Penízovka dubová (Collybia dryophila)

aktualizováno 
Za deště se penízovka dubová nápadněji vybarví do oranžové barvy, takže si jí snadněji všimnete.

Penízovka dubová | foto: Profimedia.cz

Penízovka dubová roste ve všech lesích po celou sezónu. Přesto vám jídelníček neobohatí, není totiž jedlá.

Jak vypadá

Hladký klobouk měří do šesti centimetrů v průměru. Časem se zplošťuje a střed se mírně propadá dovnitř. Právě v samotném středu má klobouk nejtmavší barvu. Oranžová nebo rezavá barva směrem k okrajům světlá až do krémové či bělavé barvy. Penízovky dubové ale nevypadají vždy úplně stejně, proto je těžší je rozpoznat.

Na spodní straně klobouku uvidíte husté lupeny, zabarvené do bělavé nebo žlutavé. Penízovka vypadá křehce kvůli tenkému třeni. Ten vyrůstá okolo šesti centimetrů do výšky, má podobnou barvu jako střed klobouku.

Kde a kdy roste

Penízovka dubová je hojně rozšířená po celé republice. Roste od jara až do podzimu. Najdete ji jak v listnatých, tak i v jehličnatých lesích. Jak název napovídá, často se vyskytuje pod duby.

Když na ně ale narazíte, nesbírejte je – nejsou jedlé. Mohou způsobit zažívací obtíže, u lidí s citlivějším zažíváním i lehkou otravu.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Najdete na iDNES.cz