauraci. Až vyrazíte na letní piknik a budete chtít trochu experimentovat, zkuste naše tipy z pěti koutů světa. Housky se šunkou jste už přece...

1. července 2011

Proč nejsou blogy českých žen zajímavé čtení

Ne každá osoba, která se vyfotí s pohledem raněné laně a v šatech přes džíny, je módní blogerka. I to je jedna z hloupostí, které brání tomu, aby se z českých ženských blogů stalo zajímavé čtení a...

29. června 2011  13:11

Grilování bez masa: zkuste zeleninové wrapy nebo banán s medem

Zatímco muži nejraději grilují steaky, klobásy či špekáčky, ženy dávají přednost bílým masům a zelenině. Proč se tedy masu nevyhnout úplně? Nezapomeňte však, že čerstvé bylinky dodají jídlu...

25. června 2011  8:36

Pražané čím dál častěji snídají v restauracích. Podívejte se kde

Čím dál víc Čechů mění turka a narychlo snědený rohlík vestoje za pohodlnější variantu – snídani v restauraci. V Praze je hned několik vyhlášených podniků, kde vás ráno přivítají například voňavým...

29. dubna 2011