Čtvrtek 27. ledna 2022, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 27. ledna 2022 Ingrid

Recepty na světová jídla, která chutnají nejlépe na trávě

  1:00
Každé jídlo chutná na trávě mnohem lépe než v luxusní restauraci. Až vyrazíte na letní piknik a budete chtít trochu experimentovat, zkuste naše tipy z pěti koutů světa. Housky se šunkou jste už přece měli stokrát.

Francouzský ratatouille salát. | foto: Isifa

Národní jídla

Empadinhas je brazilská specialita, něco jako buchty, které se dají plnit čímkoliv, masem či zeleninou.
Na Balkáně je za jedno z národních jídel považována tzv. sarma - zelné listy plněné mletým masem.
Francouzské ratatouille je vařená zelenina, která se podává coby příloha nebo samotná s bagetou.

Brazilské empadinhas s kuřecím masem

Brazilské empadinhas s kuřecím masem.

Příprava: 90 minut / pečení 20 minut

Na 12 kousků

• 270 g másla
• 600 g mouky
• 4 vejce
• 1 lžička soli
• 1 prášek do pečiva
• 2 rajčata
• 400 g kuřecích prsou
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce škrobové moučky
• 200 ml mléka
• tuk na vymazání
• petržel

1. Z pokrájeného másla, mouky, tří vajec, soli a prášku do pečiva zpracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na hodinu odpočinout zabalené v potravinové fólii.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme.
3. Na rozehřátém oleji zpěníme pokrájenou cibuli, plátky česneku, přidáme kuřecí maso a vše společně opečeme, přidáme rajčata a krátce podusíme.
4. Škrob promícháme s mlékem, přelijeme jím kuře s rajčaty a prohřejeme do zhoustnutí.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem. Z těsta oddělíme dvě třetiny, které rozdělíme na 12 kousků. Těmi vyložíme důlky formy tak, aby těsto přesahovalo ven. Zbylé těsto rozválíme.
6. Důlky naplníme kuřecí směsí, posypeme natrhanou petrželí, zakryjeme zbylým těstem, okraje těsta spojíme. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct na 20 minut.

Francouzský ratatouille salát

Francouzský ratatouille salát.

Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

• 1 menší lilek
• sůl, pepř
• 4 rajčata
• 1 cuketka
• 1 žlutá paprika
• 1 šalotka
• 9 lžic olivového oleje
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička dijonské hořčice
• čerstvá bazalka
• 400 g kozího sýra
• 150 g anglické slaniny
• 3 lžíce balsamikového octa
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 bageta
• olej
 
1. Lilek nakrájíme na kostičky a povaříme v osolené vodě sedm minut. Slijeme a necháme vychladnout.
2. Zeleninu omyjeme, u papriky vykrojíme jádřinec a pokrájíme, šalotku jemně nasekáme.
3. V misce prošleháme šest lžic oleje a citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř, nasekanou bazalku. Přidáme zeleninu a lilek, promícháme a dáme chladit.
4. Kozí sýr rozkrájíme na kolečka, každé obalíme slaninou a přelijeme marinádou z balsamikového octa, zbylého olivového oleje, jednoho stroužku rozdrceného česneku, tymiánu a pepře.
5. Bagetu pokrájíme na dlouhé plátky, plátky pak překrájíme na tyčinky. Pokapeme je olejem, ogrilujeme dozlatova a potřeme stroužkem česneku.

Srbské zelné kapsy s masem

Srbské zelné kapsy s masem.

Příprava: 40 minut + chlazení 1 hodina

Pro 8 osob

• 2 lžíce oleje
• 1 stroužek česneku
• 500 g mletého masa
• sůl, pepř
• 4 menší rajčata
• 1/2 menší okurky nebo cukety
• 1 žlutá paprika
• 1 jarní cibulka
• 1 šálek vařené rýže
• 1 menší hlávka mladého bílého zelí 

Tip

Do opékané masové směsi přidejte na malé kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Zbylé kapsy také můžete svinout a zapéct v troubě.

1. Na rozehřátém oleji orestujeme tenké plátky česneku, přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, vařečkou rozmělňujeme větší hrudky masa, ochutíme solí a pepřem. Hotové opečené maso necháme vychladnout.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso promícháme s rýží, zeleninou, necháme vychladit.
3. Z hlávky zelí oddělíme celé pevné listy, naplníme je směsí masa a zeleniny a podáváme.

Dánský tvarohový dezert s třešněmi

Dánský tvarohový dezert.

Příprava: 1 hodina + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

• 1 balení dortového želé
• třešňový nektar (na želé + 200 ml do náplně)
• 600 g třešní
• 1 lžička citronové šťávy
• 3 lžíce cukru
• 1 lžíce škrobové moučky
• 750 g tvarohu
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g moučkového cukru
• 200 g čokoládových sušenek

1. Želé připravíme dle návodu s třešňovým nektarem. Vylijeme ho do pekáčku a necháme zatuhnout.
2. Omyté třešně vypeckujeme a pokrájíme. Půlku jich rozmixujeme se šťávou a cukrem, přilijeme k nim trochu vody a zahřejeme v menším hrnci.
3. Škrob promícháme s trochou studené vody, přilijeme k třešním a asi minutu až dvě povaříme, omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbylé třešně a necháme zchladnout.
4. Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Sušenky nahrubo nalámeme a zalijeme je nektarem.
5. Do mísy dáme vrstvu tvarohu, pak třešní, tvarohu, sušenek a tvarohu. Přetáhneme fólií a necháme vychladit. Před podáváním ozdobíme rozkrojeným želé.

Mexické garnátové špízy se salsou

Mexické garnátové špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 2 hodiny + grilování 6 minut

Pro 4 osoby

• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky sojové omáčky
• 2 lžičky ostré chilli omáčky
• špetka mletého kmínu
• špetka mletého zázvoru
• sůl
• 16 garnátů
• 1 košíček mochyní
• 1 balení cherry rajčat
• 1 jarní cibulka
• petržel
• 1 lžička červeného vinného octa
• 1 limeta

1. Oloupaný a utřený česnek promícháme s jednou lžící oleje, omáčkami a kořením, přidáme sůl a vzniklou marinádu přelijeme přes garnáty. Necháme v chladu odležet.
2. Očištěné mochyně překrájíme na poloviny, rajčata nasekáme a promícháme s najemno pokrájenou jarní cibulkou a petrželí.
3. Salsu dochutíme trochou soli, lžičkou červeného vinného octa a pokapeme zbylým olejem.
4. Garnáty napícháme na špejle po dvou a grilujeme po každé straně 2 –3 minuty.
5. Podáváme se salsou a nakrájenou limetkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmikrásky k obědu, nákup z popelnice. Výměna se nesla v režii eko páru

Podobný věk, naprosto odlišný životní styl. Tak nějak by se dala shrnout nejnovější Výměna manželek, ve které se sešly...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Staňte se vílou i bez diet. Devět rad, jak shodit kila a moc toho neměnit

Premium Chcete pro sebe v novém roce něco udělat? Zapomeňte na razantní diety, které nám odložená kila nakonec vždycky vrátí i...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K hubnutí Alenu motivovala kamarádka. Za necelý rok shodila 34 kilo

Alena Krejčová vážila ve 35 letech 117 kilogramů a zhubla nejen kvůli sobě, ale také kvůli dětem, aby se za ni nemusely...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Omlazující ovoce, tak nazývají goji v Číně. A pěstovat ho lze i u nás

Sice se většinou označují jako plody kustovnice čínské, ale mohou pocházet i z kustovnice cizí, popř. z hybridních...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...