Neděle 25. července 2021, svátek má Jakub
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 25. července 2021 Jakub

Kysané zelí s vitaminy si snadno můžete udělat přímo do zavařovaček

Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma. Problém je v tom, že běžně se vyrábí v sudu nebo velkém kameninovém zelňáku.

Domácí zelí si můžete okořenit podle své chuti, jeho výroba nedá žádnou práci. | foto: Profimedia.cz

V diskusi u článku o zjištění testů kupovaných kysaných zelí (více zde) se objevil povzdech, že si snad už budeme muset veškeré jídlo alternativně vyrábět doma sami, abychom se vyhnuli nekvalitě. Je pravda, že tato cesta by byla asi nesmyslná, v případě kysaného zelí je však postup tak jednoduchý, že určitě stojí za vyzkoušení.

Recept na domácí výrobu kysaného zelí přímo do zavařovaček jsme objevili na blogu pana Cuketky a s jeho povolením a jemnými modifikacemi ho vyzkoušeli v praxi.

Pan Cuketka použil klasické zavařovačky s omnia víčky. Kdo běžně nezavařuje, doma tyto pomůcky nemá. Proto jsme je nahradili obyčejnými sklenicemi od okurek, tedy se šroubovacími víčky. Místo víček jsme však sklenice při kvašení překryli potravinovou fólií upevněnou ještě gumičkou. Tento postup nám schválila i nejznámější majitelka blogu o kvašení Zuzka Ouhrabková. "Ano, potravinová fólie může vyhovět úplně stejným způsobem. Oxid uhličitý si ven cestu najde, přitom zabrání přístupu vzduchu," říká.

Krok za krokem

Budete potřebovat hlávku zelí, sůl asi 20 gramů na kilo zelí, trochu kmínu. Názory na další ingredience se liší podle chuti. Někdo k zelí nakrájí trošku cibule, někdo radši jablko. Další přidávají trošku nastrouhaného křenu, někdo i česnek či kopr.

Ze zelí vykrojte košťály.

Ze zelí vykrojte košťály.

Z hlávky nakrouháte plnou velkou mísu.

Z hlávky nakrouháte plnou velkou mísu.

Já jsem zelí krouhal v robotu, měl jsem radost, že jsem kromě háku na hnětení těsta konečně využil i další příslušenství. Ale je pravda, že jednu hlávku zelí byste zvládli i jen nožem jako pan Cuketka.

Z jedné hlávky byla plná velká mísa, chvílemi jsem měl pocit, že by bylo kvůli lepšímu promíchání najít vaničku po dětech. K zelí pak přidáte ostatní ingredience, promícháte a necháte alespoň dvě hodiny uležet. To kvůli tomu, aby pustilo vodu.

Základ pro ochucení je sůl a kmín. Někdo přidává i cibuli, křen i kopr.

Základ pro ochucení je sůl a kmín. Někdo přidává i cibuli, křen i kopr.

Zelí jsme natlačili do sklenic.

Zelí jsme natlačili do sklenic.

Do čistých sklenic pak zelí pořádně udusáte tak, aby nezůstaly vzduchové bubliny. V sudu se normálně pěchuje palicí nebo pěstí, to se vám u sklenice nepodaří. Proto jsem ho mačkal pěchovadlem, které je součástí krouhače.

Když byla sklenice naplněná asi dva centimetry pod okraj (zelí při kvašení zvětší objem), bylo zároveň i ponořené v tekutině. Pak už stačí zakrýt sklenice potravinářskou fólií a zagumičkovat. Umístit byste je měli do běžné pokojové teploty a zakrýt utěrkou, světlo ničí vitaminy. A hlavně dejte sklenici do misky, během kvašení může odkapávat tekutina.

Sklenici naplňte asi dva centimetry pod okraj.

Sklenici naplňte asi dva centimetry pod okraj.

Místo omnia víček jsme použili potravinářskou fólii upevněnou gumičkami.

Místo omnia víček jsme použili potravinářskou fólii upevněnou gumičkami.

