Úterý 28. listopadu 2023, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. listopadu 2023 René

Naučte se italskou klasiku: pastu aglio olio e peperoncino a pravé tiramisu

  0:07
Stačí znát pár fíglů a budete dělat těstoviny jako víno. Protože není nic jednoduššího než uvařit těstoviny, tedy italsky pastu, a přesto je to umění. Podobné je to s tiramisu. V českých kuchyních mu vymýšlíme nové složení, přitom v tom originálním nenajdete žádné nedostupné suroviny.

Italský kuchař Emanuele Ridi si do jednoho ze svých prvních pořadů pozval Halinu Pawlowskou, aby jí ukázal, jak má vypadat a chutnat pravá italská pasta. Dnes v podvečer na Primě se v repríze tohoto dílu dozvíte úplné základy, na kterých správná pasta stojí.

Emanuele Ridi zvaný Manu pozval na těstoviny Halinu Pavlovskou

Jak osolit vodu, jak poznat, že jsou těstoviny uvařené al dente, tedy tzv. na skus, či jak využít horkou slanou vodu scezenou z těstovin. Manova babička v ní myla nádobí; škrob uvolněný z těstovin má totiž bělicí účinky a krásně čistí příbory i porcelán.

Pomodori ripieni di salsa tonnata

Jako předkrm, tedy antipastu, si můžete podle Emanuela připravit rajčata plněná tuňákovým krémem. Připravte si na ně čtyři velká rajčata, uřízněte jim vršek se stopkou, odstraňte z nich vnitřek a nechte je vykapat. Semínka odkrojte a vyhoďte, dužinu pokrájejte na kousky, capari propláchněte od octa. Ančovičky (8 ks), 200 g tuňáka z konzervy, 2 lžíce solených capari, lžíci citronové šťávy a kousky rajčat rozmixujte a spojte s majonézou. Rajčata naplňte a ozdobte tymiánem.

Rajčata plněná tuňákovým krémem (pomodori ripieni di salsa tonnata)

Na majonézu potřebujete 2 žloutky, 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci citronové šťávy a špetku soli. Ke žloutkům po kapkách přilévejte olej a šlehejte je metličkou nebo mixérem, stejně i citronovou šťávu, dokud nevznikne hustá hmota. Pozor, pro přípravu majonézy je důležité mít žloutky a olej ve stejné pokojové teplotě, jinak se nespojí k sobě! Hotovou majonézu můžete dochutit solí.

Aglio olio e peperoncino

A je čas na klasiku, pastu s olivovým olejem, plátky česneku a feferonkami (viz úvodní video). Špagety, 400 g balení, uvařte v dobře osolené vodě. Dále si připravte 16 stroužků česneku, který nasekejte nebo pokrájejte na plátky. Na studenou pánev nalijte panenský olivový olej, přihoďte česnek, dvě nasekané feferonky a petrželovou nať.

Těstoviny přidejte přímo na pánev s olejem, česnekem a feferonkamiEmanuele Ridi s hotovou klasikou: aglio olio e peperoncino

Přidejte špagety i s trochou škrobové vody z hrnce, kde se vařily špagety, vše promíchejte na pánvi se směsí a můžete podávat. Další tipy na přípravu dobré pasty s videoreportážemi najdete v předchozím článku.

Carbonara neboli špagety po uhlířsku

Na pánev s trochou panenského olivového oleje vhoďte 200 g slaniny pokrájené na nudličky, případně pravého italského pancetta a opečte dokřupava. Zvlášť si smíchejte 6 žloutků z čerstvých vajec s parmazánem (100 g) a pepřem a vyšlehejte.

Než přidáte k těstovinám na pánvi vajíčko, stáhněte ji z ohně, jinak budete mít místo "carbonara" omeletu A můžete servírovat

Uvařené špagety (400 g balení) vhoďte na pánev se slaninou, proházejte nebo promíchejte, stáhněte z plotýnky, přimíchejte vyšlehané žloutky a můžete podávat.

Carbonara aneb těstoviny po uhlířsku

Manu si myslí, že tato pasta není tak úplně italská, ale má pravděpodobně spíše americké kořeny. Každopádně ji doporučuje díky vejci a slanině jako vydatnou snídani.

Al sugo di salsiccia

Připravte si 320 g čerstvých tagliatelle, případně balíček sušených a dejte je vařit. Na pánev s olivovým olejem vhoďte celé, jen trochu pomačkané stroužky česneku, chvíli je opékejte, aby česnek pustil aroma a vyhoďte.

Na pánvi nejprve na oleji orestujte pomačkané stroužky česneku, kvůli vůniTěstoviny s rajčatovou omáčkou a klobáskou (al sugo di salsiccia)

Do pánve přidejte 4 klobásky zbavené střívka a rozdrobené na kousky. Italové používají klobásky salsiccia, lze je ale nahradit taliány nebo toulouskou klobásou. Po chvíli přihoďte snítku rozmarýnu, vše zalijte 1 dcl bílého vína, promíchejte a podlijte rajčatovou omáčkou sugo (recept viz předchozí článek). Dochuťte solí a na talíři ozdobte petrželkou a rozmarýnem.

Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Jediný dezert, který spojuje sever, jih i střed Itálie. Připravte si na něj dvě 250gramová balení mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 2 malé panáky likéru amaretto, šálek silné černé kávy, sáček italských piškotů savoiardi nebo klasických cukrářských piškotů a kakao na posypání.

