Dejte si jídlo venku. Tipy na skvělé piknikové dobroty

  0:15
Krásné počasí láká vyrazit ven. Když dostanete hlad, stačí vybalit deku a rozložit připravené dobroty. Na západ od našich hranic tomu propadli už dávno.
Kebaby v housce se zeleninou

Kebaby v housce se zeleninou | foto: Stockfood.cz

Piknik neboli hostina pod širým nebem je dobrým důvodem, jak dát dohromady přátele, které jsme dlouho neviděli, i širokou rodinu. Stačí zabalit velkou deku, pár lahví dobrého vína, domácí limonádu a hlavně dostatek jídla.

Jídelníček naplánujte v jednoduchém schématu. Neměl by chybět předkrm, hlavní chod a sladká tečka na závěr. Jsou bohužel i jídla, která se na piknik nehodí.

Kromě zmrzliny se vyhněte i salátům s řídkou zálivkou a raději nakrájejte zeleninu a vyrobte hustší dip, který hosty neupatlá. Nezapomeňte přibalit i vlhčené ubrousky, ať zbytek výletu nemusíte hledat potok, ve kterém byste si mohli umýt ruce. Do čeho na piknik zabalit? Pokud nevlastníte piknikový koš, vystačíte si s batohem.

Kebaby v housce se zeleninouKebaby v housce se zeleninou

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + 2 hodiny + opékání 5-7 minut

* 600 g mletého zadního hovězího masa * 2 cibule * 6 stroužků česneku * sůl a mletý pepř * 2 chilli papričky * 2 lžíce petrželky * 2-3 lžíce vody * olej na potírání * bagety a čerstvá zelenina k podávání

1. Jemně umleté maso promícháme s velmi jemně nakrájenou cibulí, jemně usekanou chilli papričkou bez semínek, prolisovaným česnekem a ochutíme solí a pepřem. Vmícháme podle potřeby trochu vody a usekanou petrželku. Dobře prohněteme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet.

2. Masovou směs znovu propracujeme a tvarujeme z ní malé válečky. Každý váleček napíchneme a upevníme na špejli a maso potřeme olejem. Během grilování kebaby otáčíme a potíráme olejem. Trvá to asi 5-7 minut. Podáváme s bagetou a čerstvou zeleninou.

Tip
Podávejte s nakrájenou paprikou, cibulí, salátem, rajčaty a studenými pikantními omáčkami vložené do podélně rozpůlené bagety nebo housky.

Nakládaný hermelínNakládaný hermelín

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na uležení

* 4 balení hermelínu * 1 hlavička česneku * čerstvě mletý pepř * 1 cibule * 4 chilli papričky * 2 větvičky rozmarýnu * 250 g třešňových rajčátek, na větvičce * panenský olivový olej

1. Zeleninu a bylinky omyjeme, osušíme a očistíme. Sýr nakrájíme na kousky a promícháme s prolisovaným česnekem a pepřem. Do dobře vymyté suché sklenice střídavě vrstvíme kousky sýra s plátky nebo klínky cibule a prokládáme celými chilli papričkami, snítkami rozmarýnu a polovinou rajčátek. Vrstvení zakončíme větvičkou s rajčátky, zalijeme olejem po okraj, aby bylo vše potopené, a sklenici uzavřeme. Necháme v chladu uležet 6-7dní nebo při pokojové teplotě asi 2-3 dny.

Tip
Nakládat můžete různé druhy sýrů, např. mozzarellu, fetu, balkánský sýr, olomoucké tvarůžky, eidam, blaťácké zlato, uzený sýr, nebo je i různě kombinovat a prokládat olivami, bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením, pažitkou, bazalkou apod. dle své chuti a fantazie.

Sýrová pomazánka s hruškami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 2 balení sýra s plísní uvnitř i na povrchu (např. vltavín) * 2 lžíce bílého hustého jogurtu * 2 lžíce majonézy * sůl a čerstvě mletý pepř * 2 jarní cibule s natí * 2 hrušky * 1 lžíce cukru krupice * šťáva z 1/2 citronu

1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a promícháme s trochou citronové šťávy. Vložíme je do pánve, přikryjeme a krátce podusíme ve vlastní šťávě, pak zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Nakonec přidáme citronovou šťávu a trochu soli, odstavíme a necháme vychladnout.

2. Sýr nastrouháme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a dobře promícháme s jogurtem a majonézou.

3. Nakonec vmícháme část vychladlých hrušek. Podáváme posypané nakrájenou cibulovou natí a zbylými hruškami s čerstvým pečivem.

Závin s chřestem a sýremZávin s chřestem a sýrem

Pro 4-6 osob

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

* 500 g listového těsta * 500 g zeleného chřestu * 1 kostka cukru * 1 lžička másla * šťáva z 1 citronu * sůl a mletý pepř * 250 g ricotty * 150 g šunky * 1 lžíce usekané petrželky * 25 g parmazánu (nebo Gran Moravia) * 150 g tvrdého sýra, např. gouda * 1 vejce na potření těsta

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Výhonky chřestu oloupeme, seřízneme zaschlé konce a uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou, máslem a cukrem (asi 3-5 minut). Chřest vyjmeme a uchováme stranou.

2. Těsto rozválíme na velký obdélníkový plát o síle asi 3 mm. Střed těsta potřeme měkkým sýrem, pořádně osolíme, opepříme, poklademe plátky šunky a uvařeným chřestem. Chřest posypeme parmazánem a usekanou petrželkou, překryjeme plátky sýra a těsto přehneme přes náplň. Konce závinu dobře spojíme a stiskneme k sobě. Závin přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 45-50 minut. Necháme zchladnout a podáváme nakrájený na řezy.

5 sendvičů

Obložené chleby jsou piknikovým hitem a zvládnou je připravit i děti. Vyzkoušejte pět klasických receptů, mezi kterými si vybere i ten nejzmlsanější účastník vaší hostiny pod širým nebem.

Sendvič s olivamiSendvič s olivami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 8 plátků toastového chleba * hrst černých oliv * hrst zelených oliv * 200 g sýru feta (nebo balkánského typu) * 3 červené cibule * olivový olej * oregano

1. Sýr osušíme opatrně papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky. Olivy nakrájíme na jemná kolečka a šalotku na půlměsíce.

2. Plátek chleba pokapeme olivovým olejem a poklademe sýrem a přidáme černé a zelené olivy a cibulku.

3. Nakonec na olivy nasypeme posekané čerstvé oregano (pokud nemáme, můžeme nahradit bazalkou nebo majoránkou) a přiklopíme druhým krajícem.

Sendvič s lososemSendvič s lososem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut

* 200 g uzeného lososa * 8 plátků toastového chleba * svazek čerstvého kopru * 1 citron (bio) * 1 zelené jablko * kelímek husté zakysané smetany

1. Citron nakrájíme na plátky. Jablko omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky.

2. Na toastový chleba rozložíme jablka, citrony a natrhané kousky lososa. Zakysanou smetanu lehce osolíme a lžičkou naneseme na toast.

3. Z čerstvého kopru odstraníme stonky a nasekáme. Koprem pak posypeme toast a přiklopíme druhým krajícem chleba.

Tip
Na krátkou dobu můžete zabalit sendviče do potravinové fólie, ale po delší době by v tomto obalu zvlhly. Pokud potřebujete uložit sendviče na dobu delší než dvě hodiny, použijte papírový ubrousek a papírový pytlík. Děti použijí ubrousek jako utírátko na pusu a na pytlíky můžete předem napsat jména majitelů, aby se vám hosté v zásobách nepřehrabovali.

Sendvič s rajčatySendvič s rajčaty

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 150 g pancetty (nebo sušené slaniny) * 3 střední rajčata * 4 lžíce majonézy * svazek rukoly * sůl, čerstvě mletý černý pepř * 8 plátků toastového chleba

1. Slaninu nakrájíme na menší kousky (cca 1,5 cm) a necháme ji lehce osmahnout na pánvi s nepřilnavým povrchem.

2. Rajčata nakrájíme na plátky, rukolu omyjeme a osušíme.

3. Na chleba rozložíme rukolu, přidáme opečenou slaninu, nakrájená rajčata osolíme a opepříme. Nakonec přidáme majonézu a přiklopíme druhým toastem.

Sendvič s houbamiSendvič s houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 20 minut

* 100 g lišek nebo žampionů * 200 g goudy nebo 45% eidamu * 8 plátků toastového chleba * 50 g másla * svazek petrželky * sůl, pepř

1. Houby očistíme a podusíme na lžíci másla, trvá to cca 10 minut. Hotové houby osolíme a opepříme.

2. Plátky chleba lehce namažeme máslem a poklademe na ně houby, přidáme plátky sýra a sekanou petrželku. Přiklopíme druhým plátkem chleba.

3. Toasty necháme zapéct v sendvičovači, pokud jej nemáme, použijeme pánev a toast zatížíme svrchu talířem - opékáme z obou stran.

Sendvič s kuřetemSendvič s kuřetem

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 200 g kuřecích prsou * 8 plátků toastového chleba * nať koriandru * 1 lžička červené papriky, sušené * 1 lžička kari * mangové čatní (nebo sladká chilli omáčka)

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, osolíme a obalíme ve směsi červené papriky a kari.

2. Maso opečeme na troše oleje a nakrájíme na plátky.

3. Plátky chleba obložíme masem, proložíme koriandrem a pokapeme mangovým čatní. Obložený toast přiklopíme druhým plátkem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...