Bezlepková dieta

Hledáte zdravý zdroj bílkovin? Dejte si tvaroh, cottage, skyr nebo jogurt

Mléčné produkty jako jogurt, tvaroh, kefír nebo cottage nejsou jen chutné, jsou také plné bílkovin, které zasytí a dodají tělu to, co potřebuje. Ať už si je dáte k snídani, do pomazánky nebo jen tak...

31. května 2025

Do salátu, pomazánky i smoothie. Avokádo je studnicí zdraví i extra lahůdkou

Na první pohled nevzhledné hruškovité plody jsou zásobárnou zdravých tuků, vitaminů i antioxidantů. Z botanického hlediska je sice avokádo ovoce, v kuchyni s ním ovšem nakládáme spíš jako se...

21. září 2024

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná je kvůli své výjimečné nakyslé chuti, která v sobě skrývá neobvyklé atributy. Co o ní možná nevíte a...

4. května 2024

Do školy s váhou a mikrovlnkou. Přibývá dietářů, kteří si nosí vlastní oběd

Nejen v Olomouckém kraji stoupá počet dětí s bezlepkovou dietou. Jídlo do škol jim proto většinou připravují rodiče. V Olomouci mají možnost zapsat dítě do školy, která speciální stravu nabízí. Ve...

20. října 2023  5:37

Trápil mě atopický ekzém. Krevní testy odhalily, že mám celiakii

Podobně jako některým rockovým hvězdám i mně se stal osudným dvacátý sedmý rok života. V té době mi lékaři odhalili celiakii. Čtenář Jiří-Jakub napsal další díl našeho seriálu Můj boj s nemocí.

17. září 2023

Zdravá náhrada cukru? Nevymýšlejme blbosti, říká výživový poradce Havlíček

Premium

Obezita je dnes obřím problémem, a umělá sladidla se proto stala běžnou součástí naší stravy. Přidávají se do nápojů, sladkostí i potravin nesoucích nápisy „nízkokalorické“, „light“, „dietní“, „fit“....

26. srpna 2023

Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout

Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak...

24. června 2023

Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...

4. června 2023

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž zdravá a moc chutná.

18. února 2023

Podceňovaná cuketa probouzí kulinární fantazie a dovede mile překvapit

Stává se, že se jí na zahrádce urodí až moc a stane se pro nejednoho rodinného příslušníka vpravdě danajským darem. „Už zase cuketa?“, lekáme se a nevíme, co s touto nudnou zeleninou podniknout....

27. srpna 2022

Pozvěte do kuchyně obilniny našich babiček. Jak využít ječmen, špaldu i oves

Obiloviny by měly v našem jídelníčku zaujímat významnou roli, obsahují totiž spousty užitečných látek, které naše tělo s radostí uvítá. Navíc, jak věděli i naši předkové, jsou doslova multifunkční....

9. července 2022

Nepečené cukroví na poslední chvíli pro rodiny, kde se všechno snědlo

Je u vás také pravidlem, že před svátky se cukroví nesmí jíst, ale během svátků je problém všechny napečené zásoby zlikvidovat? Tak v tom případě jste v klidu. Ostatní domácnosti, kde už všechny...

23. prosince 2020

Bezlepkové i bez cukru. Vyzkoušejte recepty na cukroví pro dietáře

Vánoce si chce dobrůtkami osladit každý. I ten, kdo momentálně nemůže cukr, lepek nebo nějakou jinou ingredienci. Vybrali jsme pro vás čtyři recepty, které by se mohly hodit.

9. prosince 2020

Vychutnejte si Štědrý večer netradičně. Bramborový salát v novém hávu

Dohadujete se doma každý rok o to, jaké ingredience vmíchat do tradiční a nepostradatelné přílohy v štědrovečerním menu? My jsme pro letošek vyzkoušeli úplně nové varianty, které chutnají přímo...

6. prosince 2020

Květák, králík, kapustičky. Zapečené večeře jsou snadné a chutnají všem

Zase nevíte, co večer naservírovat rodině? Zkuste některou z těchto zapečených dobrot, které nezaberou moc času, protože většinu práce za vás udělá trouba.

14. listopadu 2020

Jídlem proti nemoci. Osm receptů pro boj s viry a na podporu imunity

Pokud chcete posílit imunitu, jezte potraviny, které vás dokážou ochránit. A když viry přece jen zaútočí, pomohou se jich rychleji zbavit.

7. listopadu 2020

RECEPT DNE: Pohankový salát s červenou řepou a kapustou

Dokonalá kombinace červené řepy, ořechů, kapusty a pohanky se stane vaší kulinární stálicí.

13. října 2020

Dýňová, čočková a mrkvová. Vyzkoušejte podzimní polévky, které zahřejí

Co vařit, když se venku ochladilo a fouká ze strnišť? Přece vydatnou zeleninovou nebo luštěninovou polévku, které zahřeje i zasytí. My jsme vybrali skvělou podzimní čtveřici. Která z nich je u vás...

