Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

  0:02aktualizováno  0:02
Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy nejsou vaším šálkem čaje. Tehdy popadněte pánev a zkontrolujte, jestli máte doma dost zeleniny, čerstvé houby a hlavně vajíčka. Inspirace tentokrát letí z Bulharska i Blízkého východu.
Část 1/3
Šakšuka

Šakšuka

Ingredience na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 vejce
  • bílý jogurt k podávání
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, česnek prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme středu se semínky a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Když se začne opékat, přidáme česnek, mletou papriku a římský kmín. Necháme rozvonět.
  3. Pak do pánve přidáme rajský protlak, zarestujeme a nasypeme nakrájené papriky. Lehce osolíme a necháme za průběžného míchání probublávat asi pět minut. Pak vmícháme rajčata a necháme směs na mírném plameni zhoustnout. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Nakonec do ní uděláme obrácenou lžící čtyři důlky, do kterých rozklepneme vejce. Necháme prohřívat tak dlouho, dokud nejsou bílky tuhé a žloutky tak akorát.
  5. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a k šakšuce nabídneme bílý jogurt.

Tip: Závěrečný proces můžete urychlit tak, že pánev zakryjete poklicí, ale žloutky v tom případě nebudou tak tekuté.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Smažená rebarbora s petrželovými bramborami

Smažená rebarbora s petrželovými jahodami

Sezona rebarbory je právě teď. Připravte si ji netradičně a to smaženou s petrželovými bramborami. Určitě si pochutnáte!

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

RECEPT DNE: Čekankový salát s jablky a datlemi

Čekankový salát s jablkem a datlemi

Jste milovnice salátů? Vyzkoušejte recept na netradiční čekankový salát s jablky a datlemi.

Najdete na iDNES.cz