Úterý 21. ledna 2020, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 21. ledna 2020 Běla

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

  0:02aktualizováno  0:02
Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy nejsou vaším šálkem čaje. Tehdy popadněte pánev a zkontrolujte, jestli máte doma dost zeleniny, čerstvé houby a hlavně vajíčka. Inspirace tentokrát letí z Bulharska i Blízkého východu.
Část 1/3
Šakšuka

Šakšuka

Ingredience na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 vejce
  • bílý jogurt k podávání
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, česnek prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme středu se semínky a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Když se začne opékat, přidáme česnek, mletou papriku a římský kmín. Necháme rozvonět.
  3. Pak do pánve přidáme rajský protlak, zarestujeme a nasypeme nakrájené papriky. Lehce osolíme a necháme za průběžného míchání probublávat asi pět minut. Pak vmícháme rajčata a necháme směs na mírném plameni zhoustnout. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Nakonec do ní uděláme obrácenou lžící čtyři důlky, do kterých rozklepneme vejce. Necháme prohřívat tak dlouho, dokud nejsou bílky tuhé a žloutky tak akorát.
  5. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a k šakšuce nabídneme bílý jogurt.

Tip: Závěrečný proces můžete urychlit tak, že pánev zakryjete poklicí, ale žloutky v tom případě nebudou tak tekuté.

Autor:
  • Nejčtenější

Vysoký tlak nepodceňujte, i když nic necítíte. U infarktu jde o minuty

Srdeční infarkt je závažné akutní onemocnění, které postihuje pětkrát častěji muže než ženy. S největší...

Jsem manželka, ale nebudeš mi strkat jazyk do hlavy, zaznělo ve Výměně

Vlastík má ženy rád a pod vlivem alkoholu nemá zábrany. A ví to o něm i jeho manželka Markéta (37), která rodinu do...

17 signálů, že jste pro něj pouhým „převozníkem“ do dalšího vztahu

Na začátku každého nového vztahu jsme tak trochu nesvé. Nevíme, zdali to s námi protějšek myslí vážně, nemá nás pouze...

Sedm vědecky podložených triků, jak být atraktivní pro muže

Nepatříte k ženám obletovaným muži, ale chtěla byste to změnit? Máme pro vás dobrou zprávu – nemusíte mít postavu jako...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Před třiceti lety se báli masturbace, dnes Češi řeší závislost na pornu

Když po roce 1989 začaly vycházet v tisku první poradny jako Láska, sex a něžnosti, byl to pro mnohé čtenáře šok....

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Lehký salát s rybími kousky

Tento salát budete milovat. Je snadný na přípravu a ještě luxusně chutná.

Fazolová, mrkvová i celerová s pestem. Lahodné zimní polévky vás zahřejí

Je vám zima? Dejte si hustou polévku. Ráno povzbudí, v poledne zasytí a večer po návratu ze zdravotní procházky zase...

Maso se zeleninou jsou bezva parťáci. Dopřejte si ho s kapustou či zelím

Už naše babičky věděly, že kousku hovězího nebo vepřového dodá zelenina na šťavnatosti a rafinovanosti, zatímco maso...

RECEPT DNE: Kari polévka se sladkými bramborami

Zdravá polévka, kterou si mohou dopřát i vegani. Vyzkoušejte náš recept.

Najdete na iDNES.cz