Zatímco na horách se ještě lyžuje, v nížinách lidé připravují zahrádky a vyrážejí na houby. Stále je možné najít několik druhů typických zimních hub, ovšem pomalu se klubou i ty jarní.
„V Brdech roste penízovka sametonohá a dubová, ucho Jidášovo (roste zejména na větvích černého bezu), hlíva ústřičná,“ popisuje letošní zimní úlovky na webu nahouby.cz houbařka Edita.
Fotogalerie |
„Na starých pařezech nyní poměrně hojně roste výborná houba penízovka sametonohá, vhodná zejména do polévek,“ dodává sběratel Tonda z Moravskoslezského kraje. Zmíněné tři zimní houby jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné a používají se v lidovém léčitelství.
Podporují imunitu, penízovka se užívá jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, proti nespavosti či k posílení slinivky břišní. Zná ji i tradiční čínská medicína, kde se konzumuje při jaterních chorobách.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Hlíva ústřičná, přezdívaná „elixír mládí“ zase pomáhá snižovat cholesterol. Ucho Jidášovo, rostoucí celý rok, podporuje imunitu a dobře se hodí do houbové „číny“.
Mezi jarními druhy se začíná objevovat kačenka česká, které vyhovuje zejména deštivé a chladnější jarní počasí. „Bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá. Roste například pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní,“ popisuje mykolog Aleš Vít na webu České mykologické společnosti.
Velice podobný kačence je smrž obecný. Daří se mu od dubna do května, první plodnice vyrůstají i koncem března.
Podívejte se, jak si Zdeněk Pohlreich užívá pastu z jarních smržů:
25. března 2016 |
Roste na okrajích zejména listnatých lesů, u cest, lze ho najít i kolem starého uskladněného dřeva nebo v zahradnictvích, kde se kůrou mulčují záhony. Podobný kačence je i ucháč obrovský, rostoucí kolem borových a smrkových pařezů.
Pozor však na jeho jedovatého kolegu, ucháče obecného. Ten obsahuje jed gyromitrin, a po jeho požití tak velmi snadno můžete skončit v nemocnici nebo v márnici.
Polévka z penízovky
Potřebujeme: 200 až 300 g penízovky sametonohé (kloboučky), sádlo, cibuli, pórek, česnek, domácí nudle, 1 litr kuřecího či hovězího vývaru, petrželku, pepř, sůl.
Postup: Nakrájíme cibuli, přidáme celé nebo napůl rozkrojené kloboučky penízovek a pórek, vše osmahneme na sádle. Přidáme špetku pepře, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme nudle. Poté přidáme nakrájenou mrkev a česnek, osolíme a vaříme zeleninu doměkka. Nakonec přidáme sušenou či čerstvou petrželku a s pečivem podáváme.
Restované kačenky
Základní úpravou kačenek je jednoduché orestování a krátké podušení na pánvi, pouze na másle či sádle a s cibulkou.
Kačenky na pánvi změknou a pustí šťávu. Hotové podušené houby je nejlepší párovat jen s jednou surovinou, ať jsou to vejce na smaženici, brambory, nebo si je dát jen na čerstvý chléb. Skvěle se také hodí do houbové omáčky či pod maso.