Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

  0:09aktualizováno  0:09
K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste některý z těchto sladkých receptů, které vás zlehka přenesou do letního času pohody a dovolených.

Opilý čokoládový cheesecake | foto: Profimedia.cz

Letní třešňová polévka

Ingredience na 6 porcí:

Letní třešňová polévka
  • 500 ml růžového vína
  • 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
  2. Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
  3. Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.

Bezlepkový clafoutis

Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:

Bezlepkový clafoutis
  • máslo na vymazání
  • asi 200 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
  2. Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
  3. To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Opilý čokoládový cheescake

Ingredience na dortovou formu:

Opilý čokoládový cheesecake
  • 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce třešňového likéru
  • Na polevu:
  • 150 g třešní
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce třešňového likéru

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
  2. Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
  3. Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.
Autor:

Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Rybí prsty miluje většina dětí. Zkuste jim je vyrobit doma ve zdravější formě, než jsou ty kupované.

RECEPT DNE: Rychlá domácí focaccia

Rychlá domácí focaccia

Focaccia je tradiční italský chléb, který skvěle chutná a určitě si ho zamilujete. Jíst ho můžete samotný, ale také se...

Využijte úrodu rybízu. Dejte si domácí nanuk, koláč nebo limonádu

Jogurtovo-rybízové nanuky

Na zahrádkách právě dozrává červený i černý rybíz a to je pokyn pro ty, kdo milují jeho nakyslou chuť i omamnou vůni...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz