Čtvrtek 24. června 2021, svátek má Jan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. června 2021 Jan

Bublanina, nákyp, trhanec a další skvělé třešňové dezerty

  6:32
Jakmile dozrají třešně, je jasné, že léto je konečně tady. Zapomeňte na starosti, rozehřejte troubu, rozpalte sporák a s ovocnými dezerty si užijte slunečné odpoledne na zahradě.

Třešňový nákyp z croissantů | foto: www.stockfood.cz

Třešňové kynuté knedlíky

Třešňové kynuté knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 80 minut kynutí + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 300-350 ml mléka
  • 600 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 500-600 g třešní
  • 150 g strouhaného kokosu
  • cukr moučka
  • 100 g másla

1. Droždí rozdrobíme a utřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 100 ml teplého mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Zaděláme těsto z mouky promíchané se solí, z kvásku, vejce a postupně přiléváme mléko. Těsto by se nemělo lepit na mísu a mělo by být hladké. Hotové ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

2. Na pánvičce orestujeme kokos dozlatova.

3. Z vykynutého těsta vykrajujeme pomoučněnou lžící kousky těsta na moukou vysypaný vál, těsto prsty roztáhneme, doprostřed těsta dáme 2-3 třešně, těsto spojíme a vytvarujeme knedlík.

4. Knedlíky necháme ještě 15-20 minut kynout a pak je vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut podle velikosti knedlíku. Hotové propícháme vidličkou nebo natrhneme, aby odešla pára.

5. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, kokosem a přelijeme máslem. Knedlíky můžete také uvařit v páře. Do hrnce dejte pařák, podlijte vodou, vyložte utěrkou a nechte knedlíky vařit bez obracení v páře 8-10 minut.

Třešňový nákyp z croissantů

Třešňový nákyp z croissantů

Doba přípravy: 40 minut + 35-40 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 3 starší velké croissanty
  • 300 g třešní
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 velká vejce
  • 80 g cukru moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací nádobu vymažeme tukem. Třešně omyjeme a odstopkujeme. Croissanty nakrájíme na silnější plátky nebo je natrháme na větší kusy. Zapékací nádobu vyložíme croissanty a ty posypeme třešněmi.

2. V misce rozšleháme mléko, smetanu, rum, vejce a oba cukry, hmotu nalijeme na croissanty a třešně a necháme 20 minut odstát, aby se pečivo nasáklo. Nákyp dáme péct do vyhřáté trouby.

3. Po 30 minutách snížíme teplotu na 160 °C, případně přikryjeme kouskem alobalu a dopékáme dalších 5-10 minut.

Tip: Vyzkoušejte s borůvkami nebo s angreštem.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení

  • olej nebo máslo na vymazání
  • hrubá mouka
  • 700 g třešní
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat. Z bílků ušleháme s polovinou cukru tuhý sníh.

2. Žloutky prošleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přimícháme smetanu a mouku.

3. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe omytými třešněmi a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 20 minut.

4. Hotovou bublaninu necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.

RYCHLOVKA: Nešlehejte se se sněhem, smíchejte mouku s cukrem, smetanou a celými vejci a přidejte prášek do pečiva.

Trhanec s jednoduchým třešňovým kompotem

Trhanec s třešňovým kompotem

Doba přípravy: kompot 20 minut + 8 minut pečení + 24 hod odležení; trhanec 20 minut příprava + 20 minut odležení + 14 minut smažení
Množství: pro 2 osoby

  • směs třešní
  • sladký nálev - poměr vody a cukru 2:1, tedy na litr vody 500 g cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 50 ml rumu
  • 120 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr

1. Třešně omyjeme a osušíme. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 250 °C. Připravíme si nálev, vodu zahřejeme a cukr v ní necháme rozpustit. Rozinky zalijeme rumem.

2. Omyté třešně naskládáme do sklenic, zalijeme horkým sladkým nálevem a zavíčkujeme.

3. Hluboký plech vyložíme utěrkou, vyskládáme na něj sklenice, vložíme do trouby a na plech nalijeme vodu, aby sklenice stály v třícentimetrovém sloupci vody.

4. V troubě zapnuté na horkovzduch zavařujeme asi 8 minut.

5. Hotové kompoty necháme trochu zchladnout, otočíme víčky dolů a necháme odležet do druhého dne.

6. Třetinu mléka rozmícháme metličkou se žloutky, špetkou soli a hladkou moukou na kaši, přimícháme zbytek mléka a necháme alespoň 20 minut odležet. Ušleháme bílky s lžící cukru a vanilkovým cukrem na tužší sníh. Sníh vmícháme do uleželého těstíčka. Vmícháme okapané rozinky.

7. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto na pánev a při střední teplotě opékáme z obou stran asi 4-6 minut. Hotovou placku natrháme vidličkou na kousky, posypeme cukrem a ještě krátce dvě minuty opečeme.

8. Trhanec podáváme posypaný moučkovým cukrem s třešňovým kompotem.

Rýžová kaše s třešněmi

Rýžová kaše s třešněmi

Doba přípravy: 40 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžíce škrobu
  • 1 limetka
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr

1. Z omytých třešní vyloupeme pecky. Zalijeme je v menším hrnci trochou vody, zasypeme cukrem a asi 10 minut pod pokličkou na mírném plameni povaříme. Z omyté a osušené limety nastrouháme z 1/3 kůru, zbylou v tenké vrstvě ořízneme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky.

2. Třešně vyjmeme děrovanou naběračkou z hrnce, odložíme stranou. Šťávu přivedeme k varu, přimícháme škrob rozmíchaný v malé skleničce vody a pomalu vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku dochutíme cukrem, limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vrátíme do ní třešně a společně krátce provaříme.

3. Kokosové a klasické mléko přivedeme k varu se špetkou soli, přidáme rýži propláchnutou ve studené vodě, stáhneme plamen a pomalu uvaříme doměkka, na konci varu vmícháme vanilkový cukr.

4. Rýži rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenou kůrou limetky a třešňovou omáčkou.

Tip: Obdobnou omáčku můžete připravit i z višní, jen budete muset přidat o něco víc cukru.

Rýžový nákyp s tvarohem

Rýžový nákyp s tvarohem a třešněmi

Doba přípravy: 50 minut + 35 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 600-700 g třešní
  • 1 lžíce cukru moučka

1. Propláchnutou rýži dáme vařit do vroucí osolené vody na pět minut. V druhém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli.

2. Rýži scedíme přes síto a vložíme do vroucího mléka a na mírném plameni 10-15 minut pomalu vaříme, dokud rýže nevstřebá všechno mléko a není měkká. Do hotové rýže vmícháme máslo a necháme zchladnout.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misky vymažeme tukem. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Rýžovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme tvaroh a třetinu sněhu, do druhé zbylý sníh.

4. Do menších zapékacích misek rozdělíme rýži s tvarohem, poklademe polovinou vypeckovaných třešní a překryjeme rýží se sněhem a poklademe zbylými třešněmi, které mírně zatlačíme dovnitř.

5. Zapékací misky položíme na hlubší plech a zalijeme ho vroucí vodou do výše asi 1,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, upečené nákypy pak necháme ještě ve vypnuté pootevřené troubě 20 minut vychladnout. Servírujeme posypané moučkovým cukrem se šlehačkou.

Tip: Nákyp můžete také péct ve větší zapékací nádobě, pak počítejte s pečením 45-50 minut. Třešně můžete nahradit mirabelkami nebo rynglemi.

Autor:
  • Nejčtenější

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....

Příběh Adély: Nemám štěstí na muže

Ve svém životě jsem potkala několik mužů, zažila jsem milenecké vztahy i manželství. A nemůžu říct, že bych byla...

Jsme zranitelnější. Stresuje nás, i když nám ujede autobus, říká profesor Kolář

Premium Fyzioterapeut Pavel Kolář mluví tiše a soustředěně. Záleží mu na přesném vyjádření myšlenky. Léta už uzdravuje pohybový...

Ženy se derou na vrchol i u nás. Jakou prezidentku si Česko zaslouží?

Podle UN Women stojí ženy v čele 10 států a 13 vlád. V Estonsku sdílí prezidentka Kersti Kalhulaidová vedení země s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Tyto krásky slaví Mezinárodní den bez kalhotek celoročně

Letní teploty přímo vybízejí ženy k chození bez spodního prádla. 22. červen je Mezinárodním dnem bez kalhotek a právě...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

VIDEO: Michelinský kuchař Láďa vaří lidem v bytě. Dezerty kreslí i na ubrus

Je mu dvacet pět let a vařil už v několika michelinských restauracích v Česku i Evropě. Ladislav Floreán navíc nabízí...

Hovězí, vepřové nebo kuřecí? Malý průvodce nejlepším masem na gril

Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho...

Test dezertů pro děti ovládl Míša tvarohový mls. Uspěl bílý i čokoládový

Tvarohové dezerty patří mezi vhodnější svačiny nejen pro děti, jsou totiž zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsah cukru...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Postarejte se o svou fyzičku i během léta. Soutěžte s pečivem Fit den o hodinky GARMIN
Postarejte se o svou fyzičku i během léta. Soutěžte s pečivem Fit den o hodinky GARMIN

Načerpejte energii díky chlebům Penam Fit den, které jsou určené pro každého, kdo chce být fit. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na delší...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Turistickým atrakcím zvoní umíráček. K radosti místních, ke zlosti majitelů

Některá donedávna uzavřená turistická lákadla, jako například muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu, dětské herny...