Pozvěte do kuchyně obilniny našich babiček. Jak využít ječmen, špaldu i oves

Obiloviny by měly v našem jídelníčku zaujímat významnou roli, obsahují totiž spousty užitečných látek, které naše tělo s radostí uvítá. Navíc, jak věděli i naši předkové, jsou doslova multifunkční. Připravíte z nich nejen pečivo a dezerty, ale také různé snídaňové kaše nebo vymazlená hlavní jídla.
Část 1/5
Ilustrační snímek

Nejčastěji se v kuchyni setkáváme s obilninami v podobě mouky. Nejznámější dělení je asi to podle hrubosti umletých zrnek: na mouku hladkou, polohrubou, hrubou a krupici. Jejich využití je všestranné. Hladká mouka se hodí na koláče, do lívanců, kynutých těst, na cukroví, jako první vrstva trojobalu na obalení řízků, květáku, brokolice a podobně. Ale také na chleba, jíšku nebo třeba bešamel.

Zkouška mouky

Udělejte do mouky důlek. V hladké mouce vydrží, v polohrubé se po chvíli hranice rozmělní a v hrubé se brzy zbortí.

Polohrubá se zase používá na třená a šlehaná těsta, ta hrubá na knedlíky, halušky či těstoviny. Mouka krupice se hodí na přípravu bramborových knedlíků, šišek, noků nebo pro zahuštění polévek.

Na trhu se nabízejí i jiné mouky, speciálně označené pro svůj účel: jako jsou pšeničná mouka chlebová, mouka na pizzu, dortová mouka atd. Čert aby se v tom vyznal. Nebo mouky podle suroviny, ze které jsou: žitná (na chléb, perník), pšeničná, špaldová (do těst sladkých i slaných) nebo ječmenná...

A ještě bezlepkové mouky: kukuřičná, pohanková, rýžová, sójová a tak dále. A pak je tu mouka semolina – italská specialita, vlastně pšeničná krupice, která se využívá pro přípravu čerstvých těstovin, těsta na chléb, focacciu, pizzu a pečivo, tyčinky grissini i třeba na kuskus

Jak poznat dobrou mouku?

Platí tu jedno pravidlo: čím je mouka tmavší, tím je biologicky hodnotnější. Můžete také ochutnat, postačí špetka na špičku jazyka, zdravá pšeničná mouka chutná po škrobu, žitná je nasládlá.

Špatná mouka chutná nakysle a žlukle. No, a pokud v mouce najdete pavučinky, je zle, byla nejspíš napadena moly. Taková je na vyhození, do kuchyně prostě nepatří, ani kdybyste ji stokrát prosívali.

Pojďme si teď projít jednotlivé pozapomenuté obilniny a jejich využití.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Ricottové bochánky

Ricottové bochánky

Střední

50 min

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...