Cuketka
Naučte se připravovat chřest, užijte si jeho sezonu. Pomáhá zhubnout i spát
Chřestová sezona začíná a nám se dělají boule za ušima už při pouhém pomyšlení na nějakou tu dobrotu. Proto je tady lekce časopisu Vaříme krok za krokem, jak na přípravu chřestu.
Nejkrásnější barvy na vajíčka máte ve spíži, vyzkoušejte i barvení rýží
Vajíčka jsou neměnné symboly jara, plodnosti a znovuzrození. Nad zdobením těch velikonočních nicméně nemusíte prosedět hodiny, aby byly krásné a vymazlené. S těmi nejhezčími a zároveň...
Na bramborový salát neexistuje jednotný recept. Vyberte si podle chuti
Nastal čas pustit se pomalu do přípravy bramborového salátu. Když si uvaříte brambory ještě dnes, do rána vychladnou, a když si na Štědrý den přivstanete, stačí se do večera ještě pěkně uležet. Teď...
Pečete si domácí cukroví? Je čas nakoupit suroviny a nahodit harmonogram
Časopis Vaříme krok za krokem dal dohromady nákupní seznam, díky kterému se nebudete muset víckrát vracet do obchodu. Najdete na něm nejen nejdůležitější položky pro sváteční pečení, ale i něco...
Tipy na zajímavé weby: naučte se vařit levně, ale ne lacině
Web Skromnákuchyně.cz ukazuje, jak lze v dnešní době vařit chutná jídla a přitom neutrácet horentní sumy. Kdo bude chtít po skončení pandemie cestovat, může se již nyní inspirovat na portálu...
VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy
Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik vitaminu C tělu žádná pilulka nedodá. Základem korejského kimči je čínské zelí...
Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou
Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí si můžete připravit výborné křupavé hříbky podle skromného receptu foodblogera...
Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun
Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká vůní česneku, který patří k základním variantám. Ale vybrat si můžete i variantu...
Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku
Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a zůstane krásně vláčná. Recept s videem pocházejí z blogu pana Cuketky.
Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky
V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s dětmi užijte a buď je rozdáte, nebo si z nich příští týden uděláte třeba...
VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu
Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro.
Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma
Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který se povede i úplným začátečníkům.
Kapra naporcujete rychle a jednoduše. A ještě zbude dost na polévku
Řízek z kapra patří ke každoroční vánoční tradici. V kuchyni patří k největším problémům, jak si s tou obří slizkou rybou poradit, aby se z ní podařilo vyrobit několik úhledných porcí vhodných pro...
Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek
Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger Cuketka vám v přehledném videu vysvětlí, jak s chřestem zacházet v kuchyni na sedm...
VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete....
Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi
Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale zároveň ještě udrží tvar a dají se vykrajovat. Poleva se připravuje z perníkového...
Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat
Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště vhod.
Tipy na zajímavé weby: Přestěhujte se on-line a dobře jezte
Bydlet pouze na jeden či několik měsíců, bez nutnosti prohlídky a s možností uzavřít smlouvu on-line umožní projekt Flatio.cz. S dobrým a kvalitním jídlem v restauraci i doma poradí blog Cuketka.cz....
Tipy na zajímavé weby: mapa kvality vody ke koupání
Kde se v přírodě vykoupat a zda je voda čistá bez zvýšeného výskytu sinic, prozradí KoupacíVody.cz. Databáze restauračních zařízení s hodnocením od návštěvníků vám může pomoci vybrat to pravé...
Trendy v jídle v roce 2016: skandinávská kuchyně, raw i kvašené výrobky
Jaké typy restaurací a jídel budou letos populární? Jakým směrem se ubírají nápady na nové podniky, kde máme mezery, co budeme žádat od výrobců? Zeptali jsme se odborníků v oblasti gastronomie, kteří...
Vaření sous-vide na doma tak, aby vás náklady na techniku nezruinovaly
Kolem technologie sous-vide se v poslední době dělá humbuk a věda. Jistě, maso upravené touto metodou je výborné. Ale za touto mediální bublinou stojí hlavně možnost restaurace ekonomičtěji plánovat...
Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata
I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.
Nový trend v kuchyních: dejte jídlo v igelitovém sáčku do parní trouby
Skvěle vařit lze i v igelitových sáčcích. Přesněji vakuovacích. Kuchařská metoda sous vide neboli "ve vakuu", která tyto sáčky využívá, přitahovala na veletrhu IFA v Berlíně profesionální kuchaře i...
Kam na zmrzlinu v Praze? Osvědčený je Světozor, ale i domácí výrobci
Zázvorová, mátová, skořicová, či s příchutí zeleného čaje? Nebo dáváte přednost osvědčeným chutím? Které zmrzliny v Praze frčí a které jsou nejlepší? MF DNES s pomocí známých českých gurmetů...
Propadněte bílému sexu. Vaření je móda, psychoterapie i důvod ke změně
Čtení tohoto článku vytváří nutkavou potřebu vtrhnout do kuchyně, uhníst z těsta chleba, vyzkoušet slavná Pohlreichova líčka a na dezert se předvést s cupcaky podle oblíbené blogerky. U vaření se...
Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček
Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém...
Tipy na weby: Kompatibilita aplikací s Windows 8 a mapa zemětřesení
Už nemusíte zkoušet, jestli vaše oblíbené aplikace budou fungovat i ve Windows 8. Na webu Microsoftu najdete pomocníka, který tuto otázku zodpoví. Přehled seismické aktivity dostanete na interaktivní...
Krkovička, kapr, špíz, sele aneb grilování po česku
Ryby, kuře, špízy, krkovice, my umíme žít! Poslední díl naší grilovací kuchařky jsme nemohli nevěnovat českým a moravským grilům a táborákům. Bez nich by léto nebylo létem, tak neváhejte a zapalujte.
Grilované ryby, špízy nebo souvlaki. Piknik jako u moře
Vzpomínáte na skvělé grilované ryby, na kterých jste si pochutnávali loni u moře? Přestaňte snít a dopřejte si grilování ve středomořském stylu klidně na chalupě. A nepůjde jen o ty ryby.
Valentýn a čokoláda? Ne, šéfkuchař servíruje milencům býčí varlata
Zahoďte chřest a ústřice a dejte si můj slaný koláč! Takovým sloganem láká ke koupi nové afrodiziakální pochoutky šéfkuchař Charlie Bigham z Velké Británie. Svůj plněný koláč z listového těsta...
Čtenářský recept: Kuřátko "nahulátko"
"Ta tomuhle kuřeti říkávaly moje dcery, když byly malé. Asi proto, že syrové kuře je holé," vysvětluje čtenářka Helena, která nám poslala svůj recept na kuře pečené v jednom pekáči i s přílohou a...
Recepty na světová jídla, která chutnají nejlépe na trávě
Každé jídlo chutná na trávě mnohem lépe než v luxusní restauraci. Až vyrazíte na letní piknik a budete chtít trochu experimentovat, zkuste naše tipy z pěti koutů světa. Housky se šunkou jste už přece...
Proč nejsou blogy českých žen zajímavé čtení
Ne každá osoba, která se vyfotí s pohledem raněné laně a v šatech přes džíny, je módní blogerka. I to je jedna z hloupostí, které brání tomu, aby se z českých ženských blogů stalo zajímavé čtení a...
Grilování bez masa: zkuste zeleninové wrapy nebo banán s medem
Zatímco muži nejraději grilují steaky, klobásy či špekáčky, ženy dávají přednost bílým masům a zelenině. Proč se tedy masu nevyhnout úplně? Nezapomeňte však, že čerstvé bylinky dodají jídlu...
Pražané čím dál častěji snídají v restauracích. Podívejte se kde
Čím dál víc Čechů mění turka a narychlo snědený rohlík vestoje za pohodlnější variantu – snídani v restauraci. V Praze je hned několik vyhlášených podniků, kde vás ráno přivítají například voňavým...