Zatímco na horách se ještě lyžuje, v nížinách lidé připravují zahrádky a vyrážejí na houby. Stále je možné najít několik druhů typických zimních hub, ovšem pomalu se klubou i ty jarní.
„V Brdech roste penízovka sametonohá a dubová, ucho Jidášovo (roste zejména na větvích černého bezu), hlíva ústřičná,“ popisuje letošní zimní úlovky na webu nahouby.cz houbařka Edita.
„Na starých pařezech nyní poměrně hojně roste výborná houba penízovka sametonohá, vhodná zejména do polévek,“ dodává sběratel Tonda z Moravskoslezského kraje. Zmíněné tři zimní houby jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné a používají se v lidovém léčitelství.
Podporují imunitu, penízovka se užívá jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, proti nespavosti či k posílení slinivky břišní. Zná ji i tradiční čínská medicína, kde se konzumuje při jaterních chorobách.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Hlíva ústřičná, přezdívaná „elixír mládí“ zase pomáhá snižovat cholesterol. Ucho Jidášovo, rostoucí celý rok, podporuje imunitu a dobře se hodí do houbové „číny“.
Mezi jarními druhy se začíná objevovat kačenka česká, které vyhovuje zejména deštivé a chladnější jarní počasí. „Bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá. Roste například pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní,“ popisuje mykolog Aleš Vít na webu České mykologické společnosti.
Velice podobný kačence je smrž obecný. Daří se mu od dubna do května, první plodnice vyrůstají i koncem března.
Podívejte se, jak si Zdeněk Pohlreich užívá pastu z jarních smržů:
25. března 2016 |
Roste na okrajích zejména listnatých lesů, u cest, lze ho najít i kolem starého uskladněného dřeva nebo v zahradnictvích, kde se kůrou mulčují záhony. Podobný kačence je i ucháč obrovský, rostoucí kolem borových a smrkových pařezů.
Pozor však na jeho jedovatého kolegu, ucháče obecného. Ten obsahuje jed gyromitrin, a po jeho požití tak velmi snadno můžete skončit v nemocnici nebo v márnici.
Polévka z penízovky
Potřebujeme: 200 až 300 g penízovky sametonohé (kloboučky), sádlo, cibuli, pórek, česnek, domácí nudle, 1 litr kuřecího či hovězího vývaru, petrželku, pepř, sůl.
Postup: Nakrájíme cibuli, přidáme celé nebo napůl rozkrojené kloboučky penízovek a pórek, vše osmahneme na sádle. Přidáme špetku pepře, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme nudle. Poté přidáme nakrájenou mrkev a česnek, osolíme a vaříme zeleninu doměkka. Nakonec přidáme sušenou či čerstvou petrželku a s pečivem podáváme.
Restované kačenky
Základní úpravou kačenek je jednoduché orestování a krátké podušení na pánvi, pouze na másle či sádle a s cibulkou.
Kačenky na pánvi změknou a pustí šťávu. Hotové podušené houby je nejlepší párovat jen s jednou surovinou, ať jsou to vejce na smaženici, brambory, nebo si je dát jen na čerstvý chléb. Skvěle se také hodí do houbové omáčky či pod maso.