VIDEO: Plněné smrže s pastou, lahodné jarní houby podle Pohlreicha

  0:03aktualizováno  0:03
Dejte si kvalitní těstoviny s trochou plněných jarních smržů a křehkým zeleným chřestem, lehce posypané strouhaným parmazánem, a musíte uznat, že jaro je úžasné. A stejně jako opravdu dobrá, lehká pasta se nepřejí. Možná i proto tohle jídlo šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opravdu miluje.

Přinejmenším tak jako sebe, protože si ho vybral do dalšího dílu své kuchařské show Tak vaří šéf!. Rozhodl se totiž, že si udělá menu sám pro sebe, a sestavil ho ze svých nejoblíbenějších jídel.

Kromě zmíněné pasty si s láskou připraví mušle svatého Jakuba a naučí je diváky zpracovat od vyloupnutí po kuchyňskou úpravu, pak rybu svatého Petra, luxusní čokoládový moučník a tataráček z rajčat se sorbetem z červených paprik.

Jak na jarní smrže plněné kuřecí nádivkou

Smrž je typická jarní houba s křehkou dužinou, která se objevuje už od poloviny března zhruba do konce května a nemůžete ji zaměnit za žádný jedovatý druh.

Fotogalerie

V sezoně ji můžete koupit také pod označením kačenka, není nejlevnější, ale stojí za to ji ochutnat. Dokonce ji můžete pěstovat na zahradě, pokud jste schopni vytvořit jí vhodné podmínky, podhoubí lze překvapivě zakoupit i přes internet.

Před přípravou houby očistíte, spaříte, okrojíte okraje a naplníte je kuřecí nádivkou, jejíž přípravu šéf velmi jednoduše popisuje ve videu. Naplněné smrže rovnou vkládejte do masového vývaru a povařte. Jakmile vyplavou, je nádivka hotová a můžete je odstavit.

Na másle lehce orestujte povařený, zchlazený v ledu (aby si zachoval barvu) a pokrájený zelený chřest, pak přidejte povařené plněné kačenky, těstoviny uvařené na zkus, zlehka promíchejte, naservírujte na talíř, posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem a užijte si chuť jara.

Autor:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Nepusťte zloděje do bytu. Balkon zamkněte, na okna nalepte fólie

Bezpečnostní fólie v sobě skrývá obrovské překvapení pro zloděje. Jakmile...

Najít příbytek vybílený zloději si jistě nepřeje nikdo. Z policejních statistik však vyplývá to, že až 95 % pachatelů...

Drony jsou stvořené pro zachraňování životů, říká Čech, který s nimi závodí

Jan Mittner je průkopník a nejlepší český závodník s drobnými létajícími...

Můžeme mu směle říkat český král dronů. Jan Mittner s drony závodí a prodává je. V rozhovoru pro magazín Víkend zároveň...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz