Recepty na světová jídla, která chutnají nejlépe na trávě

  1:00
Každé jídlo chutná na trávě mnohem lépe než v luxusní restauraci. Až vyrazíte na letní piknik a budete chtít trochu experimentovat, zkuste naše tipy z pěti koutů světa. Housky se šunkou jste už přece měli stokrát.
Francouzský ratatouille salát.

Francouzský ratatouille salát. | foto: Isifa

Národní jídla

Empadinhas je brazilská specialita, něco jako buchty, které se dají plnit čímkoliv, masem či zeleninou.
Na Balkáně je za jedno z národních jídel považována tzv. sarma - zelné listy plněné mletým masem.
Francouzské ratatouille je vařená zelenina, která se podává coby příloha nebo samotná s bagetou.

Brazilské empadinhas s kuřecím masem

Brazilské empadinhas s kuřecím masem.

Příprava: 90 minut / pečení 20 minut

Na 12 kousků

• 270 g másla
• 600 g mouky
• 4 vejce
• 1 lžička soli
• 1 prášek do pečiva
• 2 rajčata
• 400 g kuřecích prsou
• 2 lžíce oleje
• 1 cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíce škrobové moučky
• 200 ml mléka
• tuk na vymazání
• petržel

1. Z pokrájeného másla, mouky, tří vajec, soli a prášku do pečiva zpracujeme křehké těsto, které dáme do chladu na hodinu odpočinout zabalené v potravinové fólii.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme.
3. Na rozehřátém oleji zpěníme pokrájenou cibuli, plátky česneku, přidáme kuřecí maso a vše společně opečeme, přidáme rajčata a krátce podusíme.
4. Škrob promícháme s mlékem, přelijeme jím kuře s rajčaty a prohřejeme do zhoustnutí.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem. Z těsta oddělíme dvě třetiny, které rozdělíme na 12 kousků. Těmi vyložíme důlky formy tak, aby těsto přesahovalo ven. Zbylé těsto rozválíme.
6. Důlky naplníme kuřecí směsí, posypeme natrhanou petrželí, zakryjeme zbylým těstem, okraje těsta spojíme. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme zapéct na 20 minut.

Francouzský ratatouille salát

Francouzský ratatouille salát.

Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny + grilování 5 minut

Pro 4 osoby

• 1 menší lilek
• sůl, pepř
• 4 rajčata
• 1 cuketka
• 1 žlutá paprika
• 1 šalotka
• 9 lžic olivového oleje
• 2 lžičky citronové šťávy
• 1 lžička dijonské hořčice
• čerstvá bazalka
• 400 g kozího sýra
• 150 g anglické slaniny
• 3 lžíce balsamikového octa
• 2 stroužky česneku
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 bageta
• olej
 
1. Lilek nakrájíme na kostičky a povaříme v osolené vodě sedm minut. Slijeme a necháme vychladnout.
2. Zeleninu omyjeme, u papriky vykrojíme jádřinec a pokrájíme, šalotku jemně nasekáme.
3. V misce prošleháme šest lžic oleje a citronovou šťávu, hořčici, sůl, pepř, nasekanou bazalku. Přidáme zeleninu a lilek, promícháme a dáme chladit.
4. Kozí sýr rozkrájíme na kolečka, každé obalíme slaninou a přelijeme marinádou z balsamikového octa, zbylého olivového oleje, jednoho stroužku rozdrceného česneku, tymiánu a pepře.
5. Bagetu pokrájíme na dlouhé plátky, plátky pak překrájíme na tyčinky. Pokapeme je olejem, ogrilujeme dozlatova a potřeme stroužkem česneku.

Srbské zelné kapsy s masem

Srbské zelné kapsy s masem.

Příprava: 40 minut + chlazení 1 hodina

Pro 8 osob

• 2 lžíce oleje
• 1 stroužek česneku
• 500 g mletého masa
• sůl, pepř
• 4 menší rajčata
• 1/2 menší okurky nebo cukety
• 1 žlutá paprika
• 1 jarní cibulka
• 1 šálek vařené rýže
• 1 menší hlávka mladého bílého zelí 

Tip

Do opékané masové směsi přidejte na malé kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Zbylé kapsy také můžete svinout a zapéct v troubě.

1. Na rozehřátém oleji orestujeme tenké plátky česneku, přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme, vařečkou rozmělňujeme větší hrudky masa, ochutíme solí a pepřem. Hotové opečené maso necháme vychladnout.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso promícháme s rýží, zeleninou, necháme vychladit.
3. Z hlávky zelí oddělíme celé pevné listy, naplníme je směsí masa a zeleniny a podáváme.

Dánský tvarohový dezert s třešněmi

Dánský tvarohový dezert.

Příprava: 1 hodina + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

• 1 balení dortového želé
• třešňový nektar (na želé + 200 ml do náplně)
• 600 g třešní
• 1 lžička citronové šťávy
• 3 lžíce cukru
• 1 lžíce škrobové moučky
• 750 g tvarohu
• 1 kelímek zakysané smetany
• 150 g moučkového cukru
• 200 g čokoládových sušenek

1. Želé připravíme dle návodu s třešňovým nektarem. Vylijeme ho do pekáčku a necháme zatuhnout.
2. Omyté třešně vypeckujeme a pokrájíme. Půlku jich rozmixujeme se šťávou a cukrem, přilijeme k nim trochu vody a zahřejeme v menším hrnci.
3. Škrob promícháme s trochou studené vody, přilijeme k třešním a asi minutu až dvě povaříme, omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbylé třešně a necháme zchladnout.
4. Tvaroh rozmícháme se smetanou a cukrem. Sušenky nahrubo nalámeme a zalijeme je nektarem.
5. Do mísy dáme vrstvu tvarohu, pak třešní, tvarohu, sušenek a tvarohu. Přetáhneme fólií a necháme vychladit. Před podáváním ozdobíme rozkrojeným želé.

Mexické garnátové špízy se salsou

Mexické garnátové špízy.

Příprava: 30 minut + odležení 2 hodiny + grilování 6 minut

Pro 4 osoby

• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky sojové omáčky
• 2 lžičky ostré chilli omáčky
• špetka mletého kmínu
• špetka mletého zázvoru
• sůl
• 16 garnátů
• 1 košíček mochyní
• 1 balení cherry rajčat
• 1 jarní cibulka
• petržel
• 1 lžička červeného vinného octa
• 1 limeta

1. Oloupaný a utřený česnek promícháme s jednou lžící oleje, omáčkami a kořením, přidáme sůl a vzniklou marinádu přelijeme přes garnáty. Necháme v chladu odležet.
2. Očištěné mochyně překrájíme na poloviny, rajčata nasekáme a promícháme s najemno pokrájenou jarní cibulkou a petrželí.
3. Salsu dochutíme trochou soli, lžičkou červeného vinného octa a pokapeme zbylým olejem.
4. Garnáty napícháme na špejle po dvou a grilujeme po každé straně 2 –3 minuty.
5. Podáváme se salsou a nakrájenou limetkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty

Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...

28. září 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů

Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...

vydáno 5. října 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

Salát s kuřecím masem v avokádu

Salát s kuřecím masem v avokádu

Lehké

30 min

Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?

Salát z černé čočky v dýni

Salát z černé čočky v dýni

Lehké

60 min

Poctivý podzimní salát.

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...