Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

aktualizováno 
Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště vhod.

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. | foto: Martin Kuciel

Dýně jsou příbuzné s cuketami a melouny. Pod slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý obsah vody a škrobu i různou paletu chutí. Obsahují i karotenoidy, které zbarví omáčky s máslem do oranžova.

Dýně do lednice nepatří

Při nákupu vybírejte podle druhu dýně, velikosti a stavu slupky. U celých plodů je důležitá nepoškozená slupka – bez změklých míst a bez hlubokých vrypů. Zralá má zaschlou stopku a u některých druhů má i typické bílé ojínění (u muškátových dýní).

Fotogalerie

Celou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C, ne v lednici) tak, aby kolem ní mohl volně proudit vzduch. Pokud ji skladujete déle, občas ji prohlédněte, jestli se na některém místě nekazí. U velkých dýní počítejte s nutným zpracováním, protože jakmile se jednou dýně zakrojí, zkrátíte její trvanlivost na několik dní.

Nakrojená dýně zabalená do fólie vydrží v lednici asi týden. Naporcovanou můžete bez větší újmy i zmrazit. Jen ji předtím zabalte do potravinové fólie, aby na povrchu neosychala.

Větší kousky jsou lepší

Ačkoliv se druhy dýní liší tvarem i chutí, uvnitř jsou všechny stejné a odvíjí se od toho i jejich příprava. Vždy ji zbavte zaschlé stopky a pak ji opatrně rozpůlte. Dávejte si pozor na nůž, ať se vám na tvrdém povrchu nesmekne.

Dýni pak zbavte vláknitého středu se semínky. Nejlépe to jde velkou lžící, kterou střed snadnou vydloubnete. Slupka se až na výjimky (a u všech japonských dýní) loupe. Poradíte si škrabkou nebo malým nožíkem. Válcovité nebo podlouhlé plody si můžete opřít o pracovní desku a okrájet nožem.

Dýně na řezu nehnědne ani nemění barvu, jen postupně osychá. Zabalená ve fólii ale vydrží i několik dní v lednici, snadno se také mrazí. Při krájení na kousky vždycky zvažte styl přípravy. Snadno měkne a ztrácí tvar, takže ji pro delší tepelnou úpravu ponechte raději ve větších kusech.

Jak na pečenou dýni

Pečení je základní úprava vcelku i na kousky. Dýně pak změkne a zároveň ztratí část vody, takže její chuť bude plnější. Cukry v ní také při vyšších teplotách karamelizují. Dýně se při tom zabarvuje a její chuť nabírá na intenzitě.

Pečení vcelku je nejrychlejší na zpracování. Stačí ji jen rozpůlit, vydlabat a pak péct řeznou stranou dole na plechu vystlaném pečicím papírem. Při teplotě 180 °C změkne asi za 30 minut. Ztratí přitom jen část tekutiny a zkaramelizuje jen na ploše řezu. Takhle upravenou ji můžete použít na pyré a je to i perfektní základ pro dlouhodobé uskladnění přebytků v mrazáku.

Pokud dýni naporcujete na silnější plátky nebo hranolky, můžete je péct rychleji a při vyšší teplotě. Před pečením je potřeba ji potřít trochou tuku a osolit. Přidat můžete aromatické bylinky, koření nebo česnek.

Dýně se v tomto případě peče rychleji a při vyšší teplotě (220 °C). Pokud ji budete v průběhu pečení otáčet, bude mít i rovnoměrně opečený a karamelizovaný povrch.

Dýňové pyré

Oblíbená a univerzální úprava. Je to základ pro polévky, krémy a omáčky. Vedle toho je ale pyré i výchozím bodem pro všechny případy, kdy chceme dýni použít jako ingredienci.

Pyré získáte rozmixováním uvařené dýně v tekutině. Můžete ji nakrájet na kousky, opéct na tuku, zalít a povařit do změknutí. Nebo ji jednoduše upéct a rozmixovat s vývarem. Prosté vaření bez ochucení použijte tam, kde chcete získat neutrální sladkou chuť dýně.

Dýňové pyré můžete používat do těst a na zahuštění. Skvělé je v těstě na noky, čerstvých těstovinách, v bramborové kaši a v risottu. Výrazně ochucené pyré můžete na poslední chvíli vmíchat prakticky k jakékoliv sacharidové příloze.

Aby pyré dobře chutnalo, je potřeba ho vždy dostatečně osolit. Chuť závisí i na použité tekutině, se kterou ji rozmixujete. Ke sladké a trochu ploché chuti dýně se skvěle chodí výrazné chutě. Funguje kyselost, pálivost i vůně aromatického koření.

Dušená dýně

Na dušení se hodí větší kostky, které si lépe udrží tvar. Můžete začínat opečením na tuku i bez něho. Klíčové je ale to, aby se dýně dusila v tekutině plné chuti. To můžete zajistit použitím vývaru, aromatických bylinek, další zeleninou, která pustí šťávu, i kořením.

Pomalé bublání v hrnci dýni prostě sluší a můžete ji takhle zapojit do nespočtu tradičních receptů. Kombinace s další zeleninou, luštěninami i masem pak získají zaoblený a správně domácký charakter. Dýně totiž při dušení jídlům dodá sladkost, plnost a částečně je i zahušťuje.

Původní článek je převzat z Prkýnka pana Cuketky a byl redakčně zkrácen.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Najdete na iDNES.cz