Bublanina. Čerstvá bomba přímo ze zahrádky, která je hotová v mžiku

aktualizováno 
Co s letním ovocem ze zahrady? Upečte si bleskově rychlou a snadnou bublaninu. Díky zakysané smetaně se nevysuší a zůstane krásně vláčná. Recept s videem pocházejí z blogu pana Cuketky.

Maliny a ostružiny dozrávají od července do září: záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná. Dobu sběru poznáte jednoduše podle barvy plodů. U malin bývá ve většině případů narůžovělá, u ostružin černá.

Postup krok za krokem

Maliny chutnají nejlépe v plné zralosti. Maliník plodí až čtyři týdny. Nejlepší však na tom je, na na bublaninu můžete použít v podstatě každé letní ovoce. 

Nabízejí se například jahody, ale můžete tu využít i další přebytky ze zahrádky, třeba třešně nebo meruňky, ale hodí se u borůvky, které přinesete z lesa. Cuketkův recept na jeho stránce receptů využívá i zakysanou smetanu, díky níž se bublanina nevysuší a zůstává vláčná.

Suroviny:

  • 300 g malin (popř. ostružin, borůvek)
  • 180 g dortové mouky (nebo jiné hladké mouky) 
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g zakysané smetany
  • 120 g rozpuštěného vlažného másla
  • 3 vejce
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Dávka těsta je na formu nebo pekáč o rozměrech cca 23–25×36–40 cm.

Postup:

1. Troubu si rozehřejte na 180 °C. Mouku s kypřícím práškem prosijte do mísy. Do jiné mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Metlou nebo tyčovým mixérem s metlou vyšlehejte cukr do světlé pěny.

2. Přidejte citronovou kůru, zakysanou smetanu a mouku. S pomocí stěrky jemně promíchejte. Přidejte máslo (můžete na dvě až tři dávky) a jemně promíchejte, dokud se máslo nespojí s těstem.

3. Směs na bublaninu vylijte do vymazané a vysypané formy. Přidejte maliny a dejte péct do trouby na 30 až 40 minut. Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem.

Autoři:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

VIDEO: Točené zmrzliny nemusí být jen z prášku, jde to i z pravého ovoce

Zmrzlina patří k létu, jen ne každá se vyrábí poctivě z původních ingrediencí.

U běžné točené zmrzliny, kterou si koupíte na ulici, si téměř s jistotou můžete být jistí, že je vyrobená z prášku...

Češi podceňují zabezpečení chalup, přitom v nich mají majetek za statisíce

Do zabezpečení chalupy by měl člověk investovat tři až pět procent ceny...

Letní dovolenou na chalupě už lidé dávno netráví v provizorních podmínkách. Chaty a chalupy se začínají vybavením a...

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Najdete na iDNES.cz