Grilování bez masa: zkuste zeleninové wrapy nebo banán s medem

  8:36
Zatímco muži nejraději grilují steaky, klobásy či špekáčky, ženy dávají přednost bílým masům a zelenině. Proč se tedy masu nevyhnout úplně? Nezapomeňte však, že čerstvé bylinky dodají jídlu neodolatelnou chuť.
Wrapy s grilovanou zeleninou

Wrapy s grilovanou zeleninou | foto: Isifa

Kozí sýr s brusinkami

Kozí sýr s brusinkami.

Příprava: 1 hodina + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

* 100 g sušených brusinek nebo 200 g mražených
* 1 jablko
* špetka skořice
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru
* 4 kozí camemberty
* čerstvý rozmarýn
* 1 bageta

1. Sušené brusinky zalijeme horkou vodou a necháme půl hodiny odstát. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.
2. Brusinky přelijeme do menšího kastrůlku, přidáme jablka a povaříme se špetkou mleté skořice, citronovou šťávou, a cukrem. Společně podusíme doměkka.
3. Porce sýra zabalíme do dvojitého alobalu, ogrilujeme asi tři minuty švem balíčku dolů, balíček otevřeme, ozdobíme lžící brusinek a několika lístky rozmarýnu a ještě dvě minuty na grilu prohřejeme.
4. Podáváme se zbylou brusinkovou omáčkou a s plátky nakrájené bagety.

Wrapy s grilovanou zeleninou

Wrapy s grilovanou zeleninou.

Příprava: 30 minut + grilování 8-10 minut

Pro 4 osoby

* 3 stroužky česneku
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 1 lžička nasekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
* 1 lžička nasekaného oregana nebo majoránky, tymiánu
* 100 ml olivového oleje
* 1 červená paprika
* 1 žlutá paprika
* 2 žampiony
* 1 malá cuketka
* 8 malých rajčat
* 4 pšeničné tortilly

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, smícháme s octem, bylinkami a olejem. Odložíme do chladu.
2. Zeleninu omyjeme. Papriky přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na širší proužky. Žampiony nakrájíme na plátky, cuketu podélně přepůlíme a pokrájíme. Rajčata rozpůlíme.
3. Zeleninu vložíme na alobalový tácek, pomažeme marinádou a dáme na gril. Při obracení znovu pomažeme marinádou.
4. Tortilly krátce prohřejeme na grilu, svineme do kornoutků a naplníme je grilovanou zeleninou.

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou.

Příprava: 20 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 250 g mozzarelly
* hrst černých vypeckovaných oliv
* 1 malá sklenička artyčoků
* 2 balení hotového těsta na pizzu
* olivový olej
* 4 lžíce červeného pesta

1. Mozarellu nakrájíme na tenké plátky. Olivy nasekáme. Artyčoky pokrájíme.
2. Z hotového těsta na pizzu vykrájíme 8 koleček, potřeme olejem a opatrně přemístíme na gril potřenou stranou dolů, hořejšek potřeme olejem také, necháme pod poklopem grilovat asi 6-8 minut.
3. Pizzy sejmeme z grilu, potřeme pestem, ozdobíme mozzarellou, olivami a artyčoky a dáme pod poklop grilu znovu zapéct na dalších 6- 8 minut.

Grilovaný banán s medovou omáčkou

Grilovaný banán s medovou omáčkou.

Příprava: 10 minut + grilování 7-8 minut

Pro 4 osoby

* 4 banány
* 2 skořicové cukry
* 8 lžic medu
* 2 pomeranče
* 2 lžíce rozpuštěného másla
* vanilková zmrzlina

1. Banány podélně překrojíme, pokapeme 4 lžícemi medu a poprášíme skořicovým cukrem, necháme je 5 minut odstát.
2. Z omytého pomeranče nastrouháme asi půl lžičky kůry, pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu.
3. Zbylý med smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou, rozpuštěným máslem. V menší nádobce jej necháme prohřívat na kraji grilu.
4. Banány nejdříve ogrilujeme dvě minuty řezem dolů, pak je otočíme a dopečeme 5-6 minut podle velikosti a tloušťky banánu.
5. Hotové banány přeložíme na talíř, přelijeme teplou omáčkou a ozdobíme kopečkem vanilkové zmrzliny.

Autoři:

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Vyzkoušejte vepřová bůčkožebra Bulgogi. Grilovací akademie ví, jak na to

Vepřová bůčkožebra Bulgogi

Seriál Že si dobře rozumějí vepřová žebra s pěkným tukovým krytím naložená do korejské marinády s lehkou...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Čtenáři grilují: panenku, banán i humra. Pošlete do soutěže i svůj recept

Grilovaní humři se salátem coleslaw

Soutěž Nejnovější soutěžní příspěvky byly skutečně pestré, vystřídaly se naprosto rozdílné suroviny. U nás...

  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...