Nakládaná zelenina, ovocný rosol i cuketová hořčice. Zavařte si letní úrodu

K létu patří hojnost ovoce a zeleniny. Ať už jste si zralé plody vypěstovali na zahrádce, nebo jste si je donesli z trhu, zavařte si přebytky na později. A zdaleka nemusíte zůstat jen u klasických marmelád a džemů.
Část 1/4
Nakládaná zelenina chow-chow

Nakládaná zelenina chow-chow

Rozpis na 2 porce (po 700 ml):

  • 250 g malých okurek
  • 1 malý květák
  • 250 g zelených nezralých rajčat
  • 300 g mrkve
  • 4 červené papriky
  • 250 g zelených fazolových lusků
  • 300 g perlových cibulek
  • 1 řapíkatý celer
  • 100 g soli

Nakládací směs:

  • 50 g hladké celozrnné mouky
  • 35 g mletých hořčičných semínek
  • 1 lžíce celerových semínek
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce soli
  • 600 ml jablečného octa
  • 150 g třtinového cukru

Pracovní postup:

  1. Okurky dobře omyjeme, květák rozebereme na malé růžičky, rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev a papriky na nudličky. Fazolové lusky překrájíme, cibulky očistíme a řapíkatý celer nakrájíme na plátky.
  2. Všechnu zeleninu vložíme do skleněné, nebo keramické mísy, zasypeme solí a zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina potopená. Dobře promícháme, zatížíme a necháme přes noc odležet.
  3. Druhý den zeleninu scedíme a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí vodě. Slijeme a necháme odkapat. V misce smícháme mouku, mleté hořčičné semínko, koření a sůl, zalijeme 250 ml octa a vymícháme hladkou pastu.
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zbytek octa s cukrem. Za stálého míchání přidáme připravenou hořčičnou pastu a zeleninu. Přivedeme k varu a odstavíme. Směsí naplníme horké sklenice a zavíčkujeme. Již po dvou týdnech je možné zeleninu konzumovat, ale čím déle necháme odležet, tím je směs chow-chow lepší. Trvanlivost je maximálně rok.
Autor:
  • Nejčtenější

Perníkové crinkles, linecké i podvodnice. Cukroví podle známých foodblogerek

Vánoce jsou časem, kdy vůně čerstvě upečeného cukroví zaplní domovy. Přinášejí do našich životů nejen kouzlo tradice, ale i prostor pro kreativitu. Foodblogerky, které nás po celý rok inspirují...

7. prosince 2024

Pečený losos s medem, smetanou a granátovým jablkem

Pečený losos s medem, smetanou a granátovým jablkem

Střední

60 min

Pokud neholdujete o Vánocích kaprovi, upečte si lososa.

Treska na italské zelenině

Treska na italské zelenině

Střední

60 min

S naším receptem připravíte šťavnatou rybu s křehkou zeleninou.

Lehký bramborový salát s koprem a červenou cibulí

Lehký bramborový salát s koprem a červenou cibulí

Lehké

50 min

Vyzkoušejte letos na Vánoce lehký bramborový salát podle našeho receptu.

Řecký bramborový salát s fetou

Řecký bramborový salát s fetou

Lehké

50 min

Na Vánoce se nemusíte držet pouze tradičních receptů.

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Lidl zlevnil až o devadesát procent, zákazníci kvůli tomu oblehli Letňany

Plastové autíčko za dvacku zlevněné o osmdesát procent, litinový hrnec za sto korun, zlevněný na čtvrtinu původní ceny....

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...

Olga nafotila pornofotky, seznamovací show Bachelor teď opouští kvůli dceři

Po dramatickém odchodu Denisy Veselé, která v seznamovací show Bachelor Česko skončila poté, co se Jan Solfronk...