Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

aktualizováno 
Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější složení. Lidé špaldu pěstují už tisíce let, ale před časem ji vytlačila šlechtěná pšenice, která má vyšší výnosy a je ekonomicky zajímavější. Teď se pozapomenutá obilnina vrací na naše talíře.
Část 1/4

Prastará odrůda pšenice je s námi už devět tisíc let, znali ji staří Palestinci, Asyřané, Egypťané i Římané a sladké i slané pečivo se z ní třeba v jihozápadní Asii připravuje s oblibou dodnes. Ze střední Evropy se špalda vytratila ve 20. století, a to pouze z ekonomických důvodů. Má totiž nižší výnosy a její zrno je obalené dvojitou plevou, takže je náročnější na zpracování.

K nám se špalda vrátila až s rozšířením takzvaného ekologického zemědělství i proto, že patří (právě díky dvojité plevě) k méně náročným zemědělským plodinám. Pomalu se dostává do módy, zejména při přípravě sladkého pečiva, ale vynikající je třeba i pro přípravu chleba nebo špaldota (špaldové obdoby italského rizota).

Obliba špaldové mouky těší také výživové poradce a lékaře, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a některé minerální látky, Špalda je také lépe stravitelná než šlechtěná pšenice, pomáhá snižovat krevní tlak i předcházet obezitě či cukrovce a dokonce prý podporuje náš imunitní systém.

Proslýchá se dokonce, že Hildegarda z Bingenu, německá středověká křesťanská mystička, lékařka, spisovatelka, hudební skladatelka a jeptiška, jednou prohlásila, že „kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“

Díky lahodné oříškové chuti je špalda jako stvořená k experimentování, protože třeba buchty, koláče nebo sušenky z ní upečené jsou chuťově mnohem zajímavější než ty z klasické bílé mouky. Vyzkoušet to můžete i vy, třeba s některým z našich špaldových receptů.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Další z rubriky

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz