Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

  10:05aktualizováno  10:05

Hlíva ústřičná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPřestože se hlíva ústřičná pěstuje v dosti hojném množství obchodně, pro mnohé houbaře je velikým potěšením nalézt ji ve volné přírodě. Hlíva ústřičná roste na živých i odumřelých listnáčích, často v ohromném množství. A jelikož může vyrůstat na stejném místě i v dalších letech, je dobré si zapamatovat přesné místo, kde jste ji nalezli.

Klobouk je 5 – 20 cm široký, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, v dospělosti vějířovitý nebo polokruhovitý s ostrým okrajem, hladký, masitý. Barva má velmi proměnlivou, od břidlicově šedé až po světle hnědou nebo s modrým odstínem. Třeň někdy téměř chybí, jindy může být dosti dlouhý, plný, bílý, na bázi chloupkatý. Lupeny jsou čistě bílé, ve stáří tmavší, sbíhavé na třeň. Dužnina je pružná, šťavnatá, příjemně vonná. Výtrusný prach je bílý. Hlíva ústřičná roste v trsech, jeden klobouk nad druhým. Jestliže ji ze stromu opatrně sejmeme, je obvykle krásně čistá.

Kde a kdy roste

Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na stromech stojících, padlých nebo poražených a na pařezech. Nejčastěji vyrůstá na buku, ale můžeme ji najít i na jiných dřevinách, zvláště na jilmech, vrbách či topolech, a to po celou vegetační dobu.

Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby. Pokud odříznete jenom klobouky, klidně ji můžeme i usušit. Jestliže ji opatrně seberete, je čistá, takže bude bohatě stačit, otřete-li ji vlhkou utěrkou. Vzhledem k úžasné vůni můžete hlívu použít téměř ke všem masitým a rybím jídlům, takže je v kuchyni všestranně použitelná.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Najdete na iDNES.cz