Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. června 2020 Jarmil

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

aktualizováno 
V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s dětmi užijte a buď je rozdáte, nebo si z nich příští týden uděláte třeba výbornou pomazánku.

Děti jsou schopny pomalovat vajíčka i obyčejnými vodovkami a užijí si to. | foto: MAFRA

Můžete samozřejmě sáhnout po sáčcích s barvami, které čekají na svou příležitost v regálech supermarketu či drogerií. A pak prostě postupovat podle návodu. Nebo po přírodních prostředcích, nabízejíích přirozenější odstíny.

Jak barvit vejce přírodně

Různé škály barev vajíček obarvených přírodními materiály
Na barvení vajec není třeba používat chemii.

Pak si místo uniformovaného sáčku připravte slupky od cibule, kurkumu či zelí (kompletní přehled i s návody a ukázkami získaných barevných odstínů zde), vyhrňte rukávy a experimentujte. Barvit přírodně lze zatepla i zastudena.

Stačí si podle názorného videa pana Cuketky připravit barevné odvary, vložit do nich vejce a pak jim dát na obarvení dostatek času. Třeba v lednici:   

5. března 2018

I jednobarevné kraslice mají svůj půvab samy o sobě, zvlášť pokud jejich jednoduchou krásu zvýrazníte dobře vybranou miskou nebo ošatkou. Nicméně i přírodně barevné kraslice lze efektně zdobit.

Stačí na to i obyčejný provázek a trocha trpělivosti, lze přidat i listí bylinek.

Nebo prostě s dětmi vytáhněte obyčejné vodovky, případně popisovače a popusťte uzdu své fantazii a kreativitě. Vždyť Velikonoce jsou jen jednou za rok. A třeba i s pouhým popisovačem lze z obyčejného slepičího vajíčka vykouzlit půvabnou jarní dekoraci, která nádherně ozdobí sváteční stůl.

Fotogalerie

Autor:
  • Nejčtenější

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Zahrada s vodou a výhledy jako součást domova, která přináší radost a léčí

Soutěž „Naše zahrada není jen zahradou, je to naše srdcovka. Zdroj neustále se objevující práce, která nás naštěstí baví,...

Rodinná zahrada z jižních Čech, jejímž srdcem je jezírko skvělé na koupání

Soutěž „Pro nás začal příběh našeho domu a zahrady na jaře roku 2017. Tehdy pro nás začal být život ve městě příliš rušný a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Petržel proti zápachu, léčivý kopr, krvavá skořice. Mýty a legendy o koření

Bylinky a koření musely do českých kuchyní poměrně často urazit dlouhou cestu. Petržel zahradní se zpočátku užívala k...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz