Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 23. ledna 2022 Zdeněk

Krkovička, kapr, špíz, sele aneb grilování po česku

  1:59
Ryby, kuře, špízy, krkovice, my umíme žít! Poslední díl naší grilovací kuchařky jsme nemohli nevěnovat českým a moravským grilům a táborákům. Bez nich by léto nebylo létem, tak neváhejte a zapalujte.

Grilovaný pstruh se salátem z cuket | foto: www.stockfood.cz

Zásluhy za "vynález" grilování si osobuje hned několik národů. Francouzi, kteří mu prý dali jméno (barbe + queue = pečení od fousů po ocas), američtí osadníci, kteří na ohni a roštech připravovali prakticky všechno, a pak tu máme českého chataře a chalupáře.

Ať si cizinci tvrdí, co chtějí, ať se historickými prameny zaklínají, my dobře víme, že bez našich zahradních grilů a sedánků kolem nich by grilování nebylo tím, čím je dnes. Gurmánskou hostinou spojenou se zábavou, jaké nesahají televizní reality show ani po kotníky.

Za typicky české a moravské recepty považujeme naloženou krkovičku, cokoliv z kuřecího masa, celé prasátko, kapra a pstruha a samozřejmě špízy.

Kuřecí prsa se slaninou

Kuřecí prsa se slaninou

Množství: pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsa
  • olej
  • sůl, pepř
  • grilovací koření
  • 8 plátků slaniny
  • tymián, rozmarýn

1. Čtyři kuřecí prsa omyjeme, osušíme, lehce naklepeme. Potřeme trochou oleje, ochutíme solí, pepřem a oblíbeným grilovacím kořením.

2. Na prkénku rozložíme 8 plátků slaniny - vždy po dvou do tvaru písmene X, do středu dáme snítku čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu a ochucené kuřecí maso. Konce plátků slaniny spojíme a spíchneme dohromady párátkem nebo převážeme kuchyňským provázkem.

3. Grilujeme pod poklopem na přímém středním žáru 10-12 minut, v polovině pečení prsíčka obrátíme.

Tip: Odstraňte spodní část kuřecího prsa, tyhle kousky jsou ideální na saté nebo do špízu.

Grilovací klobásky se sýrem a slaninou

Grilovací klobásky se sýrem a slaninou

Množství: pro 4 osoby

  • 4 grilovací klobásky
  • 4 plátky sýra
  • libová anglická slanina nebo šunka
  • pivo

1. Čtyři grilovací klobásky ze shora nařízneme a prsty rozevřeme. Každou klobásku naplníme srolovaným plátkem sýra (eidamem nebo uzeným eidamem) a omotáme plátkem libové anglické slaniny nebo šunkou. Slaninu nebo šunku můžeme přichytit párátkem.

2. Klobásy dáme na alobalový tácek, podlijeme trochou piva a dáme je prohřát na nepřímý mírný žár pod poklop grilu.

3. Po 10-15 minutách je vyjmeme z tácku a dogrilujeme na přímém středním žáru na roštu.

Tip: Zářezy v klobáse můžete potřít před vložením sýra chilli omáčkou nebo hořčicí.

Grilovaný kapr v alobalu

Grilovaný kapr v alobalu

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut vaření + 35-40 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 1 malá cibule
  • 2 žampiony
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • 1 dvoukilový kapr
  • sůl, pepř
  • čerstvá petržel

1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno, žampiony očistíme a pokrájíme na plátky. Chilli papričku rozřízneme, odřízneme stopku a vyškrábneme semínka. Najemno nasekáme. Omytou a osušenou petrželku natrháme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, přisypeme houby a kmín, chilli papričky a společně opečeme.

3. Kapra zevnitř i zvnějšku omyjeme a osušíme. Do kapra uděláme 3-4 zářezy nožem, z obou stran. Ochutíme solí a pepřem.

4. Kapra přesuneme na velký dvojitý plát z alobalu. Naplníme me připravenou směsí z pánve, zabalíme a umístíme na gril.

5. Grilujeme pod poklopem na středním žáru asi 35-40 minut, během grilování kapra a dvakrát obrátíme.

Tip: Naplňte kapra jen plátky cibule a plátky rajčat, přidejte trochu nasekaných bylinek.

Grilovaná krkovička s pečenými bramborami

Grilovaná krkovička s pečenými bramborami

Doba přípravy: 15 minut + 6-8 hodin marinování + 60-80 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 4 plátky vepřové krkovičky s kostí
  • olej
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 100 ml piva
  • 4 velké brambory
  • sůl, pepř

1. Krkovičku omyjeme a osušíme. V misce promícháme 2 lžíce oleje, hořčici, med, pivo a přelijeme do plastového uzavíratelného sáčku. Vložíme maso, uzavřeme a necháme 6-8 hodin odležet v chladu.

2. Brambory očistíme kartáčkem, slupku propícháme na několika místech vidličkou. Potřeme olejem, osolíme, zabalíme do dvojitého alobalu a dáme grilovat pod poklop na nepřímý žár na 60-80 minut.

3. Krkovičku vyjmeme z marinády 20 minut před grilováním, osušíme a grilujeme po obou stranách 4-6 minut na přímém žáru.

Tip: Z prostředku brambory vykrojte vykrajovačem jádřinců na jablka dlouhý špalík. Vysuňte ho a rozkrojte na dvě části. Otvor v bramboře vymažte máslem s prolisovaným česnekem, naplňte kouskem sýra, slaniny nebo šunky a špalíky bramboru zase uzavřete - budou z ní částečně vystupovat. Bramboru osolte, zabalte do plátku slaniny, do alobalu a pečte 60-70 minut.

Grilované kuře se zelným salátem

Grilované kuře se zelným salátem

Doba přípravy: 15 minut + 4 hodiny chlazení + 80-90 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • sůl
  • 3 jarní cibulky
  • 1 velká mrkev
  • čerstvá petržel
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kuře, asi 1,5 kg
  • olej
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky

1. Obě zelí najemno nakrouháme, posolíme a dobře rukama promačkáme. Jarní cibulku pokrájíme na tenké plátky, očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme nebo škrabkou na brambory nakrájíme na tenké plátky. Petržel nadrobno nasekáme.

2. V misce prošleháme vinný ocet s hořčicí, cukrem a pepřem, přimícháme olivový olej. Přelijeme přes salát, promícháme a odložíme do chladu alespoň na 4 hodiny.

3. Kuře rozpůlíme, odstřihneme konce křídel, odřízneme biskupa a přebytečnou kůži a tuk. Obě poloviny kuřete omyjeme a osušíme, položíme na tác, pomažeme olejem.

4. Promícháme koření se solí a pepřem. Vetřeme do kuřete a necháme 20-30 minut přetažené potravinovou fólií odležet při pokojové teplotě.

5. Kuře grilujeme pod poklopem na nepřímém středním žáru 80-90 minut. Během grilování kuře dvakrát obrátíme.

6. Hotové kuře necháme 5-7 minut odležet a pak je naporcujeme. Podáváme s vychlazeným zelným salátem.

Vepřové špízy s cibulí a cuketou

Vepřové špízy s cibulí a cuketou

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny marinování + 12-16 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 800 g vepřového masa - vykoštěné pečeně
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • špetka mletého chilli
  • 2 prolisované stroužky česneku 2 červené cibule
  • 2 malé cuketky

1. Vepřové maso, omyté a osušené, nakrájíme na stejně velké kostky - asi 3 cm. Kostky masa nasypeme do plastového uzavíratelného sáčku, přelijeme marinádou z oleje, kmínu, chilli a česneku. Sáček uzavřeme a necháme v chladu marinovat dvě hodiny.

2. Cibuli oloupeme, a nakrájíme na čtvrtiny, rozebereme na plátky, cukety omyjeme a pokrájíme na kolečka.

3. Na připravené špejle nebo jehly střídavě napichujeme plátky cibule, kostky masa a kolečka cukety.

4. Hotové špízy osolíme, opepříme a grilujeme na přímém žáru 3-4 minuty po každé straně.

Tip: Do špízů můžete přidat na čtverečky nakrájené plátky slaniny, kousky čerstvé papriky, červenou cibuli samozřejmě můžete nahradit žlutou. Když použijete dvě špejle nebo ploché jehly, nebudou se špízy protáčet.

Grilovaný pstruh se salátem z cuket

Grilovaný pstruh se salátem z cuket

Doba přípravy: 40 minut + 15 minut vaření + 10-14 minut grilování
Množství: pro 4 osoby

  • 1 zelená cuketka
  • 1 žlutá tykev nebo žlutá cuketa
  • 1/4 bílé ředkve
  • 1 malá chilli paprička
  • 600 g drobných nových brambor
  • čerstvý kopr, tymián nebo bazalka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • sůl, pepř
  • 4 pstruzi
  • 100 g čerstvého sýra s česnekem a bylinkami
  • 4 medvědí česneky i s cibulkami
  • olej

1. Omytou a osušenou cuketu či tykev krájíme škrabkou na brambory nebo na mandolině na tenké plátky. Omytou ředkev oloupeme a tence nakrájíme stejným způsobem.

