Nakládaná zelenina chow-chow
Rozpis na 2 porce (po 700 ml):
- 250 g malých okurek
- 1 malý květák
- 250 g zelených nezralých rajčat
- 300 g mrkve
- 4 červené papriky
- 250 g zelených fazolových lusků
- 300 g perlových cibulek
- 1 řapíkatý celer
- 100 g soli
Nakládací směs:
- 50 g hladké celozrnné mouky
- 35 g mletých hořčičných semínek
- 1 lžíce celerových semínek
- 1 lžíce mleté kurkumy
- 1 lžíce soli
- 600 ml jablečného octa
- 150 g třtinového cukru
Pracovní postup:
- Okurky dobře omyjeme, květák rozebereme na malé růžičky, rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev a papriky na nudličky. Fazolové lusky překrájíme, cibulky očistíme a řapíkatý celer nakrájíme na plátky.
- Všechnu zeleninu vložíme do skleněné, nebo keramické mísy, zasypeme solí a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina potopená. Dobře promícháme, zatížíme a necháme přes noc odležet.
- Druhý den zeleninu scedíme a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Slijeme a necháme odkapat. V misce smícháme mouku, mleté hořčičné semínko, koření a sůl, zalijeme 250 ml octa a vymícháme hladkou pastu.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu zbytek octa s cukrem. Za stálého míchání přidáme připravenou hořčičnou pastu a zeleninu. Přivedeme k varu a odstavíme. Směsí naplníme horké sklenice a zavíčkujeme. Již po dvou týdnech je možné zeleninu konzumovat, ale čím déle necháme odležet, tím je směs chow-chow lepší. Trvanlivost je maximálně rok.