VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

  0:01aktualizováno  0:01
Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik vitaminu C tělu žádná pilulka nedodá. Základem korejského kimči je čínské zelí a bílá ředkev, které jsou u nás snadno dostupné.

Jak říká foodbloger Martin Kuciel alias Cuketka: „Ke kimči máme v Česku tuze blízko. Kvašené zelí, ředkev a mrkev v pikantní chilli pastě s česnekem a zázvorem. Zní to složitě, ale je to vlastně hodně jednoduché.“ 

Příprava kvašené zeleniny

Stačí mít jakoukoliv kvasnou nádobu, poslouží obyčejná několikalitrová láhev od okurek nebo menší zelák, a jste ve hře. Nejvíc práce obnáší příprava  surovin, se samotným kvašením už si poradí příroda a mikroorganismy, je tedy úplně bez starostí.  

U surovin dodržujte hlavně poměr soli. Zeleninu i sílu chilli pasty můžete obměňovat. „Sám mám například rád pastu o hodně silnější. A pokud seženete, použijte speciální korejskou chilli pastu, která je dělaná přímo pro kimči,“ radí Cuketka, který celý postup přípravy kvašeného zelí zachytil ve videu. 

Stejně tak můžete vyzkoušet variantu s rybí omáčkou, případně si zaexperimentovat, pokud kouzlu kimči propadnete. Je to totiž skvělý zeleninový salát, který Korejci podávají v mističkách ke každému jídlu. 

Jednoduchá příprava krok za krokem

Nejprve si připravte nálev rozpuštěním 40 g soli ve 2 litrech vody. Čínské zelí nakrájejte na větší kusy, v míse ho promíchejte s nálevem, poté je potřeba ho zatížit talířem. Na ten můžete dát třeba sklenici s vodou, aby bylo zelí dobře ponořené v láku a nikde nezůstal vzduch. Tak ho nechte stát 8 až 12 hodin.

Potřebné suroviny:

  • 1,5 kg čínského zelí
  • 2 l vody 
  • 4 jarní cibulky 
  • 2 mrkve 
  • 1 bílá ředkev 
  • 40 g soli

Na chilli pastu budete potřebovat: 

  • 2 lžíce třtinového cukru 
  • 4 stroužky česneku 
  • 40 g čerstvého zázvoru 
  • 4 lžíce sójové omáčky tamari 
  • 1 lžíce mletého chilli 
  • 1 lžičku soli

Na pastu si v mixéru rozmixujte směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli. Měla by vám vzniknout pěkná hladká pasta, množství chilli se nebojte upravit podle vlastní chuti.  

Ředkev, mrkev a cibulku, které budete přidávat k odstátému zelí, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použijte nůž, struhadlo nebo mandolínu. Pak zelí sceďte a důkladně promíchejte s ostatními druhy zeleniny a pastou.

Promíchanou směs přendejte do nádoby na kvašení a pečlivě ji pěchujte, aby mezi kousky zeleniny nezůstal žádný vzduch. Opět je potřeba zeleninu zatížit, kvasit ji nechte alespoň 4 dny při pokojové teplotě. Poté uchovávejte v lednici, kde se kvasný proces zastaví, nakvašenou zeleninu můžete odebírat podle potřeby.

Autor:
  • Nejčtenější

Liška jako domácí mazlíček je jen pro trpělivé. Zdevastuje vám byt

V poslední době vzrostl zájem o lišky jako domácí mazlíčky. Zasloužila se o to i roztomilá videa mláďat a dospělých...

Venkovskou zahradu proměnili na ráj odpočinku. Jen té vody mohlo být víc

Stavět dům či renovovat starší stavení, a ještě kolem zakládat zahradu přináší nekonečné počítání. Řeč je hlavně o...

KVÍZ: Jak znáte historii psích plemen?

Mnoho dnešních plemen bylo za dobu své existence přešlechtěno na plnohodnotné domácí mazlíčky. V minulosti však byli...

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Čeští modeláři se vrátili z mistrovství světa s hromadou medailí

Čeští plastikoví modeláři uspěli na mezinárodní scéně. Z britského Telfordu přivezli celkem 75 ocenění, z toho 14...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

Advantage Consulting, s.r.o.
HLAVNÍ ÚČETNÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz