Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu

  0:07
Stačí znát pár fíglů a budete dělat těstoviny jako víno. Protože není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, tedy italsky pastu, a přesto je to umění. Podobné je to s tiramisu. V českých kuchyních mu vymýšlíme nové složení, přitom v tom originálním nenajdete žádné nedostupné suroviny.

Italský kuchař Emanuele Ridi si do jednoho ze svých prvních pořadů pozval Halinu Pawlowskou, aby jí ukázal, jak má vypadat a chutnat pravá italská pasta. Dnes v podvečer na Primě se v repríze tohoto dílu dozvíte úplné základy, na kterých správná pasta stojí.

Emanuele Ridi zvaný Manu pozval na těstoviny Halinu Pavlovskou

Jak osolit vodu, jak poznat, že jsou těstoviny uvařené al dente, tedy tzv. na skus, či jak využít horkou slanou vodu scezenou z těstovin. Manova babička v ní myla nádobí; škrob uvolněný z těstovin má totiž bělicí účinky a krásně čistí příbory i porcelán.

Pomodori ripieni di salsa tonnata

Jako předkrm, tedy antipastu, si můžete podle Emanuela připravit rajčata plněná tuňákovým krémem. Připravte si na ně čtyři velká rajčata, uřízněte jim vršek se stopkou, odstraňte z nich vnitřek a nechte je vykapat. Semínka odkrojte a vyhoďte, dužinu pokrájejte na kousky, capari propláchněte od octa. Ančovičky (8 ks), 200 g tuňáka z konzervy, 2 lžíce solených capari, lžíci citronové šťávy a kousky rajčat rozmixujte a spojte s majonézou. Rajčata naplňte a ozdobte tymiánem.

Rajčata plněná tuňákovým krémem (pomodori ripieni di salsa tonnata)

Na majonézu potřebujete 2 žloutky, 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci citronové šťávy a špetku soli. Ke žloutkům po kapkách přilévejte olej a šlehejte je metličkou nebo mixérem, stejně i citronovou šťávu, dokud nevznikne hustá hmota. Pozor, pro přípravu majonézy je důležité mít žloutky a olej ve stejné pokojové teplotě, jinak se nespojí k sobě! Hotovou majonézu můžete dochutit solí.

Aglio olio e peperoncino

A je čas na klasiku, pastu s olivovým olejem, plátky česneku a feferonkami (viz úvodní video). Špagety, 400 g balení, uvařte v dobře osolené vodě. Dále si připravte 16 stroužků česneku, který nasekejte nebo pokrájejte na plátky. Na studenou pánev nalijte panenský olivový olej, přihoďte česnek, dvě nasekané feferonky a petrželovou nať.

Těstoviny přidejte přímo na pánev s olejem, česnekem a feferonkamiEmanuele Ridi s hotovou klasikou: aglio olio e peperoncino

Přidejte špagety i s trochou škrobové vody z hrnce, kde se vařily špagety, vše promíchejte na pánvi se směsí a můžete podávat. Další tipy na přípravu dobré pasty s videoreportážemi najdete v předchozím článku.

Carbonara neboli špagety po uhlířsku

Na pánev s trochou panenského olivového oleje vhoďte 200 g slaniny pokrájené na nudličky, případně pravého italského pancetta a opečte dokřupava. Zvlášť si smíchejte 6 žloutků z čerstvých vajec s parmazánem (100 g) a pepřem a vyšlehejte.

Než přidáte k těstovinám na pánvi vajíčko, stáhněte ji z ohně, jinak budete mít místo "carbonara" omeletu A můžete servírovat

Uvařené špagety (400 g balení) vhoďte na pánev se slaninou, proházejte nebo promíchejte, stáhněte z plotýnky, přimíchejte vyšlehané žloutky a můžete podávat.

Carbonara aneb těstoviny po uhlířsku

Manu si myslí, že tato pasta není tak úplně italská, ale má pravděpodobně spíše americké kořeny. Každopádně ji doporučuje díky vejci a slanině jako vydatnou snídani.

Al sugo di salsiccia

Připravte si 320 g čerstvých tagliatelle, případně balíček sušených a dejte je vařit. Na pánev s olivovým olejem vhoďte celé, jen trochu pomačkané stroužky česneku, chvíli je opékejte, aby česnek pustil aroma a vyhoďte.

Na pánvi nejprve na oleji orestujte pomačkané stroužky česneku, kvůli vůniTěstoviny s rajčatovou omáčkou a klobáskou (al sugo di salsiccia)

Do pánve přidejte 4 klobásky zbavené střívka a rozdrobené na kousky. Italové používají klobásky salsiccia, lze je ale nahradit taliány nebo toulouskou klobásou. Po chvíli přihoďte snítku rozmarýnu, vše zalijte 1 dcl bílého vína, promíchejte a podlijte rajčatovou omáčkou sugo (recept viz předchozí článek). Dochuťte solí a na talíři ozdobte petrželkou a rozmarýnem.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Jediný dezert, který spojuje sever, jih i střed Itálie. Připravte si na něj dvě 250gramová balení mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 2 malé panáky likéru amaretto, šálek silné černé kávy, sáček italských piškotů savoiardi nebo klasických cukrářských piškotů a kakao na posypání.

Než se pustíte do přípravy krému pro tiramisu, ověřte si, že máte čerstvá vajíčka - ve slané vodě musí klesnou na dnoZ bílků ušlehejte pevný sníh

Do krému máte podle Emanuela použít jen taková vejce, která po ponoření do slané vody spadnou na dno. Pokud se jen trochu vznášejí, nechte si na dezert raději zajít chuť. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny tak, aby se přitom cukr rozpustil, z bílků ušlehejte sníh.

Ke žloutkům ušlehaným s cukrem přidejte mascarponeMascarpone smíchejte se žloutky ušlehanými s cukrem

Do žloutků s cukrem přidejte mascarpone, jen jemně promíchejte.

Nakonec do krému zlehka vmíchejte tuhý sníhPiškoty namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta

Nakonec zlehka a pomalu vmíchejte sníh. Piškoty zlehka a rychle namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta a skládejte je na dno formy.

Na vrstvu piškot nalijte vrstvu krému a přidejte ještě jednu vrstvu piškot i krémuPovrch dezertu posypte kakaem a alespoň na 2 hodiny ho dejte do lednice ztuhnout

Pak je zalijte vrstvou krému, na něj opět naskládejte vrstvu piškot a vše přikryjte druhou vrstvou krému, kterou posypte kakaem. Nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici a můžete mlsat.

A užijte si to. Zapamatujte si, co říkávala Manova babička: "Dům z dobrých cihel nespadne. Po dobrém jídle se člověk jen tak nezhroutí."

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

20. dubna 2024

Premium Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...