Nesbírejte přemrzlé houby, hrozí z nich otravy, varuje mykolog

  15:53aktualizováno  15:53
Noční a ranní teploty pod bodem mrazu věstí konec houbařské sezony. Daří se jen druhům adaptovaným na větší chlad a lepší to už letos nebude. Odborníci navíc varují před možností otravy z několikrát přemrzlých hub.
U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto

U několikrát přemrzlých hub hrozí otrava patogeny z nahnilých částí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Běžná houbařská sezona je již za námi a nelze již předpokládat zvýšený výskyt jedlých druhů hub," uvedl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Chmurnou předpověď mají na svědomí především noční mrazy, jež omezily růst většiny houbaři běžně sbíraných hub, jako jsou hřiby a čirůvky. I když opravdu skalní houbaři něco najdou kdykoliv.

Růst přestaly i václavky, které v minulých týdnech zaplavily české lesy, navíc jsou již většinou přerostlé a nehodí se pro jídlo. Vůbec by si podle Borovičky houbaři měli dávat pozor, v jakém stavu se jejich "úlovky" nachází. "Houby by neměly být několikrát přemrzlé, protože pak vznikají sekundární otravy z patogenů obsažených v nahnilých kusech," vysvětlil mykolog.

Jednorázové zmrazení přitom houbám nevadí, všechny druhy hub kromě pýchavek se dokonce dají zmrazené uskladnit. Musíte je ovšem předem tepelně zpracovat, jak to radí zkušený mykolog Jiří Baier v předchozím článku Jak si poradit s nadúrodou hub.

Nalézt lze nyní převážně jen druhy uvyklé na chlad. Ty ovšem najdete i v prosinci; viz předchozí článek s tipy, jak si užít čerstvé houby na štědrovečerním stole. Jejich typickým zástupcem je například hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Narazit můžete i na několik druhů čirůvek: zemní, fialovou a dvoubarvou.

Jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené a muchomůrky citronové, se již vyskytují opravdu jen zřídka. Pozor ale nespočetné druhy jedovatých pavučinců a vláknic, kterým se stále daří.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Najdete na iDNES.cz