Recepty z hub

Uvařte si luxusního houbového kubu podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Připomeňte si recept na tuto...

20. prosince 2024  12:35

Dejte si ji klidně jako řízek. Hlíva je dokonalý elixír, nakopne imunitu

Její blahodárné účinky znali už dávno v Číně, využívali je také staří Římané, přesto ji trochu přehlížíme. Ochutnejte ji i vy, můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, dokonce si ji i sami...

19. listopadu 2024

Zázrak nejen pro vegetariány. Hlíva ústřičná nahradí maso i prospěje zdraví

Její blahodárné účinky znali už staří Číňané nebo Římané. Ochutnat hlívu ústřičnou můžete snadno i vy. Můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, a dokonce si ji i sami vypěstovat. Je nejen velmi...

31. srpna 2024

Husté polévky, omelety i houby. Chalupářské rychlovky vás budou bavit

V létě trávíme na chatách a chalupách ještě víc času než doma. Ne každý tu má po ruce veškerý kuchyňský komfort, ale i s jednou pánvičkou nebo pekáčkem se dá zahrát velké kulinární divadlo. Máme pro...

17. srpna 2024

Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Kačenky české fascinují jemnou chutí, jen pozor na záměnu či alergii

Nemají rády vítr, sucho ani přelíznutí mrazem a v lese je většinou nenajdete, vyžadují dost specifické podmínky. Kdo „má své místo“, kde tyto houby rostou, jako by v ruce držel svatý grál. Kačenka...

3. dubna 2023  8:49

Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr

Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu:...

23. prosince 2022

Kuchař Kašpárek je génius v doladění chuti, shodli se kolegové v Souboji

Letošní Souboj na talíři dospěl do svého konce a Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt se na obrazovkách Novy podělili o svůj poslední kulinářský výlet a tentokrát i kuchařský trojboj....

25. října 2022  22:45

Nejen vepřo knedlo zelo. Takhle si pochutnávají na vepřovém mase ve světě

Maďarský perkelt, bavorské pečené koleno na černém pivu, vepřové nudličky se žampiony a ananasem po asijsku nebo lehký salát s vepřovou panenkou, jak ho mají rádi v Itálii. Zkuste si vybrat mezi...

17. října 2020

Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově

Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy...

19. září 2020

VIDEO: S mykologem na houbách toho nasbíráte víc než obvykle. I u Prahy

Mykologové, podobně jako zkušení houbaři, si toho z lesa odnesou daleko víc než jen obligátní hříbky či křemenáče. Jak se přesvědčil náš kolega Martin Chamer, s nímž před pár dny zašel na houby do...

13. června 2020

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase krásně prohřeje zkřehlé tělo. Vybrali jsme pro vás dokonalou čtyřku, která nadchne...

18. ledna 2020

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese, ale i na špalících dřeva, které venku sušíte na otop. Dokonce ji lze pěstovat,...

11. listopadu 2019

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek. Při troše fantazie z nich lze vykouzlit báječný hlavní chod, o který bude na stole...

5. října 2019

RECEPT DNE: Těstoviny s liškami

Už nevíte, jak zpracovat úrodu hub? Vyzkoušejte náš recept na těstoviny s liškami.

31. srpna 2019

RECEPT DNE: Frittata s houbami

Už nevíte, co si počít s plnými košíky hub z lesa? Vyzkoušejte recept na frittatu s houbami.

25. srpna 2019

Chutné loučení s prázdninami. Zkuste houbové recepty nejen pro chalupáře

Příjemně teplé a vlhké počasí posledních prázdninových dní vábí do lesů houbaře všeho věku. Ale co s košíky plnými úlovků? Než se vrhnete na sušení nebo zamrazování, uvařte si něco dobrého na zub....

24. srpna 2019

Hlíva jako recept na dlouhý život. Hlídá cholesterol a pomáhá hubnout

Léčivá síla hlívy ústřičné je známá po tisíce let. V Číně ji lidé považují za účinný prostředek, který člověku zaručí pevné zdraví a dlouhý život. A v kuchyni z ní připravíte spoustu báječných jídel.

21. srpna 2019

RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách

Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.

22. července 2019

RECEPT DNE: Roštěná s jogurtovo-houbovou omáčkou

Zkuste k sobotnímu obědu uvařit roštěnou s jogurtovo-houbovou omáčkou. Uvidíte, že si pochutná celá rodina.

25. května 2019

Penízovka, hlíva i ucháč. Houby začínají vystrkovat růžky

Amatérští houbaři i mykologičtí odborníci už si začali užívat sezonu jarních hub. A taková penízovka nebo hlíva nejen skvěle chutná, ale prospěje i vašemu tělu, píše týdeník 5plus2.

