Ječmen
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny a do Evropy se dostal už asi před pěti tisíci lety. V antických dobách byla ječná kaše běžným pokrmem. Dneska se část produkce používá k výrobě sladu, ječné kroupy a krupky se přidávají do polévek nebo dušených jídel.
Z ječmene se vyrábí melta jako náhražka kávy. Usušený a na prášek rozdrcený mladý zelený ječmen se rozmíchá s vodou a pije se jako výživný a ozdravný nápoj. Obsahuje vitaminy B, C, E, H, K, na sedmdesát různých minerálů a stopových prvků. Podporuje trávení, pozitivně ovlivňuje krevní obraz, regeneraci a stimuluje imunitu.
Ječnou mouku používaly už naše babičky, hlavně na lívance a palačinky, moc dobře věděly, že pak jsou nádherně nadýchané, kypré a vláčné. Při vaření či pečení se využívá pouze jako příměs do běžné mouky. Zvyšuje vláčnost, trvanlivost a zlehčuje těsto, proto se hodí do knedlíků, zavářek, omáček, krémů nebo pudinků, sušenek a krekrů.