Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

  12:01aktualizováno  12:01

Penízovka sametonohá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prew„Sametka“ nebo „vánoční houba“, jak se této houbě lidově říká, je mezi houbaři oblíbená hlavně proto, že se dá sbírat v období, kdy neroste téměř nic. Jak již jméno naznačuje, penízovka sametonohá má tmavě sametový třeň (nohu). Roste normálně i v období zimy a přežívá i mírnější mrazy – snad je i potřebuje, aby mohla tvořit plodnice. Může i úplně zmrznout a přesto přežije.
Ve světové produkci má penízovka sametonohá veliký význam. Je kosmopolitně rozšířená; roste v Evropě, v Asii, v Austrálii, v Severní Americe i v Africe. Snadno ji z přirozeného stanoviště můžeme naočkovat na vhodné špalky nebo stromy nedaleko našeho bydliště. Výhodou je, že tvoří plodnice v době, kdy se teplota přiblíží bodu mrazu, tedy v období, kdy je jiných hub v přírodě nedostatek. 

Kloboučky jsou 2 – 10 cm široké, v mládí zvonkovitě sklenuté, později ploché, barvy světle pomerančové, při okraji bledší a uprostřed tmavší, zcela hladké a lesklé, s lepkavým povrchem.Třeň je 3 – 8 cm dlouhý, velmi tuhý, tmavě sametový – zvláště na spodní části.

Kde a kdy roste

Roste velmi hojně na podzim a začátkem zimy (září až prosinec), méně i na jaře, na odumřelých a živých listnáčích a jejich pařezech (vrby, topoly, jilmy, lípy aj.) v lesích, parcích i zahradách.

Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit. Pokud ji použijeme čerstvou, odřízneme raději většinu třeňů a kloboučky pokrájíme nadrobno. Dodává dobrou chuť polévkám i masu, ovšem musí být řádně povařena.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Najdete na iDNES.cz