11. dubna 2019

Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných tradic i zkušeností kuchařek mnoha generací. Už se vám sbíhají sliny na jihočeskou...

9. března 2019

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté polévky hlad a teď v zimě navíc báječně prohřejí tělo. Zkuste do nich přidat zázvor,...

19. ledna 2019

Sejkory, kyselo i hubník. V Krkonoších se lidová strava drží a vyvíjí

Zatímco většina zvyků horalů v Krkonoších už dávno zanikla, tamní lidové pokrmy se stále drží v oblibě a mnohdy dokonce vyvíjejí. Největší životnost v čase prokázalo kyselo, které bylo nejčastějším...

29. prosince 2018  8:15

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

15. října 2018

Hodný pán s houbami. Blog o tom, o čem se nemluví

Líbí se ti? Pojď si sáhnout, neboj se. Pohlaď si ho, je to jako hračka. Poslouchám toho neznámého staršího pána, jak mě přemlouvá, a dívám se na tu divnou růžovou věc, co mu trčí z rozepnutých...

9. října 2018  10:50

Věčně hladový skladník vyhrál soutěž jedlíků, knedlíky cpal do úst rukama

Kyselo, zelňačka a další tradiční polévky v sobotu provoněly Malou Úpu v Krkonoších. Konal se tam třetí ročník kulinářské soutěže Maloúpská vařečka. Návštěvníkům nejvíc lahodila kulajda Sokolích bud....

1. října 2018  17:52

Čtyři lidé se otrávili jedovatou muchomůrkou tygrovanou na Jihlavsku

Čtyři lidé během jediného týdne skončili v nemocnici v Jihlavě s těžkou otravou muchomůrkou tygrovanou. Podle mykologů je těchto hub v lesích momentálně hodně a neznalí houbaři si ji mohou splést s...

1. října 2018  11:16

Vrátili jste se z lesa s plným košíkem hub? Šup s nimi do trouby

Pokud také patříte k těm, kdo nemohou minout les bez toho, aby se podívali, jestli rostou, tak máte v poslední době o zábavu postaráno. Vyrazit do lesa s košíkem je sice dobrodružství i duševní...

29. září 2018

Počasí se umoudřilo, houbaři mohou nachystat výstavu i s ochutnávkou

Houbové pečenáče ze sírovce, houbový salát, houbová pomazánka na tousty, nádivka z hub a samozřejmě houby na kyselo podle speciálního receptu Jiřího Pošmury. Takové a mnohé další dobroty připravené z...

26. září 2018  11:54

Zraněný houbař měl v krvi 8,83 promile alkoholu. Pil jsem jen pivo, tvrdil

Neuvěřitelných 8,83 promile alkoholu v krvi měl houbař z Ostravska, který si o víkendu v lesích na Bruntálsku zlomil kotník. Patrně rekordní hodnotu mu naměřili v nemocnici v Krnově, kam ho přivezla...

24. září 2018  8:43,  aktualizováno  10:27

Velkorysý dárek od Kima. Diktátor poslal do Soulu dvě tuny hub

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi dvě tuny čirůvek větších. Tyto houby, které jsou v Koreji velmi drahé, dorazily do Soulu ve čtvrtek ještě předtím, než...

21. září 2018  9:23

Jihočeští houbaři nosí domů plné košíky, ti neopatrní ale ničí podhoubí

V jižních Čechách vypukla houbařská mánie. Sociální sítě plní v těchto dnech fotografie s košíky plnými hřibů, lišek nebo ryzců. Nejvíce hub je podle mykologů v jižní a západní části kraje.

21. září 2018  9:21

Lesy na Vysočině zaplavily hřiby, lidé si jich domů nosí až stovky

Příjezdové cesty do lesů na Jihlavsku jsou v tomto týdnu obsypané auty. Po lesích se prochází tisíce houbařů, kteří mají jedno společné - plné košíky hřibů. Sezona hub po několika vydatných deštivých...

21. září 2018  8:44

Hledání hub je po suchém létě loterií. Pokud rostou, tak jen u potoků

Úmorné sucho odrazuje houbaře od chození do lesa. Kdo to zkusí, často se vrací s prázdnou. Takřka jedinou šancí najít houby, je pátrání kolem břehů potoků a dalších vodních ploch. Výjimkou není ani...

19. září 2018  16:29

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této době měla začít podzimní houbová sezona. Zkusme zmapovat republiku podle vašich...

15. září 2018

Poradny