Grilování bez masa: zkuste zeleninové wrapy nebo banán s medem

  8:36aktualizováno  8:36
Zatímco muži nejraději grilují steaky, klobásy či špekáčky, ženy dávají přednost bílým masům a zelenině. Proč se tedy masu nevyhnout úplně? Nezapomeňte však, že čerstvé bylinky dodají jídlu neodolatelnou chuť.

Wrapy s grilovanou zeleninou | foto: Isifa

Kozí sýr s brusinkami

Kozí sýr s brusinkami.

Příprava: 1 hodina + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

* 100 g sušených brusinek nebo 200 g mražených
* 1 jablko
* špetka skořice
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru
* 4 kozí camemberty
* čerstvý rozmarýn
* 1 bageta

1. Sušené brusinky zalijeme horkou vodou a necháme půl hodiny odstát. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.
2. Brusinky přelijeme do menšího kastrůlku, přidáme jablka a povaříme se špetkou mleté skořice, citronovou šťávou, a cukrem. Společně podusíme doměkka.
3. Porce sýra zabalíme do dvojitého alobalu, ogrilujeme asi tři minuty švem balíčku dolů, balíček otevřeme, ozdobíme lžící brusinek a několika lístky rozmarýnu a ještě dvě minuty na grilu prohřejeme.
4. Podáváme se zbylou brusinkovou omáčkou a s plátky nakrájené bagety.

Wrapy s grilovanou zeleninou

Wrapy s grilovanou zeleninou.

Příprava: 30 minut + grilování 8-10 minut

Pro 4 osoby

* 3 stroužky česneku
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 1 lžička nasekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
* 1 lžička nasekaného oregana nebo majoránky, tymiánu
* 100 ml olivového oleje
* 1 červená paprika
* 1 žlutá paprika
* 2 žampiony
* 1 malá cuketka
* 8 malých rajčat
* 4 pšeničné tortilly

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, smícháme s octem, bylinkami a olejem. Odložíme do chladu.
2. Zeleninu omyjeme. Papriky přepůlíme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na širší proužky. Žampiony nakrájíme na plátky, cuketu podélně přepůlíme a pokrájíme. Rajčata rozpůlíme.
3. Zeleninu vložíme na alobalový tácek, pomažeme marinádou a dáme na gril. Při obracení znovu pomažeme marinádou.
4. Tortilly krátce prohřejeme na grilu, svineme do kornoutků a naplníme je grilovanou zeleninou.

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou

Minipizzy s artyčoky a mozzarellou.

Příprava: 20 minut + grilování 12-16 minut

Pro 4 osoby

* 250 g mozzarelly
* hrst černých vypeckovaných oliv
* 1 malá sklenička artyčoků
* 2 balení hotového těsta na pizzu
* olivový olej
* 4 lžíce červeného pesta

1. Mozarellu nakrájíme na tenké plátky. Olivy nasekáme. Artyčoky pokrájíme.
2. Z hotového těsta na pizzu vykrájíme 8 koleček, potřeme olejem a opatrně přemístíme na gril potřenou stranou dolů, hořejšek potřeme olejem také, necháme pod poklopem grilovat asi 6-8 minut.
3. Pizzy sejmeme z grilu, potřeme pestem, ozdobíme mozzarellou, olivami a artyčoky a dáme pod poklop grilu znovu zapéct na dalších 6- 8 minut.

Grilovaný banán s medovou omáčkou

Grilovaný banán s medovou omáčkou.

Příprava: 10 minut + grilování 7-8 minut

Pro 4 osoby

* 4 banány
* 2 skořicové cukry
* 8 lžic medu
* 2 pomeranče
* 2 lžíce rozpuštěného másla
* vanilková zmrzlina

1. Banány podélně překrojíme, pokapeme 4 lžícemi medu a poprášíme skořicovým cukrem, necháme je 5 minut odstát.
2. Z omytého pomeranče nastrouháme asi půl lžičky kůry, pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu.
3. Zbylý med smícháme s pomerančovou šťávou a kůrou, rozpuštěným máslem. V menší nádobce jej necháme prohřívat na kraji grilu.
4. Banány nejdříve ogrilujeme dvě minuty řezem dolů, pak je otočíme a dopečeme 5-6 minut podle velikosti a tloušťky banánu.
5. Hotové banány přeložíme na talíř, přelijeme teplou omáčkou a ozdobíme kopečkem vanilkové zmrzliny.

Autoři:

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

VIDEO Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý...

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Milujete jahodové knedlíky? Právě teď je ideální čas si je uvařit, sezona jahod je totiž v plném proudu. Vyzkoušejte...

RECEPT DNE: Melounovo-meruňková marmeláda

Melounovo-meruňková marmeláda

Jestli rádi experimentujete, pak vyzkoušejte recept na netradiční melounovo-meruňkovou marmeládu.

RECEPT DNE: Loďky z brambor, sýra a zeleniny

Batátové lodičky

Rádi experimentujete? Vyzkoušejte místo jednohubek recept na batátové lodičky se sýrem a zeleninou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz