Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

  0:19aktualizováno  0:19
Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí si můžete připravit výborné křupavé hříbky podle skromného receptu foodblogera Martina Kuciela známého jako pan Cuketka.

Šťouchané brambory s dušenou kapustou na másle a k nim hříbky udělané pěkně vcelku s troškou vývaru jsou geniálně jednoduchým receptem. Tedy pokud se zadaří a opravdu z lesa pravé hříbky přinesete. Celoročně je lze nahradit čerstvými žampiony z nejbližšího supermarketu.

Postup přípravy krok za krokem:

1/ Brambory oloupejte, nakrájejte na díly a uvařte v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.

Suroviny

(z nichž připravíte 4 porce):

  • 600 g hřibů
  • 800 g brambor (8 Kč)
  • 300 g kapusty (9 Kč)
  • 200 ml mléka (1,60 Kč)
  • 250 ml vývaru (7,50 Kč)
  • 1/2 cibule (0,70 Kč)
  • 3 lžíce másla (10,50 Kč)
  • 2 lžíce nasekané pažitky (4,60 Kč)
  • 1 lžíce oleje (0,30 Kč)
  • sůl, pepř

2/ Kapustu očistěte, rozdělte na listy a nasekejte na jemné proužky. Do kastrolu dejte kapustu, máslo a podlijte vodou. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poduste 5 až 7 minut do změknutí.

3/ Hřiby očistěte a rozkrojte na polovinu, pokud jsou větší, tak klidně na menší díly. V pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte hřiby a zprudka osmahněte dozlatova. Přebytečný tuk seberte pomocí ubrousku.

4/ Přidejte lžíci másla a cibuli. Osolte, opepřete a hříbky otočte a promíchejte. Cibuli s hříbky takto pomalu orestujte dalších 5 až 10 minut. Zalijte vývarem a svařte na minimum. Když je vývar téměř pryč, vmíchejte pažitku a směs stáhněte stranou.

5/ K uvařeným bramborám přidejte lžíci másla a mléko, rozšťouchejte je a promíchejte spolu s kapustou. Podle chuti dosolte a podávejte s hříbky.

S hříbky si můžete podle Cuketky připravit i dýni, začala její sezona: 

Případně vyzkoušejte pravé italské rizoto s hříbky, je skvělé:

A nebo si připomeňte křupavé soté z hříbků (případně i bedlové držťky se slaninou) podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha:

Autoři:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

OBRAZEM: Němé tváře letos opět předvedly dokonalou komediální řeč těla

Němé tváře opět předvedly, jak umějí mluvit beze slov. Toto jsou nejlepší snímky z dalšího ročníku soutěže Comedy...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

KVÍZ: Otestujte, jak se vyznáte v názvech zahraničních pokrmů

Nabídky v restauracích se jen hemží názvy pokrmů, u kterých mnozí netuší, jaké jídlo mají očekávat, a při objednávání...

Je ideální čas na sběr kořenů bylin. A přípravu tinktur či náhražky kávy

Začátek podzimu je nejvhodnější čas ke sběru kořenů rostlin, jejichž léčivá moc je ceněna odedávna. Představují symbol...

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Najdete na iDNES.cz