Fermentovaná zelenina kimči pochází z Koreje, v posledních letech se však úspěšně zabydlela i v západní kuchyni. Není divu, tento kvašený pikantní salát je totiž velmi prospěšný zdraví.
Jedním z nejvýznamnějších benefitů kimči je jeho obsah probiotik, která podporují vyváženou střevní mikroflóru. Činnost probiotických bakterií navíc šetří organismu práci při trávení a tělo může energii použít na jiné procesy.
Kimči obsahuje antioxidanty, vitaminy i minerály, které tělu pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky. Konzumací kimči také podpoříte funkci mozku a nervového systému, dokonce prý napomáhá k snížení hladiny stresu. Je rovněž významným antivirotikem, díky kterému posilujete svou imunitu.
Skvělým způsobem, jak dostat tělo opět do formy jak po fyzické, tak i po psychické stránce, může být detox. Stačí zvýšit fyzickou aktivitu, odlehčit jídelníček, zařadit do něj zdraví prospěšné potraviny – třeba právě takové, jako je kimči, a pohlídat si dostatečný příjem tekutin.
Jedná se o perfektní volbu pro každého, kdo hledá nějaké zdravé a chutné jídlo. Lze ho servírovat samostatně, jako křupavý salát k jinému pokrmu nebo si jím zpestřit odpolední svačinu.
Fermentátorka: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu![]() |
Tuto fermentovanou zeleninu, jejímž základem je čínské zelí, si můžete připravit i sami doma. Počítejte ovšem s dostatkem času, než proběhne hlavní proces fermentace.
Tip: Jako nakopávač imunity může posloužit i nálev z kimči, který je plný vitaminů. Funguje podobně jako zázvorové shoty, takže pro zlepšení zdraví stačí malá dávka každé ráno.
Co kimči umí?1. Obsahuje probiotika rodu Lactobacillus, která napomáhají správné funkci zažívání a zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry. 2. Díky nízkému počtu obsažených kalorií pomáhá hubnout. 3. Má nízký glykemický index, tedy zasytí na delší dobu. 4. Je zásobárnou vlákniny, urychluje trávení a zabraňuje zácpě. 5. Posiluje imunitu a podporuje kardiovaskulární systém. |
Domácí kimči
Budete potřebovat:
12 velkých listů pekingského zelí
1/4 hrnku mořské soli
2 lžičky krupicového cukru
1 jarní cibulku
2 cm čerstvého kořene zázvoru
1/4 hrnku mleté sladké papriky
1/2 lžičky chilli
2 lžíce rybí omáčky
5 g rýžové mouky
Příprava:
1. Zelí nakrájíme na kousky a promícháme se solí a cukrem. Zakryjeme a necháme ho v míse asi 12 hodin odležet v teple.
2. Do mixéru vložíme bílou část jarní cibulky, na kousky nakrájený oloupaný kus zázvoru, přidáme papriku, chilli, rybí omáčku a vše rozmixujeme na pastu.
3. Mouku povaříme ve 120 ml vody a vmícháme do kořenicí pasty. Tu pečlivě promícháme s odleželým nasoleným zelím. Přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
4. Okořeněné zelí namačkáme do čisté sklenice, aby byla vrchovatá. Uzavřeme ji vyvařeným víčkem, vložíme do ledničky a necháme v chladu fermentovat alespoň 48 hodin.
1. listopadu 2019 |