Rychlost kvašení závisí na teplotě v místnosti. Panu Cuketkovi se víčka začala nadouvat už po několika hodinách, nám fólie až zhruba po dni a půl. Po dalších pěti dnech fólie splaskla, což by mělo signalizovat, že první kvašení je hotovo.

Překvapilo nás však, že ze sklenice zmizela veškerá tekutina. "Ale ne, tekutina se neztratila, ale kvasné procesy zelí načechraly a ona je mezi, zase ho udusejte a tekutina by se měla objevit. Pokud ne, tak tam dolejte slaný roztok s asi 5 % soli," vyslyšela naše volání o pomoc Zuzana Ouhrabková. A taky že ano.

Po necelých dvou dnech se fólie nafoukla a uvnitř to začalo probublávat.

Po necelých dvou dnech se fólie nafoukla a uvnitř to začalo probublávat.

Za týden byl bouřlivý proces kvašení hotový. Správně by sklenice měly ještě...

Za týden byl bouřlivý proces kvašení hotový. Správně by sklenice měly ještě několik týdnů ležet v chladu. To jsme ale nevydrželi a museli ochutnat.

Zelí by správně mělo pomalu dozrávat několik týdnů v chladu. My jsme však nevydrželi a jednu ze sklenic nedočkavě otevřeli. A mám pocit, že dlouho nevydrží celá várka. Zkuste, ochutnejte a uvidíte, že dopadnete stejně. Po prvních dnech kvašení je pevnější než ono známe kupované, ale jak radí naše zkušená kvasoložka: "Na změknutí zelí potřebuje celkem dlouho dozrávat v chladu, než se naštípe celulóza a podobné věci. Zatím máte nakvašeno, když ho na pár týdnů vrazíte do ledničky, dozraje."

Autor:
Témata: Zelí, Vaření, Robot

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Megažralok je zvídavý a drzý. Občas ho potápěči musí vystrkovat z klece

Megažralok není oficiálně vedený jako poddruh velkého bílého žraloka, je to prostě dospělý jedinec, který dorůstá délky...

Sama s dětmi proměnila tmavý dvorek v zahrádku, místo je i na zeleninu

Soutěž Za svou oázu odpočinku považuje malou, spíše okrasnou městskou zahrádku čtenářka z Hodonína, přestože jí vzala čtyři...

Kdo pouští kočku ven, dopřeje jí i trochu toho zabíjení. Řešení je složité

Premium Potulné kočky jsou problém kdekoli na světě, nicméně trable jsou i s těmi, které chováme doma a dopřáváme jim pohyb...

Hodně obětovali snu o krásné zahradě, nakonec ji doladila architektka

Soutěž Působivý příběh budování vysněné zahrady do soutěže Nejkrásnější zahrada poslala klavíristka Irina. Po šesti letech s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Na letišti sázeli do země sysly. Dříve hojný druh v Česku vymírá

Břeclavské letiště má nové obyvatele. Z brněnské zoo se tam přestěhovala dvacítka syslů obecných. Ochránci přírody...

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Léto není jen grilování. Vyzkoušejte sporty a hry, které zvládnete i na zahradě

Premium Zahradní sportování dospělých asi ani letos nedosáhne obliby grilování s rodinou či kamarády. Přesto bychom si ho mohli...

Dostaňte je z chalupy. Snadný návod, jak rychle a účinně vyhnat škůdce

Premium Probdělé noci, okousaná elektroinstalace, poškozený nábytek, zápach, nepořádek, nepříjemný pocit. I takové „radosti“...

Soutěžnímu grilování kralovalo hovězí, výběr doplnila famózní žabí stehýnka

Soutěž Je tu druhé kolo receptů pro grilování. Příspěvky, které dorazily během uplynulého týdne, výrazně dávaly přednost...

Jak pečovat o dřevo v exteriéru. Kdy použít barvu a kdy naopak sáhnout po laku?

Premium Dřevo nám voní, lahodí oku a splňuje také náročné technické požadavky. V jeho blízkosti se cítíme příjemněji,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...