Než se pustíte do přípravy krému pro tiramisu, ověřte si, že máte čerstvá vajíčka - ve slané vodě musí klesnou na dnoZ bílků ušlehejte pevný sníh

Do krému máte podle Emanuela použít jen taková vejce, která po ponoření do slané vody spadnou na dno. Pokud se jen trochu vznášejí, nechte si na dezert raději zajít chuť. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny tak, aby se přitom cukr rozpustil, z bílků ušlehejte sníh.

Ke žloutkům ušlehaným s cukrem přidejte mascarponeMascarpone smíchejte se žloutky ušlehanými s cukrem

Do žloutků s cukrem přidejte mascarpone, jen jemně promíchejte.

Nakonec do krému zlehka vmíchejte tuhý sníhPiškoty namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta

Nakonec zlehka a pomalu vmíchejte sníh. Piškoty zlehka a rychle namáčejte do šálku kávy smíchané se dvěma panáky amaretta a skládejte je na dno formy.

Na vrstvu piškot nalijte vrstvu krému a přidejte ještě jednu vrstvu piškot i krémuPovrch dezertu posypte kakaem a alespoň na 2 hodiny ho dejte do lednice ztuhnout

Pak je zalijte vrstvou krému, na něj opět naskládejte vrstvu piškot a vše přikryjte druhou vrstvou krému, kterou posypte kakaem. Nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout v lednici a můžete mlsat.

A užijte si to. Zapamatujte si, co říkávala Manova babička: "Dům z dobrých cihel nespadne. Po dobrém jídle se člověk jen tak nezhroutí."

  • Nejčtenější

Virtuální jízdenka, hit českobudějovické MHD

28. listopadu 2023

Zájem cestujících o nákup jízdenek pomocí karty, mobilu či chytrých hodinek rychle stoupá. Loni v...

Advent v kraji pozve na hudbu či divadlo

28. listopadu 2023

Načerpat vánoční atmosféru a zkrátit si čekání na Štědrý den bude letos v Libereckém kraji možné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Advent je za dveřmi, upečte perníkový kalendář. Osladí čekání na Vánoce

28. listopadu 2023

Slupnout si o adventu každý den jeden perníček, to zní skoro pohádkově. Až zmizí všechny kousky,...

Zvířecí studenti objevili dobu kamennou. Učí se stejně jako kdysi lidé

28. listopadu 2023

Premium Nelidská doba kamenná, chobotnice s domečkem nebo šimpanz plánující, co zase provede lidem. Příroda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Advent v Praze: svátky s rybou i rockem

27. listopadu 2023

Náměstí, chrámy, divadla, ale také zámek, galerie nebo klášter. Také všude sem bude možné o adventu...

Život ve slevě. Drahota vede mámu samoživitelku k zoufalým akcím

Premium Davem lidí proplouvá nenápadná žena s červeným deštníkem v obnošené bundě. Očima skenuje výkladní skříně obchodů. Pak...

Pavel Kolář: Naše mechanismy zajišťující přežití jsou deformovány blahobytem

Premium Přisuzují se mu až zázračné schopnosti. Mnoha lidem totiž dokázal pomoci od zdravotních potíží. Ať už šlo o české...

Manažer reprezentace exkluzivně: o konci trenérů a proč dostal funkci u záchodků

Premium Byl první, kdo trenérům reprezentace už během října navrhl: „Neskončíme?“ Dopálila ho hořká atmosféra a nedůvěra...

Virtuální jízdenka, hit českobudějovické MHD

28. listopadu 2023

Zájem cestujících o nákup jízdenek pomocí karty, mobilu či chytrých hodinek rychle stoupá. Loni v...

Advent v kraji pozve na hudbu či divadlo

28. listopadu 2023

Načerpat vánoční atmosféru a zkrátit si čekání na Štědrý den bude letos v Libereckém kraji možné...

Zvířecí studenti objevili dobu kamennou. Učí se stejně jako kdysi lidé

28. listopadu 2023

Premium Nelidská doba kamenná, chobotnice s domečkem nebo šimpanz plánující, co zase provede lidem. Příroda...

Advent je za dveřmi, upečte perníkový kalendář. Osladí čekání na Vánoce

28. listopadu 2023

Slupnout si o adventu každý den jeden perníček, to zní skoro pohádkově. Až zmizí všechny kousky,...

Vyhrajte pro svoje děti hřejivého plyšáka Warmies od Albi!
Vyhrajte pro svoje děti hřejivého plyšáka Warmies od Albi!

Vánoce ťukají na dveře a za pár dnů již přivítáme první adventní neděli. Zpříjemněte si vánoční atmosféru krásnou výhrou, která potěší malé i...

Hrozilo, že mi rozbije hlavu žehličkou, říká Vaňková o domácím násilí

Zpěvačka Šárka Vaňková (36) se po úspěchu v první řadě SuperStar přestěhovala do Prahy a kromě velké slávy zažívala i...

Českého slavíka vyhrála Ewa Farna. Do Síně slávy vstoupil Václav Neckář

V pražském Foru Karlín se rozhodlo o letošních držitelích Českých slavíků. Mezi zpěvačkami vyhrála Ewa Farna, která si...

Jana Bendiga na Slavících posypali moukou a počastovali rasistickou nadávkou

Předávání hudebních cen Český slavík se neobešlo bez skandálu. Na červeném koberci to zpěvák Jan Bendig (29) schytal...

Jeho uhánění mě obtěžovalo. Byla jsem vdaná, říká manželka Tomáše Savky

Někdejší účastník první řady SuperStar a bývalá vynikající sólistka baletu plzeňského Národního divadla jsou manželi už...

Ulož.to končí se sdílením souborů. Kvůli evropské legislativě, vysvětluje

Internetové úložiště Ulož.to Disk od prosince nebude umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami...