Sobota 15. srpna 2020, svátek má Hana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 15. srpna 2020 Hana

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

aktualizováno 
Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který se povede i úplným začátečníkům.

Podrobný návod i s videem přináší blog Martina Kuciela, který je známý pod přezdívkou Cuketka. 

Fotogalerie

„Vzal jsem si na to pořádný 10litrový zelák, ale postup na kvašení je vlastně pořád stejný, stačí dodržet hlavní zásady a kvašené zelí je doma,“ popisuje.

Zelák vypadá jako keramická nádoba z dob našich babiček, ale je pravdou, že i dnes je možné ho běžně koupit. Podle velikosti stojí na internetu zhruba od 300 do 500 korun.

Určitě nepodceňujte výběr zelí, je potřeba mít co nejčerstvější krouhárenské zelí z podzimní sklizně. Jen toto zelí má totiž správnou strukturu a dostatek šťávy pro zdárné kvašení.

Křís

Křís je plíseň která se vám může utvořit na povrchu toho, co právě kvasíte. Může za ni kvasinka, nejčastěji Candida mycoderma nebo Candida krusei

Vzniká tam, kde je přístup vzduchu, nízká koncentrace alkoholu nebo nedostatečná kyselost. pH okolo 5-6 jim prospívá, nižší už nepřežívají. V českém prostředí se s křísem setkáte nejčastěji u popisu chorob vína nebo na rychlokvašených okurkách.

Pak si určitě pohlídejte množství soli a odměřte ho přesně podle hmotnosti zelí. Pokud máte možnost, kysejte větší objem, který pracuje vždy lépe než dávka v malém (i když i ta jde).

Vyrobit kysané zelí do zavařovaček jsme také zkoušeli, lze to také, ale práce s tím je daleko víc než při použití klasického zelňáku.

Dejte si také extra práci a pořádně vyčistěte všechny pracovní nástroje i kvasnou nádobu.

Proti plísni, křísu, nebo zápachu hodně pomáhá i kvašení v nádobě s kvasnou zátkou. „V postupech na kysané zelí to často zapadá a je to podle mě škoda, protože přesně tyhle problémy od kvašení odrazují. Pokud tedy nějakou nádobu s kvasnou zátkou máte, určitě ji použijte,“ vysvětluje Cuketka.

Suroviny

1 kg zelí (podzimní, krouhárenské)

20 g soli

Množství soli vždy přepočítejte podle hmotnosti použitého zelí – soli by mělo být zhruba 2 %. Dále můžete přidat kmín, hořčičné semínko, trochu křenu nebo cibuli nakrájenou na tenké plátky.

Postup

1. Zelí očistěte. Odstraňte svrchní listy, rozkrojte napůl a vykrojte košťál. Zelí nakrouhejte na kruhadle nebo na mandolíně.

2. Nakrouhané zelí dejte do velké mísy (nebo jiné nádoby) a přidejte odměřené množství soli. Zelí je poté potřeba pořádně promíchat a podrtit. Menší množství zvládnete ručně, větší množství vezměte tloukem nebo rovnou pošlapejte. Nasolené zelí nechte odležet, dokud nepustí šťávu.

3. Zelí postupně plňte do připravené nádoby na kvašení – zeláku, sklenice s víčkem, nebo nádoby s kvasnou zátkou. Zelí ukládejte ve vrstvách a vždy pořádně upěchujte, co nejvíc to půjde.

4. Poslední vrstvu zelí zalijte zelnou šťávou, zatižte a nechte kvasit. Zelí musí být pod hladinou a nesmí být v kontaktu se vzduchem. Při teplotách okolo 15 °C to trvá dva až tři týdny. Při pokojové teplotě zelí kvasí rychleji (ale o to bouřlivěji, tak pozor na přetékající šťávu).

Metody se podle zkušeností liší. Někdo používá velký kámen, ale existují i lidé, kterým se osvědčil sáček naplněný vodou, který se „rozlije“ po celém povrchu udusaného povrchu zelí a dobře ho zatíží po celé ploše. Podle zkušených ani není potřeba zelí zalévat vodou, krouhárenské zelí by po důkladném udusání mělo pustit tolik šťávy, aby vystačila na celou dávku, aby bylo ponořené. Z toho vyplývá, že důkladné udusání, při kterém se pouští šťáva, je jedním z nejdůležitějších kroků.

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Zahrada užívaná po osm generací ukrývá staré jabloně a žije si po svém

Soutěž Zahradu u rodného domu v Držkově paní Alena zbožňuje. Stejně jako Jizerské hory, do kterých je prý jejich vesnice...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Před zraky lidí se narodilo mládě hrocha, pro zoo je to velká premiéra

Ve velkém jezeře letního výběhu hrochů v Safari Parku Dvůr Králové se narodilo samici Moně mládě. Je to poprvé v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

Pastrňák i Kvitová. Sportovní hvězdy skupují v Praze luxusní nemovitosti

Premium Rezidence na Smíchově, byty v Karlíně nebo na Vinohradech. To je jen malý výčet nemovitostí, které vlastní české...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává

Premium David Böhm je šéfem poměrně nově otevřené španělské restaurace El Camino Tapas, kterou najdete na pražských...

RADY LÉKAŘE: Jaké léky dětem můžete podat a na co přitom dát pozor?
RADY LÉKAŘE: Jaké léky dětem můžete podat a na co přitom dát pozor?

Kdy je zvýšená teplota u dětí v pořádku a kdy je potřeba vyhledat lékaře? Jaké léky dětem můžete podat a na co přitom dát pozor? Na vaše otázky...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Modelka po plastice nedodržela sexuální abstinenci, praskl jí zadek

Šestadvacetiletá Amanda Nicole z Los Angeles se živí jako modelka a je samozvanou dvojnicí herečky Scarlett...

Herečka Prachařová bydlí na Letné. Nezvaní návštěvníci jsou už pryč

Při pohledu na starý činžák by jen málokoho napadlo, v jak krásném bytě dcera herců Dany Batulkové a Davida Prachaře...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...