2. Chilli papričku rozkrojíme, odstraníme semínka a najemno nasekáme. Brambory očistíme a dáme je vařit doměkka.

3. Bylinky natrháme nebo nasekáme, část bylinek odložíme k ochucení brambor.

4. V míse promícháme plátky cukety, tykve a ředkve, bylinky a odložíme do chladu.

5. Prošleháme olej s citronovou šťávou, kůrou, trochou soli a pepře, nasekanou chilli papričkou a přelijeme na zeleninu s bylinkami, dobře promícháme.

6. Omyté a osušené pstruhy zevnitř i zvnějšku osolíme a opepříme, vnitřky pstruhů vytřeme sýrem a vložíme dovnitř očištěný medvědí česnek i s cibulkou. Pstruhy svážeme kuchyňským provázkem, potřeme olejem a na grilu opékáme z obou stran asi 5-7 minut.

7. Podáváme s povařenými překrájenými bramborami promíchanými s lžící másla, bylinkami a cuketovým salátem.

Tip: Pstruha můžete grilovat na mřížce podloženého většími tužšími listy medvědího česneku, nepřilepí se na gril a rybu provoní i zvenku.

Celé sele na grilu

Celé sele na grilu

Doba přípravy: 1 hodina + 7 dní odležení + 6-8 hodin grilování

  • 1 l vody
  • 200 g soli
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček zeleného pepře 6 kuliček nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • 2 l oleje
  • 1 l vody
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 5 lžic oblíbeného grilovacího koření
  • 4 lžíce worchesteru

1. Z vody, soli, kuliček pepře, nového koření, jalovce a tymiánu svaříme lák na vstřikování, necháme jej úplně vychladnout, scedíme přes plátno a injekční stříkačkou napícháme tekutinu postupně do nejmasitějších částí selete - krkovice, kýta, plec.

2. Sele zevnitř i zvnějšku potřeme solí a necháme v chladu odležet týden zakryté a zalité vychladlou převařenou vodou. Během této doby občas sele pootočíme a zahýbeme s ním - uniknou vzduchové bubliny.

3. Osušené sele zabalené do několika vrstev alobalu grilujeme asi 2,5-3 hodiny, pak alobal sejmeme a sele grilujeme a potíráme olejem smíchaným s vodou, česnekem, worchesterem, grilovací směsí.

4. Postupně odřezáváme vrstvy opečené kůže a masa a potíráme olejem s kořením. Po odkrytí alobalu z celého selete.

Tip: Po odkrytí alobalu z celého selete do něj zabalte uši, rypáček a konce nohou, aby se příliš neopalovaly.

Autor:

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra v jablečné omáčce

VIDEO Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují....

VIDEO: Pečené trhané kuře na grilu nezapomeňte nakrmit vínem

Trhané kuře v domácí briošce, vše na grilu

VIDEO Na grilu se dají upéct také skvělé briošky, z kuřete pak udělat mix neodolatelných chutí a vůní....

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Křidýlka si při konzumaci můžete namáčet do omáčky.

VIDEO Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

  • Nejčtenější

Co bolí nejvíc? Ani porod, ani kopanec do varlat. Lékaři sestavili žebříček

Bolí nejvíc porod, nebo když muže nakopnete do varlat? Ani jedno. Podle průzkumu britské Národní zdravotnické služby...

Čtyři typy žen, které by chtěl mít každý muž po svém boku. Jste mezi nimi?

Možná právě vy si lámete hlavu nad tím, jak si zajistit přízeň stávající či budoucího partnera? V tomto směru záleží na...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pár dělí sedmatřicet let, chtějí založit rodinu

Jednašedesátiletá Cheryl McGregorová plánuje se svým o sedmatřicet let mladším manželem Quranem založit rodinu. Sama už...

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

  • Další z rubriky

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Praktické tipy, jak nejen o svátcích ohromit dokonalou roládou

Připravit roládu, která se netrhá a jejíž náplň nevytéká, není jen tak. Aby se tento dezert povedl, je potřeba...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Při hubnutí nepodceňujte polední jídlo. Tipy na zdravé a chytré obědy

Dali jste si novoroční předsevzetí, že se letos budete stravovat zdravěji a do prázdnin shodíte „pandemická“ kila? V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Praktiky ve vile Playboy: orgie, orální sex se psem i ošklivé prostitutky

V novém dokumentu Secrets of Playboy (Tajemství Playboye) promluvily bývalé playmates o praktikách ve vile zakladatele...

Sineád O’Connorová šla na pohřeb syna v teplákovce, do rakve dala cigarety

Sedmnáctiletý syn Sineád O’Connorové (55) spáchal začátkem ledna sebevraždu. Zpěvačka skončila následně v péči...

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Pořízková ukázala vrásky a šediny. Stárnoucí ženy z médií téměř vymazali, říká

Pavlína Pořízková (56) se pochlubila neretušovanou fotkou s odrůstajícími šedinami. Podle české topmodelky je přirozené...