10. října 2020

Bez sluchu, bez lepku a s autismem. Tři ženy, které se rozhodly pomáhat

Premium

Tři ženy, tři zcela odlišné životní příběhy, jedno však mají společné. Daly si za úkol ze všech sil postrkovat vpřed děti, jež nestojí se svými vrstevníky na stejné startovní čáře. I když by si to...

1. září 2020

Řecké souvlaki, pomazánka i bezlepkové nudle. Využijte cuketu v kuchyni

Dokonalá flexibilita cukety je vstupenkou do světa kulinárních experimentů a pozoruhodných chutí. Nebojte se ji kombinovat s masem, kořením i bylinkami, ona všechny jejich lahodné vlastnosti ráda...

29. srpna 2020

Nakládaná zelenina, ovocný rosol i cuketová hořčice. Zavařte si letní úrodu

K létu patří hojnost ovoce a zeleniny. Ať už jste si zralé plody vypěstovali na zahrádce, nebo jste si je donesli z trhu, zavařte si přebytky na později. A zdaleka nemusíte zůstat jen u klasických...

15. srpna 2020

Nejedete letos k moři? Tak si dejte musaku, paellu či špagety doma

Možná, že jste museli vzhledem k epidemiologické situaci změnit plány na letní dovolenou a prázdniny strávíte namísto u moře na pláži českého rybníku či u bazénu na zahradě. Přesto se ale nemusíte...

27. června 2020

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché,...

23. května 2020

Palačinky i lívance jsou hned hotové, zvednou náladu dětem i dospělým

Sladké placky všeho druhu potěší o víkendu i ve všední den, kdy se mohou stát motivací pro děti potýkající se s domácími školními povinnostmi i odměnou pro maminky, kterým už začínají téct nervy....

16. května 2020

Zdravé nemusí znamenat drahé. Jak vařit rodině s omezeným rozpočtem

Když se řekne zdravé jídlo, možná vám před očima naskočí celozrnný chlebíček s avokádem posypaný kešu ořechy. To jsou všechno drahé a mnohdy exotické suroviny. Na to, abyste jedli levně a přitom...

9. května 2020

Je čas si užít chřest. Zapečte ho do koláče, nebo servírujte s lososem

Bílý, nebo zelený, oba jsou jednoduše skvělé. Chřest je zbytečně přehlížená lahůdka, kterou musíte milovat. Jestli nevíte jak ho připravit, zkuste se inspirovat našimi recepty.

25. dubna 2020

Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly

Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme...

4. dubna 2020

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...

28. března 2020

Máma i babička měly pravdu: poctivý vývar je pro zdraví to nejlepší

Všichni teď řešíme, co udělat pro zdraví své rodiny a potažmo i celé komunity. Základem je podle odborníků vyvážená strava bohatá kromě vitaminů a minerálních látek i na bílkoviny a dostatek tekutin....

14. března 2020

Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro

Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou hostinou. Její příprava nezabere moc času a přitom bude nejen chutnat, ale také dodá...

7. března 2020

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase krásně prohřeje zkřehlé tělo. Vybrali jsme pro vás dokonalou čtyřku, která nadchne...

18. ledna 2020

Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím

Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso zelenině nabídne zajímavější chuť a novou dimenzi. Využijte této prověřené...

11. ledna 2020

Lehké večeře nejen pro ty, kteří se rozhodli v novém roce zhubnout

Začátek roku je pro mnoho z nás impulsem, abychom přehodnotili stravovací zvyklosti. Poté, co jsme se s námahou odvalili od svátečnějšího stolu, se takové předsevzetí vyslovuje snadno. Pokud se ho...

4. ledna 2020

Jídlo není lék. Celiakií trpí desetitisíce Čechů, pojišťovny léčbu nehradí

Klasická mouka stojí okolo deseti korun, ta bezlepková i desetkrát víc. Ačkoli bezlepkové potraviny představují pro pacienty trpící celiakií jedinou léčbu, pojišťovny ji nehradí. Lidí s tímto...

1. ledna 2020  11:31

I bez lepku vám budou Vánoce chutnat. Dejte si linecké, pracny či lanýžky

Doby, kdy si lidé s dietním omezením museli o svátcích odpírat a jen se smutně dívat, jak se jíní ládují cukrovím, jsou naštěstí dávno pryč. Například ti, kdo nesnášejí lepek, seženou dnes nepřeberné...

30. listopadu 2019

Lepek zdravému člověku nevadí, dieta proto nemá význam

Bezlepková dieta je určená jen pro ty, kdo trpí celiakií a potravinovou alergií na lepek. Tito lidé musí dodržovat přísnou, důslednou a celoživotní dietu, protože v jejich případě příjem lepku...

27. listopadu 2019

Poradny

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.